HERNE- Ook in basisschool De Regenboog bijgestelde coronamaatregelen

C21

HERNE- Ook in basisschool De Regenboog bijgestelde coronamaatregelen

Dsc01793__900x509_
HERNE- Ook in basisschool De Regenboog bijgestelde coronamaatregelen - Directeur Christoph Segers - © Deschuyffeleer
 

De jongste twee schooljaren hebben Covid-19 en de bijhorende maatregelen voor het bestrijden van het verspreiden van het virus ook het basisonderwijs in een plattelandsschool sterk beïnvloed. “Corona zette het onderwijs zwaar onder druk”, zegt Christoph Segers, de directeur van de gemeentelijke basisschool De Regenboog in Herfelingen. “Het schooljaar 20-21 is geen ‘normaal’ schooljaar. Corona was er in september en is  er nog altijd. En vanaf vandaag is er terug een nieuw draaiboek met richtlijnen rond het huidig pandemieniveau. Terug worden alle zeilen bijgezet om te zorgen dat de schoolkinderen in de beste en de meest veilige omgeving de laatste 60 dagen van hun schooljaar kunnen afmaken”.

Leerachterstand en ongelijkheid

Directeur Christoph Segers: “De coronapandemie heeft een niet te onderschatten impact op het onderwijs. Sluiting van scholen en zelfs afstandsonderwijs werken leerachterstand en ongelijkheid tussen leerlingen uit éénzelfde klas in de hand. Daarvoor bestaan verschillende redenen. Sommige ouders zullen meer dan andere met hun kinderen bezig zijn. Het ene kind heeft meer begeleiding nodig dan het andere. Ook niet alle kinderen kunnen hun taken maken in een rustige omgeving. Al die factoren zijn ook gelinkt aan de sociale achtergrond. De afname van het leereffect tijdens een periode van non-activiteit zal niet alleen sterk verschillen van kind tot kind omdat kinderen zich in verschillende omstandigheden bevinden, maar ook omdat het ene kind meer of minder aanleg heeft dan het andere en dus meer of minder oefening nodig heeft.

Dat het volledige basisonderwijs in september kon open gaan was volgens ons onderwijsteam en voor mezelf een zegen. We kiezen voor de kinderen, zonder daarbij de veiligheid van ook onze leerkrachten niet uit het oog te verliezen. Vanop afstand dezelfde onderwijskwaliteit bieden als wat je in de klas doet kan niet en is bijzonder arbeidsintensief. Niemand is erbij gebaat dat leerkrachten met een burn-out uitvallen omdat ze het te goed proberen te doen. Dan zijn we nog veel verder van huis.

Menselijk aspect blijft belangrijk  

En wat iedereen ondertussen ook heeft ontdekt is hoe belangrijk menselijk contact is. Het lijkt er dus op dat de digitalisering van het onderwijs de wind in de zeilen kreeg maar dat men tegelijkertijd opnieuw meer belang aan het menselijk aspect is gaan hechten.

Onze schoolgemeenschap met hoofdzakelijk de kinderen, het onderwijsteam en de directie zijn - gezien de omstandigheden - uiterst gelukkig dat de school tot de gelukkige behoort die als dusdanig de giftige coronakelk tot nu aan haar heeft zien voorbijgaan. Dit neemt niet weg dat ook de derde coronagolf met zijn uitgesproken en zelfs alarmerende stijging van de besmettingen van de jongste dagen met argusogen wordt bekeken. Tot dusver, en niettegenstaande een zekere angst en de verhoogde werkdruk, zijn wij de beslissing om de scholen in het algemeen en vooral ook de basisscholen verder open te houden bijzonder genegen. Maar wij kunnen aanvoelen en begrijpen dat scholen die door het virus  geïmpacteerd werden daar misschien anders over denken. Een spoedige vaccinatie van alle betrokkenen bij het onderwijs zou allicht een welgekomen issue bieden.”

Onderwijs prioritair  

Op aangeven van het Overlegcomité vorige vrijdag kreeg ook De Regenboog vanaf deze morgen bijgestelde omkaderende maatregelen opgelegd om de periode tot de paasvakantie zo veilig als mogelijk te overbruggen en er voor zorgen dat de scholen open kunnen blijven. Het instellen van de mondmaskerplicht voor leerlingen van de derde graad van vorige week bleek niet voldoende om de sterk stijgende besmettingen een halt toe te roepen.

Volgens Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts gaan de scholen zo lang als mogelijk verder zonder te sluiten. "Prioriteit geven aan ons onderwijs, onze kinderen en jongeren, dat was de doelstelling en dat is het nog steeds", zei hij zondagavond. "We onderstrepen de visie van de virologen die zeggen dat de scholen niet de motor zijn van het virus, en we betreuren dat er een sfeer gecreëerd wordt die daartegen ingaat."

Bijgestelde maatregelen in De Regenboog

  • De opvang gaat steeds buiten door. Dus vanaf 7 uur 's morgens op de speelplaats. Warme kledij is aangewezen
  • Ouders/grootouders mogen het schoolgebouw niet meer betreden
  • Mondmaskerplicht voor de kinderen van het 5de en 6de leerjaar, ook op de speelplaats
  • Geen huiswerkbegeleiding meer
  • Geen Rolf-klas meer want klasgroepen mogen niet gemengd worden
  • Eten en turnen zullen zoveel als mogelijk buiten gebeuren
  • Eén positief getest kind betekent dat de hele klas onmiddellijk in quarantaine gaat en terugvalt op afstandsonderwijs
  • Het circulatieplan wordt nauw nageleefd. Enkel langs de straatkant de speelplaats betreden, enkel langs de zijkant terug naar buiten.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mrt 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief