HERFELINGEN – Op zondag na Pinksteren opnieuw een afgeslankte Drievuldigheidsprocessie

C21

HERFELINGEN – Op zondag na Pinksteren opnieuw een afgeslankte Drievuldigheidsprocessie

Afgeslankte_versie_drievuldigheidsprocessie
HERFELINGEN – Op zondag na Pinksteren opnieuw een afgeslankte Drievuldigheidsprocessie - © Deschuyffeleer
 

Ook dit jaar zal de ‘Drievuldigheidsprocessie van Kester op de eerste zondag na Pinksteren (30 mei) in mineur doorgaan. Gezien de ommegang wordt beperkt tot een rondgang met enkel de ‘Genadestoel’ kan er van een echte processie niet gesproken worden. Voor het tweede jaar op rij moeten de organisatoren afrekenen met de maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

De Drievuldigheidsprocessie  – ook wel de paardenprocessie genoemd - zou in normale omstandigheden ook in het teken gestaan hebben van een tweevoudig jubileum: het 150-jarig bestaan van de Gilde van het Paardenvolk en het 175-jarig bestaan van de Koninklijke Fanfare St-Martinus Kester. Omdat een grootse deelname aan het processiegebeuren niet mag zullen aan de kapelletjes op Kesters grondgebied een paar muzikanten de rondgang verwelkomen met fanfaremuziek. Over het ganse traject zullen er ook her en der borden opgesteld staan met fotomateriaal dat verwijst naar de fanfaregeschiedenis en de processierondgangen uit vorige jaren merendeel vervat in het onlangs uitgegeven boek De Heilige Drievuldigheidsprocessie van Rudy Boon.  

Op haar rondgang doet de symbolische versie van de Heilige Drievuldigheidsprocessie vanuit Kester, naar eeuwenoud gebruik, ook deze keer de dorpskern en de St-Niklaaskerk van Herfelingen aan. Dat Herfelingen telkenmale eveneens wordt aangedaan is geen toeval maar berust op historische gegevens. Terug in de tijd vormde Herfelingen immers samen met Oetingen en Kester het Kestergewoud of de ‘potestas van Castre’. In de annalen van het Kestergewoud wordt het jaartal 1217 aangezien als het jaar waarop de drie dorpskernen en parochies samen autonome rechten werden geschonken.  

De ‘Genadestoel’ wordt voor de gelegenheid vervoerd met paard en koets. Het is een beeld van de zetelende God de Vader met de keizerskroon en met in zijn handen het kruis met het lichaam van zijn dode Zoon en de H. Geest onder de vorm van een duif.

De processie vertrekt in Kester om 8u. Het oponthoud aan de Sint-Niklaaskerk  van Herfelingen is voorzien rond 8u30 en aan de Sint-Ursmaruskerk van Oetingen rond 9u50. De Genadestoel wordt verwacht aan het kruispunt met de St-Jozefkapel om 10u50 en in de Sint-Martinuskerk van Kester rond 11u20.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mei 2021
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief