HERNE – Stationsomgeving klaar voor een duurzame toekomst
Sinds begin dit jaar zijn de Werkvennootschap, de NMBS en het lokaal bestuur Herne druk in de weer met het vernieuwen van de stationsomgeving. Die belangrijke infrastructuurwerken treden nu in hun eindfase met, zoals initieel voorzien, eind juli als eindstreep. Bijzondere aandacht werd besteed aan het verankeren van de pleinfunctie.
De grondige herinrichting omvat een forse uitbreiding van het aantal gratis parkeerplaatsen, een ruime fietsenstalling met extra ook 5 fietskluizen, nieuwe fietspaden en vooral het creëren van een Hoppinpunt en van een autovrij, veilig en groen stationsplein waarbij het comfort van zowel reizigers als bezoekers centraal staat. Daarbij krijgt ook het fietsverkeer dankzij nieuwe verhoogde fietspaden aan het kruispunt met de Lorengstraat en de Stationsstraat een afzonderlijke, duidelijke plek op de rijbaan zodat zowel het aanrijden naar als het verlaten van de stationsomgeving vlot en veilig kan verlopen.
Meer parkeermogelijkheden en meer veiligheid
De jongste jaren lag de parkeerdruk in de stationsomgeving zeer hoog met almaar meer wild parkeren tot gevolg. Door het aanpassen van de infrastructuur voorziet het project nu in een uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen van een negentigtal naar 156. Ook aan personen met een beperkte mobiliteit werd gedacht. Zij krijgen een voorbehouden plaats vlak aan de toegang tot het perron.
Om reizigers aan te zetten met de fiets te komen wordt ook een fietsstalling voorzien met goed 112 overdekte fietsstalplaatsen. De nieuwe fietsenstalling krijgt bovendien een prominente plek aan het plein naast de toegang van het perron. Met de oplevering van de grote infrastructuurwerken is de kous evenwel nog niet af. Er worden nog budgetten, ruimte en vergunningen voorzien voor onder meer vijf elektrische deelfietsen van het type Bleu-bike. Met zo’n stadsfiets kan de trein- of bus-reiziger, wiens eindbestemming enigszins verder ligt dan waar de trein of bus hem kan brengen, dan de laatste paar kilometers vlot, snel en comfortabel overbruggen. Ook is op korte termijn nog een fietsherstelzuil voorzien.
Station krijgt aangenaam voorplein
Door de herinrichting beschikt de stationsomgeving nu over alle troeven om zich te ontplooien tot een aangename en autovrije ontmoetingsplaats. Het inplanten van een Hoppinpunt en het omvormen van het stationsgebouw tot een knusse onthaal- en ontmoetingsplek door de vzw De Okkernoot, de zorgaanbieder in de streek voor personen met een autistische achtergrond, versterken daarbij nog dat gegeven. Voeg daarbij in de naast omgeving ook nog de verdere uitbouw van de nieuwe woonwijk op de vroegere Fondatelsite. Dit alles maakt dan ook dat Herne de trein naar de toekomst zeker niet mist en zich nu opmaakt om ook van de stationsbuurt een leefbare en levendige kern te maken.
Hoppinpunt
Hoppin bundelt verschillende vervoersoplossingen in Vlaanderen en helpt reizigers zich zo efficiënt mogelijk te verplaatsen naar hun bestemming. De routeplanner van Hoppin zal aangeven welke vervoermiddelen kunnen gecombineerd worden, de mogelijke en betere overstapplaatsen, hoelang de reiziger zal onderweg zijn en hoeveel de verplaatsing zal kosten. Vanaf 2022 zal de geïnteresseerde via een app, de website en een callcenter bij Hoppin terechtkunnen. Het Hoppinpunt aan het station in Herne is in grote mate ook afhankelijk van het vervoersaanbod van De Lijn. Ook hier heeft het Herns lokaal bestuur er een goed oog in. Het bestuur is er van overtuigd dat ook De Lijn een inspanning zal leveren om zodoende van deze uithoek van het Pajottenland zeker geen ‘onbereikbaar eiland’ te maken maar de huidige infrastructuurwerken zal weten naar waarde in te schatten en dan ook zijn aanbod aan busroutes zal weten aan te passen.