HERNE – Voor woonzorgcentrum Sint-Felix is het einde van de bouwtunnel in zicht

C21

HERNE – Voor woonzorgcentrum Sint-Felix is het einde van de bouwtunnel in zicht

Sint_felix_juli_2021__8_a_
HERNE – Voor woonzorgcentrum Sint-Felix is het einde van de bouwtunnel in zicht - © Deschuyffeleer
 
Sint_felix_juli_2021__1_
HERNE – Voor woonzorgcentrum Sint-Felix is het einde van de bouwtunnel in zicht - Algemeen directeur Marc Van Nieuwenhove en directeur bewonerszorg Matthias Van Houdenhove © Deschuyffeleer
 
Sint_felix_juli_2021__2_
HERNE – Voor woonzorgcentrum Sint-Felix is het einde van de bouwtunnel in zicht - © Deschuyffeleer
 
Sint_felix_juli_2021__3_
HERNE – Voor woonzorgcentrum Sint-Felix is het einde van de bouwtunnel in zicht - © Deschuyffeleer
 
Sint_felix_juli_2021__4_
HERNE – Voor woonzorgcentrum Sint-Felix is het einde van de bouwtunnel in zicht - © Deschuyffeleer
 
Sint_felix_juli_2021__5_
HERNE – Voor woonzorgcentrum Sint-Felix is het einde van de bouwtunnel in zicht - © Deschuyffeleer
 
Sint_felix_juli_2021__6_
HERNE – Voor woonzorgcentrum Sint-Felix is het einde van de bouwtunnel in zicht - © Deschuyffeleer
 

Woonzorgcentrum Sint-Felix vzw heeft het einde van de bouwtunnel van 38 assistentiewoningen eindelijk in zicht. De afwerking, met in haar kielzog de oplevering en de ‘go’ vanuit diverse instanties, van die nieuwbouw is voor heel binnenkort. Een hele verademing voor algemeen directeur Marc Van Nieuwenhove, directeur bewonerszorg Matthias Van Houdenhove en hun team. Met het behalen van die eindstreep komt er zo dan ook een afsluiter aan een lijvig en complex dossier dat in 2014  van start ging met een wijziging van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Woonzorgcentrum Sint-Felix vzw behoort tot de groep Solidum vzw. Die bundelt de krachten van en tussen acht door de overheid erkende woonzorgcentra, alle gelokaliseerd in Vlaams-Brabant (Halle, Ternat, Pepingen, Erps-Kwerps, Affligem, Bierbeek, Asse en Herne) en alle onder het beleid en de uitbating van een eigen vzw.

Zelfstandig, veilig en met service

Assistentiewoningen houden een mogelijke behuizing in voor oudere mensen die nog zelfredzaam zijn. Die woonvorm biedt nu ook senioren van Herne en ruime omgeving zelfstandigheid, service én veiligheid onder de majestueuze kerktoren van de dorpskern. Dankzij de directe nabijheid van het centrum kunnen de bewoners er zelf naar een leuk café, een gezellige buurtwinkel of zelfs naar de lokale markt. Ook de groenteboer en de melkventer hebben er wekelijks afspraak. Wzc Sint-Felix is dan ook EFFENAF! de moeite.

Directeur Marc Van Nieuwenhove: “Naar de toekomst toe wordt Sint-Felix dus een complex met 60 opvangplaatsen in het rust- en verzorgingscentrum, 4 voorzieningen voor kortverblijf, 4 van de vorige 13 traditionele assistentiewoningen en een groep van 38 nieuwe assistentiewoningen. Dit alles moet op termijn het herbergen van een 120-tal  residenten mogelijk maken. Zo’n assistentiewoning is een verblijf voor de specifieke doelgroep van 65-plussers waarbij zorg op eigen verzoek mogelijk wordt gemaakt.

Ouderen verhuizen vaak naar een assistentiewoning omdat hun woning ofwel onvoldoende aangepast is ofwel te afgelegen ligt van een woonkern met winkels en andere nuttige voorzieningen. Een assistentiewoning biedt ook voordelen voor fragiele alleenstaanden die anders in een sociaal isolement terechtkomen want in een assistentiewoning heeft u nu eenmaal meer kans op sociale contacten. Een essentiële doelstelling van een assistentiewoningen is immers letterlijk de bewoner te ‘ontzorgen’.

In een erkende assistentiewoning kunt u, als 65-plusser, zelfstandig wonen. Tegelijk is het een woning die aangepast en veilig is. U kunt er, als u dat wil, een beroep doen op gemeenschappelijke diensten zoals poetshulp, warme maaltijden of thuisverpleging. Er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes waar u de andere bewoners kunt ontmoeten. In een assistentiewoning wordt de klok rond toezicht gegarandeerd. Er is een noodoproepsysteem, waarbij uw oproep 24u/24u wordt beantwoord. Maar er is geen permanente zorg zoals in een traditioneel ‘rusthuis’. De zorg in een assistentiewoning is deze die u zou ontvangen indien u thuis zou verblijven. Het is dus een woning waar u zelfstandig woont en waar u kunt blijven wonen als het wat moeilijker gaat.  Onze assistentiewoningen zijn geschikt voor één of twee personen, de dagprijs blijft hetzelfde of je nu alleen woont of met twee”.

Nieuwbouw  

De nieuwbouw ging van start op 12 november 2019. De constructie werd toevertrouwd aan  de Groep Van Roey, een bouwbedrijf van Rijkevorsel. De aanvankelijke oplevering was voorzien voor begin dit jaar maar omwille van allerlei vertragingen waar ook Covid-19 zijn aandeel in had, werden alle zeilen bijgezet om de zes maanden extra time niet te overschrijden. In laatste instantie zijn er thans vooral nog kleinere afwerkingen en  omgevingswerken aan de gang. Ook talrijke keuringen dienen nog te worden gedaan. Finaal is er dan nog de aanvraag tot erkenning als ‘assistentiewoning’ bij het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid. Die erkenning is afhankelijk van diverse parameters met onder meer de permanentiedienst, de vrijheid van de bewoner(s), de veiligheid, de communicatie, de vloeroppervlakte, de breedte van de gangen, de rolstoeltoegankelijkheid, de brandbeveiliging en nog veel meer.

De ‘standaard’ woning

Sint-Felix heeft zo diverse assistentiewoningen in aanbod. De ‘standaard’ woning met één kamer is voorzien van een volledig ingerichte keuken met apparatuur, een badkamer met wastafel, toilet en douche, een ruime woon-en leefruimte met terras/balkon en een technische ruimte/bergruimte. Alle eenheden zijn voorzien van branddetectie, parlofoon en een noodoproepsysteem. Verder zijn er aansluitingen voorzien voor telefoon, tv, radio en internet (wifi). Het complex beschikt over een veilige parking. Een standaard assistentiewoning kost 43 euro/per dag exclusief de traditionele nutsvoorzieningen.

Op een bevolking van 6705 inwoners telt Herne vandaag 1391 personen van 65 jaar en meer. Dat is 20,7%. In 2011 waren dat voor een bevolking van 6618 inwoners 1213 vijfenzestigplussers. Toen ging het om 18,3%. Aan het nieuwbouwproject kleeft een prijskaartje van om en bij de 10,5 miljoen euro.

Wie een assistentiewoning wil bekijken of interesse heeft in nadere informatie kan (tussen 08u en 18u) contact opnemen met het woonzorgcentrum op 02/398 01 10 of via mail naar wzc@sintfelix.be.
Woonzorgcentrum Sint-Felix is gelegen aan de Lindestraat, 3  (1540) Herne.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jul 2021
Deschuyffeleer Godelieve
Deschuyffeleer Godelieve
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief