HERNE - Met ‘Kom op, Verhaal!’ zet De Regenboog sterk in op lezen
De gemeentelijke basisschool De Regenboog in Herfelingen is het nieuwe schooljaar gestart met 169 leerlingen, waarvan 58 kleuters en 111 kinderen in de lagere school. Dat zijn er 3 meer dan het vorig jaar. Het schoolteam ziet er wel enigszins anders uit dan het afgelopen schooljaar. ‘Kom op, Verhaal!’ is het jaarthema geworden. Het blijft wel nog enige tijd wachten op de bouw van de twee nieuwe klaslokalen.
Het schoolteam
“Ons team onderging wel enige wijzigingen”, steekt schooldirecteur Christoph Segers van wal. “In de kleuterschool is met juf Stefanie (K1), juf Charlotte (K2) en juf Maaike en juf Celine (K3) iedereen weer paraat na twee bevallingsverloven vorig schooljaar. Daarnaast is juf Marleen onze kleuterturnjuf en is er kinderverzorgster Hilde. Die laatste heeft nu maar liefst 50% meer uren dan vorig schooljaar (van 8 naar 12) dankzij de extra middelen die de kleuterscholen in Vlaanderen gekregen hebben”.
Ook in de lagere school zijn er enkele wijzigingen. “Zo keerde juf Kimberly na een jaartje verlof terug naar het vierde leerjaar. Juf Isabelle dan weer heeft na meer dan 10 jaar onze school verlaten. Hierdoor blijft juf Truus in het derde leerjaar. De rest van het team blijft ongewijzigd met juf Wendy (L1), juf Cindy (L2), juf Els (L5) en juf Bea (L6). Juf Pascale is onze zorgcoördinator en juf Sylvia de turnjuf. Mijn rechterhand op kantoor is secretaresse Sara. Verder is er Marleen die de voor- en naschoolse opvang doet en Liliane die ons gebouw netjes houdt. Ikzelf start mijn achtste schooljaar aan het roer van dit boeiende schip”, vervolledigt de schooldirecteur de voorstelling van het schoolteam.
Kom op, Verhaal!
“Met ons jaarthema ‘Kom op, Verhaal!’ willen we de komende maanden extra inzetten op lezen. Enkele jaren terug hebben we al eens extra aandacht besteed aan technisch lezen en leesmotivatie en met succes. Onze leesniveaus gingen aanzienlijk de hoogte in. Nu hernemen we dit thema en voegen daar leesbegrip aan toe. We willen van onze kinderen vaardige en kritische lezers maken. Aan de hand van een uniek verhaal zullen de kinderen maandelijks in contact komen met een ander genre, van griezelverhalen tot non-fictie. Daarbij zullen ze ook uitgedaagd worden om mee te schrijven aan dat verhaal zodat we aan het einde van het schooljaar een heus boek hebben. Onderweg worden hen leesstrategieën aangereikt om teksten beter te kunnen begrijpen en er de nodige info uit te filteren. Deze sterk uitgewerkte en didactisch onderbouwde jaarthema’s zijn een van de pijlers van onze school. Hierdoor geven we niet alleen inhoudelijk sterk onderwijs, maar zorgen we er ook voor dat de kinderen echt betrokken zijn bij wat er op school gebeurt”, verduidelijkt de directeur de zin van het jaarthema.
Poppenspel
“Een voldoende rijke woordenschat is een van de basisvoorwaarden om goed begrijpend te kunnen lezen. In de kleuterschool zetten we daar extra op in en dat door de - bijna verloren gegane - kunst van het poppenspel. De poppenkasten worden afgestoft en de juffen gaan met boeken en handpoppen aan de slag om kinderen taalrijker te maken.
Ook de projecten van de voorbije jaren worden niet vergeten. De Rolf-klas, waarbij de sterke leerlingen de kans krijgen om te leren programmeren, wordt hernomen en ook onze muzische middagen, waarbij elke vrijdagnamiddag klasdoorbrekend creatief wordt gewerkt rond ons jaarthema blijft een vaste waarde. Hiervoor werken we nog steeds samen met de leerkrachten van de Academie voor Podiumkunsten in het Kunstkuur-project. Ook in de kleuterschool is er maandelijks een muzische middag”, sluit directeur Christoph de voorstelling van het leerprogramma van het nieuw schooljaar af.
Twee nieuwe klaslokalen
“Na anderhalf jaar Covid rekenen we erop dat we de komende maanden, als vanouds, onze leerlingen opnieuw zullen kunnen onderdompelen in cultuur en beleving tijdens onze talrijke uitstappen naar steden, theater en musea. Onze bosklassen eind oktober, met de hele lagere school, is maar een van de hopelijk vele extra muros-activiteiten.
En dan is er nog de bouw van twee nieuwe klaslokalen die normaal nog voor het einde van 2021 zou moeten starten. We duimen dat het lukt, want de containerklassen hebben hun beste tijd al even gehad en met de grootte van de klasgroepen is het elk jaar weer puzzelen om iedereen een plekje te geven. Tot enkele jaren terug zaten er immers maar een 120 kinderen op onze dorpsschool”, blikt de schooldirecteur graag in de nabije toekomst.