HERNE – Herman Vandormael geeft lezing ‘Breendonk, verteld en getekend’
Naar een idee van dochter Liesbeth brengt dokter in de geschiedenis Herman Vandormael op donderdag 18 november om 20u in de polyvalente feestzaal in Sint-Pieters-Kapelle de lezing ‘Breendonk, verteld en getekend’. Hijzelf verwoordt dit in een getuigenis van Jacques Ochs (gevangene nummer 56). Verder geeft Karel Leiner, gids in het Fort van Breendonk, toelichting bij het dagelijkse leven en de ellende in Breendonk, het fort, de nazi-gevangenis, het gruwelkamp, de horror- en herdenkingsplaats.
Jacques Ochs (Nice, 18 februari 1883 – Luik, 3 april 1971) was een Joods-Belgische schermkampioen en portretschilder van Franse afkomst. Verder tekende hij, illustreerde hij tijdschriften, ontwierp hij affiches en maakte hij karikaturen.
Hij werd op 17 december 1940 opgesloten in het Fort van Breendonk. Omdat Ochs door een vliegongeval wat mank liep moest hij geen dwangarbeid verrichten en mocht hij meehelpen in de smidse van het kamp of de kamers van de onderofficieren schoonmaken.
Omdat de kampcommandant zijn artistiek talent bemerkte kreeg hij de toelating om te tekenen, wat voor gevangenen ongewoon was. Hij slaagt erin tekeningen van zijn medegevangenen en ook van zijn beulen, met behulp van een Vlaamse SS'er, uit het kamp te smokkelen.
Ochs heeft Breendonk overleefd en overleed in 1971 op achtentachtigjarige leeftijd.
Inkom 6 euro - Inschrijven via DEZE PAGINAis verplicht.