HERFELINGEN – Schoolkinderen zochten Sinterklaas op in de kerk
Het was vandaag 6 december ook voor Sinterklaas even verbaasd opkijken toen hij exact op zijn naamdag in de Herfelingse Sint-Niklaaskerk zijn opwachting voor de schoolkinderen van de gemeentelijke basisschool De Regenboog mocht maken. Klas na klas kwamen de kinderen hem er een bezoekje brengen. De brave Sint maakte van de gelegenheid gebruik om hen vanop de preekstoel toe te spreken. Ook de Sint moet immers de coronaregels volgen.
Heel braaf
Ook nu nam de Heilige Man er zijn lijvig jaarboek bij: “Van hier tot daar is er wel eentje die wat hoog van de toren blies, eentje die soms wat hardhorig was, een paar voor wie dank u en alstublieft te weinig aan bod kwamen en ook enkelen die zich schuldig maakten aan wat overmatig TV kijken. Maar ja…. dat zijn van die kleine kanttekeningen die wel voor verbetering vatbaar zijn maar al bij al in het geheel niet zoveel gewicht leggen in de weegschaal”. De Sint besloot dan ook steevast met een tevreden blik en zei dat De Regenboog-kinderen in het algemeen genomen het laatste jaar “heel braaf’ zijn geweest.
Schilderij
In zijn Herfelingse ‘residentie’ kon de Sint het niet laten even te poseren bij een schilderij dat ettelijke jaren terug van hem werd gemaakt. Eigenlijk is het niet netjes dat wij hem Sinterklaas noemen. Zijn echte naam is Sint-Nicolaas. Zo is het rechterzijaltaar van de kerk speciaal toegewijd aan hem als Herfelingse patroonheilige. Het retabel, dat een tiental jaren geleden nog volledig werd gerestaureerd, toont de grootste gestalte van de bisschop met de opwekking van de drie knapen in een grote tobbe. Dat verleden verwijst naar de tijd toen de heilige man bisschop van Myra (Turkije) was.
In de legende gaat dat het over drie kinderen die onderdak hadden gevonden in een herberg. De herbergier vermoordde hen evenwel en borg het vlees van de jongelingen op in een ton met pekel. Enige tijd later bezocht Sint-Nicolaas dezelfde herberg en droomde 's nachts van de misdaad van de herbergier. Sint-Nicolaas riep de herbergier bij zich ter verantwoording en bad tot God waarna de jongetjes weer tot leven werden gewekt.
De pieten deden hun werk
Terwijl de Sint iedere klas voorzag van een passend woordje deden de vrolijke pieten hun werk in het schoolgebouw. Zij vulden rijkelijk de klaargezette schoentjes met voor ieder wat lekkers.