HERNE pakt uit met dementierugzakken

C21

HERNE pakt uit met dementierugzakken

Dementierugzakken_herne_2022__3_
HERNE pakt uit met dementierugzakken - Toelichting project wzc Sint-Felix - © Deschuyffeleer
 
Dementierugzakken__002_
HERNE pakt uit met dementierugzakken - Toelichting project wzc Sint-Felix - © Deschuyffeleer
 
Dementierugzakken_herne_2022__1_
HERNE pakt uit met dementierugzakken - Toelichting project wzc Sint-Felix - Else Vanderputten - © Deschuyffeleer
 
Dementierugzakken_herne_2022__2_
HERNE pakt uit met dementierugzakken - Toelichting project wzc Sint-Felix - © Deschuyffeleer
 

De dementieproblematiek neemt sterk toe. Daarom heeft de dienst Welzijn in samenwerking met Memo, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, en de bibliotheek Petrus Naghel zes dementierugzakken samengesteld voor zowel volwassenen als kinderen. Het doel achter de dementierugzak is  met lectuur, visueel materiaal en spellen mensen informeren en ondersteunen. Daarbij staan de hulpverlening evenals het drempelverlagend werken in het vizier om jong en minderjong met elkaar te verbinden. Eén van die zes beschikbare rugzakken werd door schepen Carina Ricour overhandigd aan de directie van het woonzorgcentrum Sint-Felix. De drie dementierugzakken voor kinderen worden ter beschikking gesteld in de drie basisscholen. De bibliotheek Petrus Naghel beschikt over de overige twee rugzakken voor volwassenen. 

De cijfers liegen er niet om. De dementieproblematiek neemt bij onze bevolking sterk toe. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen ziet in Vlaanderen momenteel 141.246 mensen met dementie. Voor Herne betekent dit: in 2018 een totaal van 138 personen met dementie; en voor 2035 wordt vooropgesteld dat er dat 203 zullen zijn.

Positief onthaald 

Algemeen directeur Marc Van Nieuwenhove en Matthias Van Houdenhove, directeur bewonerszorg  van het WZC Sint-Felix: “Ouderdomsdementie is één van de vele vormen van dementie waar ons ook ons rusthuis  wordt mee geconfronteerd. De ziekte beïnvloedt alle cognitieve functies en verandert de emoties en het handelen van de patiënt, evenals zijn sociaal gedrag. En dat heeft een belangrijke inslag op niet alleen zijn leefwereld in ons zorgcentrum maar ook op die van zijn naasten met vooral de mantelzorger. Alle geboden hulp en middelen om die problematiek én uit de taboesfeer et halen én bespreekbaar en bevattelijk te maken zijn wij uitermate positief genegen”.

Vanuit de dienst Welzijn  is het vooral Else Vanderputten, studente richting Sociaal Werk aan de hogeschool  Vives in Kortrijk, die werk maakte van de dementierugzakken. In die dienst wordt voortdurend nauw samengewerkt met allerlei partnerorganisaties en zeker ook met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Vanuit dat centrum worden ook mogelijkheden geboden tot uitwisseling van informatie en ervaringen en tot het faciliteren van die interactie. Die informatie is dan via een waaier aan brochures terug te vinden in de dementierugzakken.

Anticiperen

Het lokaal bestuur Herne draagt dan ook nu al zijn steentje bij om te anticiperen op deze problematiek. Wanneer er twijfels zijn bij iemands functioneren, wanneer zich een diagnose dementie stelt in een familie of wanneer de mantelzorger vragen heeft bij zijn/haar zorg of onvoldoende kennis heeft over wat dementie inhoudt, dan is het belangrijk juist geïnformeerd te worden. 

Informeren en ondersteunen 

Carina Ricour: “Een van de acties uit het meerjarenplan is het ter beschikking stellen van dementierugzakken. De dienst Welzijn heeft in samenwerking met Memo en onze bibliotheek Petrus Naghel zes dementierugzakken samengesteld voor zowel volwassenen als kinderen.  De rugzak bevat boeken, films en een spel. Zo kunnen dan op eigen tempo kennis en draagkracht vergroot worden in de zorg voor personen met dementie. 

Boeken in de dementierugzak voor volwassenen

Dementie op jonge leeftijd
Dat dingetje waar jij van houdt 
Verloren in je hoofd

Films voor volwassenen
Still Alice
Vergeet mij niet 

Boeken voor kinderen

Voor kinderen gaan de verhaaltjes over de grootouders die dingen aan het vergeten zijn. Hoe kunnen ze hiermee omgaan, waarom doet oma of opa zo. Met die verhalen kunnen de kinderen vervolgens in gesprek gaan met de leerkracht of met hun ouders/grootouders.

Lieve meid, van Anne Swerts. Vanaf 5 jaar.
De ballonnen van opa, van Jessie Oliveros. Vanaf 4 jaar
Mijn oma is een superheld, van Marloes van Loon. Vanaf 4 jaar.

Film voor kinderen

Kapsalon Romy 

Spelmateriaal voor jong en oud

Het doel van deze spelletjes is om grootouders en kinderen of personen met dementie te verbinden. Levenswandeling geschikt voor alle leeftijden

Meer informatie bij schepen Carina Ricour: 0478 40 24 57 of carina.ricour@herne.be of de dienst Welzijn Herne: 02 397 00 00 of welzijn@herne.be 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 feb 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief