HERNE – Als de bij uitsterft, heeft de mensheid nog maar vier jaar te leven…..

C21

HERNE – Als de bij uitsterft, heeft de mensheid nog maar vier jaar te leven…..

Verdeling_bloemenzaadzakjes
HERNE – Als de bij uitsterft, heeft de mensheid nog maar vier jaar te leven….. -o.m. Geert Van Damme (De Bloesem), Christoph Segers (De Regenboog), Amber Duwyn (GO) - © Deschuyffeleer
 
Beien_en_bloemen
HERNE – Als de bij uitsterft, heeft de mensheid nog maar vier jaar te leven….. - © Deschuyffeleer
 

‘Bijen hebben het steeds moeilijker om te overleven. Leer hen kennen en help hen door bloemen te zaaien’ is de gedachte achter de provinciale actie die mee gedragen wordt door vele lokale besturen waaronder ook Herne. Om de actie lokaal daadwerkelijk een succes te laten kennen werden ook de drie plaatselijke basischolen er bij betrokken. Het zijn schepen voor onderwijs Carina Ricour, de dienst milieu en het onthaal in het gemeentehuis die instaan voor het verdelen en het oordeelkundig laten benutten van de honderden zakjes bloemenzaad.

Belangrijkste natuurlijke bestuiver

De bij is de belangrijkste natuurlijke bestuiver van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. Bijen leveren dan ook een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Zo is bestuiving door insecten noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. De voorbije jaren ging de bijenpopulatie echter sterk achteruit. Een eerste oorzaak is de varroamijt - een Aziatisch spinnetje -. Op de tweede plaats komen de pesticideresidu’s. En op nummer drie staat de enorme achteruitgang van het aanbod aan akkerbloemen wat leidt tot een aanzienlijk tekort aan voedsel.

Door het zaaien van bloemen kunnen groot en klein evenwel hun steentje bijdragen om de bijen meer kansen te geven zich beter in stand te kunnen houden. En ons zo, althans volgens de geruchten, te behoeden voor het rampscenario dat Einstein destijds al schetste: “Nadat de bij verdwijnt, heeft de mensheid nog maar vier jaar te gaan”.

“Niettegenstaande wij functioneren in een landelijke omgeving moeten wij vrij dikwijls vaststellen dat onze schoolgaande kinderen de facto maar weinig feeling hebben met de natuur en het akkerbloemenbestand dat hen omringt. Zo’n project is dan ook een aangewezen opportuniteit om hun horizonten daaromtrent te verruimen en hen duidelijk te maken dat het woord ‘onkruid’ veel te vaak onrechtmatig wordt gebruikt”, aldus Christoph Segers, directeur van GBS De Regenboog.

Beschikbaar in het gemeentehuis

April en mei zijn thans de ideale maanden om te zaaien. Met een verdeling bij de schoolgaande jeugd en de gratis bedeling wil het lokaal bestuur nu de bevolking niet alleen sensibiliseren voor de problematiek van de bijen maar haar ook middelen ter beschikking stellen om de bedreigingen voor de bijen mee helpen te counteren. Eén zakje bloemenzaad is goed voor 40m² en bevat klaprozen, korenbloemen, boekweit, dille of koriander. Iedere school kreeg 100 zakjes om uit te delen en op het gemeentehuis worden ook nog 100 zakjes met bloemenzaden gratis voor de inwoners beschikbaar gesteld. Ze kunnen afgehaald worden aan de onthaalbalie tijdens de kantooruren.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief