HERNE – Meegaan vzw bouwt zijn activiteiten langzaam maar zeker verder uit

C21

HERNE – Meegaan vzw bouwt zijn activiteiten langzaam maar zeker verder uit

Meegaan
HERNE – Meegaan vzw bouwt zijn activiteiten langzaam maar zeker verder uit - © Deschuyffeleer
 
Meegaan_vzw_okt_2022_foto_ingezonden__3_
HERNE – Meegaan vzw bouwt zijn activiteiten langzaam maar zeker verder uit - Foto ingezonden
 
Meegaan_vzw_okt_2022_foto_ingezonden__4_
HERNE – Meegaan vzw bouwt zijn activiteiten langzaam maar zeker verder uit - Ikaros - Foto ingezonden
 
Meegaan_vzw_okt_2022_foto_ingezonden__5_
HERNE – Meegaan vzw bouwt zijn activiteiten langzaam maar zeker verder uit - Foto ingezonden
 
Meegaan_vzw_okt_2022_foto_ingezonden__6_
HERNE – Meegaan vzw bouwt zijn activiteiten langzaam maar zeker verder uit - Foto ingezonden
 
Meegaan_vzw_okt_2022_foto_ingezonden__2_
HERNE – Meegaan vzw bouwt zijn activiteiten langzaam maar zeker verder uit - Foto ingezonden
 

Het is drie jaar geleden dat tBruut in het Dominicanessenklooster aan de H. Geeststraat aan de slag ging. Als bakkersatelier, inmiddels ook gekoppeld aan een winkel, is tBruut een initiatief van Meegaan vzw, een leer- en tewerkstellingsproject voor personen die (nog) niet of niet meer aan de slag kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Sociaal, lokaal en duurzaam staan bij tBruut centraal. Het bakkersatelier staat voor heerlijk brood en onweerstaanbaar gebak gemaakt met eerlijke en gezonde ingrediënten uit eigen streek. Het kloppend hart is een warme ploeg van medewerkers met een beperking, bakkers, agogen en vrijwilligers. Tot nu toe is tBruut zo de vaste werkplaats voor  Meghann, Lander, Merel, Shanta, Michaël, Chiara, Yann, Bertrand, Lea en Stan.

Bakkerijwinkel  

Sigrid De Vleminck: “tBruut is een bakkersatelier met bijhorende winkel en vooral een werk -en leerplek voor (jong) volwassenen met een mentale beperking. ‘De kracht van anders zijn’, dat is de rode draad doorheen de werking van tBruut. ‘Mogen zijn wie je bent’ wordt hier zichtbaar en tastbaar. Het atelier werd opgestart als laagdrempelige instroommogelijkheid voor en door mensen met ieder een eigen verhaal, met ieder zijn/haar eigen talenten. In het begeleidingsproces wordt vertrokken vanuit de kracht en het potentieel van de medewerkers en niet vanuit hun beperking. En dat geeft hen vleugels! Ze draaien mee in het atelier bij het volledig bakproces en zij bedienen de klanten in de winkel.

In die drie levensjaren is er bij tBruut al zeer veel gebeurd. Naast de winkelverkoop van bakkersgoed is tBruut inmiddels ook een verkooppunt van koopwaar van de Okkernoot vzw uit Vollezele, bio en- zorgboerderij Dubbeldoel uit Gooik en Herne Rabarber’t. Ook hier is het de intentie van onze vzw nog meer samenwerkingsakkoorden te kunnen afsluiten met partners die eveneens voor hun producten (h)eerlijk, lokaal en gezond hoog in het vaandel dragen.

En sinds deze zomer wordt ook voluit gegaan met ‘bruut voor de buurt’, een project waarbij de medewerkers op een duurzame manier klanten uit de buurt op vrijdagnamiddag aan huis bedienen.  Om dat project te bekostigen liep er een crowdfundings-actie en dit in samenwerking met G-Sport Vlaanderen. Dat resulteerde in voldoende centen om én een bakfiets die moet dienen als transportmiddel én een elektrische fiets voor een begeleider te bekostigen”.

Zeer recent werden de openingsuren van de tBruutshop ook nog uitgebreid. De winkel is nu ook toegankelijk op zaterdag van 8 tot 13u. De overige openingsuren zijn van dinsdag tot vrijdag van 11 tot 18u.

Groeiatelier Ikaros

Verder maakt Meegaan ook werk van een verdere uitbreiding van zijn ateliers. Naast het bakkersatelier en de bakkerswinkel wordt thans ook werk gemaakt van het groeiatelier Ikaros. Hiervoor werd ruimte gecreëerd en verbouwd achter het bakkersatelier. De bedoeling is de medewerkers basisvaardigheden te helpen ontwikkelen los van de productie in de bakkerij. “We laten de medewerkers op hun eigen tempo groeien om zó niet onder druk komen te staan van een productie. Het is de bedoeling om na die groeiperiode mee te kunnen worden ingeschakeld in het bakkersatelier en/of de bakkerswinkel of te kunnen beantwoorden aan een andere uitdaging. De mensen die hiervoor in aanmerking komen zijn (jong) volwassenen ofwel met een mentale beperking ofwel,  voor een andere onderliggende reden, een grote afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. Zij worden ondersteund door agogen die een opleiding genoten in het Megas-model. Megas staat voor mentaal/cognitief, emotioneel, geestelijk, affectief-sociaal. Hierbij leert de begeleider of de hulpverlener hoofdzakelijk vaardigheden toepassen waarbij je mensen bewust laat worden van hun eigen kunnen”, aldus nog Sigrid.

Markten

Bij Meegaan is men thans ook aan het brainstormen over de mogelijkheid op de markt van Sint-Pieters-Leeuw en de boerenmarkt van Gaasbeek een kraam te bemannen. Ook daarmee wil de vzw de inclusie van haar mensen met een beperking nog een boost meegeven.

Spaghettifestijn

Op zaterdag 22 en zondag 23 oktober organiseert Meegaan terug zijn spaghettifestijn. Iedereen is dan welkom in de polyvalente zaal in Sint-Pieters-Kapelle.  Afhalen behoort ook tot de mogelijkheden.  Nadere informatie op hun website, of hun facebookpagina  .

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 okt 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief