HERNE overhandigt prijzen aan merkwaardige inwoners
Na twee jaar onderbreking waren het gemeentebestuur, de schepen van cultuur Sandra Dero en de adviesplatformen Vrije Tijd en Welzijn bijzonder gelukkig verdienstelijke inwoners en verenigingen tijdens het afgelopen jaar als erkentelijkheid te belonen met ‘veel prijzen en veel noten’. In het gemeenschapscentrum in Sint-Pieters-Kapelle werden zo onder ruime belangstelling dan ook de solidariteit-, de carrière- en de cultuurprijzen uitgereikt. Daarnaast werden ook nog de winnaars 2019, 2020 en 2021 bekendgemaakt van de fotowedstrijd op de cover van het gemeentelijk informatieblad en was de bijeenkomst tevens de gelegenheid om de afgestudeerde talenten van de plaatselijke afdeling van de academie Muziek, Woord en Dans met een bijzondere attentie te bedenken.
In haar welkom gaf cultuurschepen Sandra Dero mee dat “cultuur is wat ons samenbrengt, cultuur is een pijler die onze samenleving én samenhoudt én ondersteunt Het is dan ook daarom dat vanuit het bestuur er ernstig wordt in geïnvesteerd want cultuur maken en beleven, dat moeten we samen blijven doen”.
De presentatie was een kolfje naar de hand van Geert Van Hassel en voor de techniek tekende Geert Sterckx. Voor de muzikale omlijsting dan weer stond doedelzakvirtuoos Luc Ooghe in.
Vooraf viel evenwel André Mertens uit Bever een bijzondere vermelding te beurt. Hij stond in voor het realiseren van een 3D-reliëfkaart van de gemeente. Die krijgt een ereplaats toegewezen in de openbare bibliotheek Petrus Naghel.
Fotowedstrijd
Voor de jaarlijkse fotowedstrijd voor de voorpagina van het trimestrieel gemeentelijk informatieblad voor 2019 diende gekozen te worden uit het ingezonden beeldmateriaal door Barbara Vos, Luc Roobaert, Arthur Snoeckx en Renske Mignon. Die laatste kreeg de prijs toegekend voor zijn foto die dateert uit de laatste dagen vóór de afbraak van de industriële site Fondatel. Tijdens het coronajaar 2020 werden slechts 3 nummers van het infoblad uitgebracht. De inzendingen waren van Muriel Mayné, burgemeester Kris Poelaert namens De Verenigde Handelaars en Pascal Vandenborre. Met een foto vanuit de Herfelingse kubus Mayken kreeg die laatste de prijs toegekend. Voor 2021 werden de inzendingen van Barbara Vos, Joke Eeckhoudt, David Van der Smissen en Sonja Van Den Bossche weerhouden. Hier was het Barbara Vos die met een feeërieke foto van de Mark aan de Boesmolen als winnaar werd uitgeroepen.
Carrièreprijzen
Een eerste carrièreprijs met bijhorend certificaat werd uitgereikt aan pastoor Georges Verhaeghe die ook al op 9 oktober uitgebreid gevierd werd voor zijn 50 jaar parochiepriesterschap in Sint-Pieters-Kapelle. Hij werd geboren in Roeselare op 29 november 1935 en wordt dus volgende maand 87 jaar. Na zijn middelbare studies trad hij toe tot de Orde van de Minderbroeders-Conventuelen en in 1962 legde hij zijn plechtige geloften af. De Orde van de Minderbroeders Kapucijnen is een internationale broederschap die deel uitmaakt van de Franciscaanse familie. Als jongste kapucijn werd hij In 1967 vanuit Edingen uitgezonden als onderpastoor in de parochie van Sint-Pieters-Kapelle. In 1972 werd hij er pastoor en dat is hij er nog steeds. En zoals pastoor Verhaeghe het zelf verwoordde: “Ik heb altijd proberen te doen wat ik dacht dat ik moest doen en zo lang ik kan zal ik dat blijven doen”.
Een tweede carrièreprijs was weggelegd voor het echtpaar Freddy Craps en Monique Dewit. Beiden hebben zich decennia lang ingezet voor Cultuursmakers. Het was de huidige voorzitter van Cultuursmakers Vlaams-Brabant Mija De Greef die de levensloop van Freddy (75) en Monique (78) uit hoofde van de VTB-VAB (thans Cultuursmakers genoemd) toelichtte. Hun verhaal begon eind jaren ’60 toen ze actief lid werden van VTB-VAB. “Al in 1983 startten zij in Herne de wandelgroep De Pajotten op. Het bleef niet bij wandelen. Al vlug werden ook reizen en culturele bezoeken mee opgenomen op hun to do-lijstje. Omdat Herneland te klein werd kwam ook het buitenland in aanmerking voor talrijke reizen waarbij aan het culturele altijd veel aandacht werd besteed. In totaal werden zo’n 600-tal organisaties op poten gezet waarbij kwaliteit en een juiste prijs altijd voorop stonden. Eind 2021 hebben zij beslist om wegens gezondheidsredenen achter hun engagement een punt te zetten”. Freddy reageerde met te zeggen: “De goesting is er nog steeds maar voor ons is het genoeg geweest. Wij zijn maar al te blij dat wij inmiddels goede opvolgers hebben gevonden. Al die jaren hebben we getracht om mensen bijeen te brengen en te houden. Dat is ons vrijwel heel goed gelukt. Ik zeg wel duidelijk ‘ons’ want zonder mijn vrouw zou mij/ons dat nooit zijn gelukt”.
Jong talent
Ook de afgestudeerden aan de afdeling Herne van de Academie Muziek, Woord en Dans van Gooik werden als jong talent met een bijzondere attentie bedacht voor hun jarenlange inzet en geestdrift. Directeur Sarah Copriau mocht zo voor Muziek, Woord en Dans en voor de jaren 2020, 2021 en 2022 de namen van een dertigtal jongelingen aan het publiek bekendmaken. Slechts weinigen waren evenwel aanwezig omdat velen thans hogere studies hebben aangevat en op kot zitten. Met veel trots gaf de directeur nog mee dat de afdeling Herne volkomen in haar nopjes is met de toekomstige verbouwingen aan het vroegere vredegerecht, haar toekomstige nieuwe thuishaven. Ook wist zij mee te geven dat in 1980 toen de Academie in Herne haar afdeling opende er royaal 40 leerlingen ingeschreven waren. Nu goed veertig jaar later is bekend dat de Hernse afdeling met zijn nagenoeg 350 leerlingen de grootste is van de Academie en dat het aanzuigeffect van de vernieuwde locatie dat aantal heel zeker nog wat verder in de hoogte zal stuwen. Verder wist zij ook mee te geven dat Muziek, Woord en Dans in de toekomst er nog een paar zusjes en broertjes bijkrijgen zoals Tekenen en Beeldende Kunsten.
Solidariteitsprijs
De solidariteitsprijs werd toegekend aan UNICycling 2.0. Met dat uitdagend project wilde de Hernse vereniging Samen Bewegen Voor Adem niet allen fondsen inzamelen voor de strijd tegen mucoviscidose maar ook het publiek informeren en sensibiliseren rond de muco-aandoening evenals alle betrokken patiënten en hun entourage doorheen het ganse land een riem onder het hart steken. “Dat wij als gezonde mensen zo’n 23.000 keer per dag in- en uitademen, daar staan we gewoon niet bij stil. Voor muco-patiënten is dat evenwel niet zó evident. Door een erfelijke afwijking is het slijm (mucus) van de patiënten die aan mucoviscidose lijden abnormaal dik en taai. Dat veroorzaakt onder meer infecties en chronische bronchitis, die de longen en ook andere organen op termijn zó aantasten dat ze moeilijk tot niet meer functioneren”, verduidelijkte mede-initiatiefnemer Thierry Nerinckx.
Vele Hernenaren herinneren zich beslist nog hun de uitdagende vijfdaagse ‘van Krewinkel naar zee….’ op een eenwieler. Op donderdagavond 10 november organiseert Samen Bewegen Voor Adem met in het voortouw Stefan Vanaudenhove, Thierry Nerinckx en Arn Cowan een slotmoment van UNIcycling 2.0. Dat zal doorgaan in De Kring te Herne met aanvang om 20u00. Dan zal bekend gemaakt worden wat UNICycling 2.0 heeft opgebracht en welke bedragen aan de verschillende instellingen die zich inzetten voor muco-patiënten zullen kunnen geschonken worden.
Cultuurprijs
Voor - zoals presentator Geert het noemde - de ‘pièce de résistance’, met andere woorden de cultuurprijs met het daarbij horend bronzen kartuizerbeeldje, werd dit jaar Urbain Deblander op het podium gevraagd. Urbain is een rasechte inwoner van Sint-Pieters-Kapelle die meer dan één pijl op zijn boog heeft. Zijn interesses gaan voornamelijk naar geschiedenis, talen en cultuur. Hij studeerde aanvankelijke Germaanse filologie en economie aan de UCL en de KUL en was ook een tijdlang politiek actief. In 2010 en na een politieke carrière van haast 35 jaar stapte hij als OCMW-raadslid uit de actieve politiek. Vooral als OCMW-voorzitter en schepen van financiën drukte hij in die periode mede zijn stempel op het gemeentelijk beleid. Hij zette ook de bibliotheek Petrus Naghel mee op de kaart en richtte samen met Frans Minnaert de cultuurkring Hernia op. Ook rond de Kartuizerorde deed hij veel opzoekings- en studiewerk. Naast dat alles zijn er ook nog de toponomie van Herne, de kruisweg van Constantijn Meunier en het gidsen die hem bijzonder boeien. Kort een man uit één stuk maar met vele kundigheden. Met de cultuurprijs 2021 wordt hij dan ook voorzien van een verdiende erkenning als uitzonderlijke inwoner.
Iedere gelauwerde mocht uit de handen van schepenen en gemeenteraadsleden een mand streekproducten in ontvangst nemen. Voor de Jonge Talenten was er lekkers en een gepersonaliseerde mok.