HERNE - UNIcycling 2.0 afgesloten met felicitaties in overvloed en overhandiging van 33.400 euro aan cheques
Dat de vereniging ‘Samen Bewegen voor Adem’, die zich al ruim 5 jaar hardnekkig mee inzet voor de strijd tegen mucoviscidose, onlangs nog tot de Hernse solidariteitsvereniging van het afgelopen jaar werd uitgeroepen is intussen wel geweten. En dat de mannen en vrouwen achter die vereniging daartoe heldhaftige, avontuurlijke en gedurfde uitdagingen alvast niet schuwen, ook dat is intussen een publiek geheim. Een topper daarbij was toch wel hun project UNIcycling 2.0, waarbij België van oost naar west werd doorkruist op een eenwieler en waarbij Herne de aankomstplaats was van etappe 3. Tijdens een knus slotmoment in zaal De Kring in het centrum werd nu teruggeblikt op die topprestatie.
Een centrale figuur daarbij was ook Tim Desmet, de wereldkampioen street Unicycling in 2016 en tevens peter van het project. Hij was ook de man die tijdens het feest gebouwd rond de aankomst in Herne het wereldrecord eenwieleren op flessen van 30 m bracht op 31,81m.
Het was vooral ook uitkijken naar het bekendmaken of al de inspanningen financieel wel de moeite hadden geloond. Alvorens dat goed bewaard geheim te verklappen wist het organiserend team alvast de aandacht van de talrijke aanwezigen levendig te houden met een programma van een aaneenschakeling van film-, interview- en huldigingsmomenten.
Samen bewegen voor adem (SBvA)
‘Samen Bewegen voor Adem’ is een vzw met Thierry Nerincx, Stefan Vanaudenhove en Arn Cowan als gangmakers. Zij willen financiële middelen genereren die alle moeten dienen de strijd tegen de mucoviscidoseziekte mee vooruit te helpen en indien mogelijk ook te genezen. UNIcycling 2.0 laat veronderstellen dat het project ergens voorgangers heeft gehad. Juist! In 2018 was er de Climbing for Life met in de hoofdrol de Stelvio in de Italiaanse Alpen en in 2019 de beklimming met een eenwieler van de welbekende cols Ballon d'Alsace en Planche des Belles Filles in de Franse Vogezen. Met hun vorige projecten had de vereniging zo al goed 41.000 euro bij elkaar gesprokkeld.
Een heus exploot
Het project UNIcycling 2.0 was een eenwieleruitdaging van formaat die van 17 tot 21 augustus haar beslag kreeg. Op 17 augustus startte de challenge in Krewinkel, vlak bij de Duitse grens en meteen ook het meest oostelijk gelegen puntje van België. Goed 260 km, vijf dagen en vijf etappen later werden de deelnemers dan verwacht in het Zeepreventorium in De Haan. Dat preventorium is een medisch pediatrisch revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren met chronische aandoeningen waaronder ook mucoviscidose. Met zijn uitdagende onderneming wilde ‘Samen bewegen voor Adem’ vooral geld inzamelen ten voordele van de Mucovereniging evenals van het Zeepreventorium en van het Mucoviscidose referentiecentrum van het UZ Brussel. Ook belangrijk voor de organisatoren was mensen te informeren en te sensibiliseren omtrent de aandoening en niet in het minst lag het daarbij ook in de bedoeling van de vereniging de ganse mucofamilie met vorsers, zorgbehoevenden en verzorgers verspreid over gans België een hart onder de riem te steken.
Het was Radio1-stem Ayco Duyster, tevens meter van het project, die instond voor de presentatie. Tijdens zijn interview wist burgemeester Kris Poelaert mee te geven dat “men zich met de mannen en vrouwen van Samen Bewegen voor Adem aan alles mag verwachten en ik vermoed dat ze ons in de toekomst nog zullen weten de verbazen. Wat zij doen is buitengewoon en de manier waarop zij het doen is fenomenaal. Mensen als Stefan en Thierry en hun teamgenoten hebben de kunst om in alle bescheidenheid en met veel warmte ons allemaal onbeschrijflijk te enthousiasmeren”.
Oorkonde
Alle 41 eenwielerende deelnemers aan UNIcycling 2.0 werden door Stefan en Thierry op het podium gevraagd om een ‘oorkonde’ als leuke herinnering aan het project in ontvangst te nemen. Allen samen waren zij goed voor meer dan 5000 km eenwieleren. Hun namen worden hieronder vermeld.
Om geld in het laatje te krijgen werden ook her en der veilingen gehouden Zo werden 9 verschillende truitjes verzameld uit voetbal- en wielrennersmilieus. Prijs nr 10 was een schilderij van streekgenoot en hobbykunstenaar Patrick Van Eesbeek, lokaal beter gekend als Patrick de Coiffeur. Het werd een uiterst geslaagd schilderij in olieverf op doek dat uitermate gewaardeerd en dan ook gekocht werd door Fiona Cowan en Kim Mares, tevens deelnemers aan het project.
33.400 euro
Het ‘moment suprême’ was uiteraard de bekendmaking van de opbrengst en de overhandiging van de cheques. Daartoe werden Stefan Joris, prof. Dr. Elke De Wachter en Sofie Vancauwenberghe de vertegenwoordigers van de drie begunstigde instellingen op het podium gevraagd .
Stefan Joris is Algemeen Directeur van de Mucoverenigie, de nationale patiëntenvereniging voor mensen met mucoviscidose. Hij is ook actief binnen verschillende organisaties op Europees niveau. Zijn engagement bij Rare Diseases Organisation Belgium vertrekt vanuit de overtuiging dat we samen verder geraken om álle mensen met een zeldzame ziekte te helpen.
Prof. dr. Elke De Wachter is sinds 2003 kinderlongarts in het UZ Brussel. En sinds 2018 leidt zij de afdeling van de kinderlongziekten. Ze is er bovendien directeur van het mucoviscidose referentiecentrum. Daarnaast is ze regelmatig mede-onderzoeker bij nationale en internationale studies en zetelt ze in nationale en internationale expertengroepen.
Sophie Vancauwenberghe dan weer is directeur patiëntenzorg Zeeprentorium. Dat preventorium is een medisch pediatrisch revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren in Klemskerke, een deelgemeente van De Haan. Het dankt zijn ontstaan in 1917 aan de familie Solvay.
Samen waren zij goed om in totaal 33.400 euro in ontvangst te nemen: 13.400 euro voor de Mucovereniging en voor het Mucoviscidose Referentiecentrum van het UZ Brussel en Het Zeepreventorium ieder 10.000 euro.
Het muzikaal duo Right and Left met Josse Duran en Stefan Vranckx zorgde voor de muzikale intermezzo’s, de techniek was in handen van Geert Sterckx en de drankbediening werd verzorgd door Chiro Kokejane. Het beeldmateriaal was van Ghislain Verckens en van Jens Vandendoorent.
Het was uiteraard ook reikhalzend uitkijken naar de nieuwe uitdaging die Samen Bewegen voor Adem in gedachte zou gehad hebben. Het team hield daaromtrent alsnog de lippen stijf op elkaar maar in de rand was wel te horen dat de boog niet altijd gespannen mag blijven staan. Wel werd aangegeven dat een etentje met de partners nu toch wel als eerste op de to do-lijst voorkomt.
De moedige eenwielers
Jurgen Allaer, Filip Barbé, Amber Barbé, Mayte Barbé, Jaade Barbé, Gus Biesbrouck, Mathias Bracke, Maarten Buyl, Fiona Cowan, Arn Cowan, Loki De Cock, Katrien De Padt, Bjorn Decat, Helge Dehandschutter, Marijn Delhaye, Flore Delhaye, Tim Desmet, Artuur Durant, Ralph Eikenenberg, Wim Goossens, Lennert Goossens, Jolien Guffens, Jelle Jacobs, Karo Lanckmans, Jurgen Leroy, Warre Luchtens, Seppe Luchtens, Kim Maris, Noa Maris, Siebe Maris, Katrien Nerinckx, Thierry Nerincx, Stefaan Saeys, Elke Tondeur, Arnold Uyttersprot, Stefan Vanaudenhove, Tuur Vanaudenhove, Julie Vandelaer, Yentl Verbiest, Laura Vouts en Eric Wieme.