Koninklijke Gilde Onze Lieve Vrouwe van HERNE heeft een nieuw bestuur
In navolging van de gevestigde geplogenheden en tradities verkiezen de boogschutters van de Koninklijke Gilde Onze Lieve Vrouwe van Herne om de drie jaar een nieuw bestuur. De bekendmaking van het resultaat van die verkiezing gebeurde in de sacristie van de St-Petrus en Pauluskerk waar voorafgaand ook de eucharistie werd bijgewoond. Het nieuw verkozen tienkoppig bestuursteam zal ook de komende drie jaar functioneren met Lucien Pletinckx als hoofdman.
Rituelen en tradities in stand houden
Door de vele jaren heen heeft ook de Koninklijke Gilde Onze Lieve Vrouwe van Herne altijd de bestaande rituelen en tradities in stand gehouden. Dat vertaalt zich ook nog steeds in het respecteren van de hiërarchie binnen de gilde. Hier geen sprake van een voorzitter, een secretaris of een bestuurslid maar wel van een bestuur met de hoofdman, de griffier, de deken, de penningmeester, de vaandeldrager, de tamboer en de ceremoniemeester. Naast Lucien Pletinckx werden de bestuursfuncties thans toegewezen aan Dirk Stalpaert, Jean-Pierre Decoster, André, Ferdi en Nestor Luchtens, Michel en Joeri Decat, Apollo Schoukens en Danny Vanwittenbergh.
Naast de gilde Sint Peeters Gulde Ter Waerden van Sint-Pieters-Kapelle is de Koninklijke Gilde Onze Lieve Vrouwe van Herne de tweede actieve boogschuttersvereniging in groot-Herne. Zij is ook de oudste sportvereniging van de gemeente en telt vandaag zo’n 30-tal leden Op haar vlag prijkt alvast het jaartal 1686 als oorsprong. “Het is één van de zeldzame gilden die trouw het karakter van conférie, waarin ze haar oorsprong vond, in eer gehouden heeft”, aldus voorman Lucien Pletinckx.
Een heuse kampioenengemeente
In het verleden was Herne overigens reeds meerdere keren het toneel voor het Groot Brabants Gildenfeest. Het is zo dat in de jongste 20 jaar het feest zes keer in Groot-Herne doorging. Zo blijkt Herne duidelijk een heuse kampioenengemeente in het boogschieten te zijn. Temeer daar op de koningsschieting van 2011 het Dirk Stalpaert was die zich voor de derde keer op rij koning kon schieten en hij zich zo dan ook voortaan Keizer voor het leven mag noemen. Het was van 1784 geleden dat een koning zich nog eens tot keizer wist te schieten. In haar eeuwenoude geschiedenis telt de schuttersvereniging vier keizers.
Jarenlang lid
Hoofdman Lucien Pletinckx is 92 jaar en werd lid van de schuttersgilde in 1964. Hij is dan ook al langer lid van de gilde dan dat sommige bestuursleden oud zijn. Hij schoot zich 7 keer koning en in 1969 zelfs tot opperkoning van Brabant. Samen met Antoine Van Laethem was hij de drijvende kracht achter het inplanten van de kapwip op de terreinen van de Parochiale Werken. En die terreinen zijn inmiddels ook zijn tweede thuis geworden.