KESTER - Help de paardenprocessie om een erkenning als immaterieel erfgoed te krijgen

C21

KESTER - Help de paardenprocessie om een erkenning als immaterieel erfgoed te krijgen

Editie_colpaert_gooik_processie_1__kopie_
Foto Marc Colpaert
 

De Gilde van het Paarden volk uit Kester is van start gegaan om de paardenprocessie van Kester te laten erkennen als immaterieel erfgoed. Deze traditie met een geschiedenis van meer dan 800 jaar is ook vandaag nog springlevend en trekt elk jaar door de gemeenten Kester, Herfelingen en Oetingen. De erkenning als immaterieel erfgoed is er tot op heden nog niet, maar daar komt hopelijk verandering in. 

In 2024 zal de paardenprocessie in haar huidige vorm al 160 jaar bestaan. "Met een geschiedenis die teruggaat tot 1217, is het bijna ongelooflijk dat deze traditie nog niet erkend werd als immaterieel erfgoed”, zegt Michel Doomst ereburgemeester van Gooik. “De processie van Kester is één van de mooiste paardenprocessies van Vlaanderen en verdient dan ook zeker het label van immaterieel erfgoed. Bovendien wordt de traditie ook echt gekoesterd door de inwoners van niet alleen Kester, maar ook door deze van Herfelingen en Oetingen.” Ook schepen Jonas De Maeseneer zelfs één van de dragers van het beeld van de Heilige Drievuldigheid is het hier volledig mee eens: “De ommegang is echt uniek en het is voor Kesterlingen dan ook een hele eer om aan de processie te mogen deelnemen. Vandaar dat we als gemeente dit traject ten volle steunen”.

 

Tal van lokale verenigingen maar ook de dorpsschool, de kerkfabriek en het gemeentebestuur bundelen hun expertise en werken samen met Zender aan het erkenningsdossier. Om het dossier te versterken lanceert Zender samen met het gemeentebestuur een petitie, meer informatie kan men vindne op de gemeentelijke website .

 

Of teken snel de petitie via https://forms.office.com/e/VcYzQ7Xe5n

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 dec 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 25 jan 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 25 jan 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 09 jan 2023

archief