HERFELINGEN – Jean Lanckmans is de winnaar van het koejonnen-toernooi
Dit winterseizoen wist Jean Lanckmans uit Dilbeek zich met 280 punten te kronen tot kampioen van het kaarttoernooi koejonnen in het café De Zoete Inval aan de kerk in Herfelingen. Vorig jaar was het Rudi Van den Eede uit Elingen die de kampioenstitel in de wacht sleepte. De kampioen is zeker geen doetje in de wereld van het kaarten en dan vooral in die van het koejonnen. Door alle spelers wordt hij aanzien als een geduchte en ervaren kaarter.
De winnaar ging slechts met één puntje vooraf aan Maurits Dedobbeleer (Leerbeek). De derde plaats werd een ex-aequo met 268 punten voor Pol Claes (Heikruis) en Jean-Pierre De Cuyper (Lot). Marleen Devleminck (Kokejane) is de eerste vrouw in de eindrangschikking. Met haar 246 punten bekleedt zij plaats 15.
Spirit scherp stellen
Een al even ‘ervaren’ kaartspeler in het gezelschap is Richard Van Hamme. Met zijn 91 jaar mocht hij zich ook de ‘senior’ van het toernooi laten noemen. Voor Richard is kaartspelen niet alleen een bron voor het leggen van sociale contacten maar ook een manier om zijn spirit scherp en waakzaam te houden. “In het kaartspel en dan ook in het koejonnen is een eerste vereiste dat men goede kaarten bedeeld krijgt”, relativeert hij. “Pas als die in het bezit zijn komt de kunst naar boven. Dat neemt niet weg dat je ook met matige tot slechte kaarten moet bij de pakken blijven zitten. Soms moet je ook je ‘chance’ afdwingen. Om een goeie kaarter te zijn moet je uiteraard kunnen teren op een ruime ervaring. Ook in het kaartspel telt ‘oefening baart kunst’. Een goeie kaartspeler moet daarenboven beschikken over een serieuze dosis inzicht, hij moet ook kunnen rekenen en tellen, pienter en attent zijn en de tegenstander goed kunnen inschatten. Verder is een kwaliteit van een goeie speler ook dat hij moet kunnen verliezen”.
Richard nam zo deze winter ook nog deel aan tornooien in Heikruis, Bogaarden en Pepingen en hij is als vrijwilliger ook een graag geziene kaartspeler in het woonzorgcentrum Mater Dei.
Het toernooi
Het jaarlijks wintertoernooi in Herfelingen start telkens begin oktober en is goed voor 10 speelavonden. Om in aanmerking te komen voor het eindklassement dienden de spelers deel te nemen aan minstens 7 speelavonden. “Voor de eindrangschikking worden enkel de 5 beste resultaten in aanmerking genomen”, zegt caféuitbater en organisator Patrick De Vos. “Met 41 inschrijvingen, waaronder 9 dames, en 32 geklasseerden zijn wij overigens best tevreden. De Zoete Inval zat dan ook iedere speelavond gezellig vol”.
Het kampioenschap geniet bij de kaarters een uitstekende reputatie. Niet alleen mensen uit het dorp zelf maar ook heel wat kaarters uit de omliggende gemeenten in de Zennevallei, toch wel de bakermat van het kaartspel, kijken ieder jaar opnieuw uit naar de start, die steevast de eerste vrijdag van oktober plaats vindt. Iedere avond mocht de tafelwinnaar (hoogste punt) naar huis met een fles wijn en voor de algemene winnaar (allerhoogste punt) van de avond was er een fles Cognac. Op de laatste speelavond was Guido Monseux (Gooik) met 62 punten de gelukkige winnaar. De meest puntrijke tafelwinst van het toernooi werd genoteerd op 2 december en staat eveneens op naam van de toernooiwinnaar Jean Lanckmans.
Iedere speler weerhouden in de eindranking mocht aan de prijzentafel passeren. Daarenboven mocht hij ook een bon ontvangen die hem recht gaf op een kilo gehakt.
Wist u dit?
- De oudste sporen van het kaartspel in Europa dateren uit de 14de eeuw. In de Lage Landen is dat 1379. Algemeen wordt aangenomen dat het kaartspel ontstaan is in China.
- De eerste Europese speelkaarten werden met de hand gemaakt. Deze kaarten waren duur en exclusief. Met de uitvinding van de boekdrukkunst werd het mogelijk goedkoper en in grotere hoeveelheden te produceren.
- Het spel zit nog steeds vol middeleeuwse symboliek. In zijn algemeenheid zijn steeds vier verschillende groepen symbolen te onderscheiden. De harten symboliseren de geestelijke stand, de schoppen of pieken symboliseren de adel of militaire stand, de ruiten of koeken symboliseren de kooplieden en ten slotte de klaveren symboliseren de boeren.
- Spreekt men over Franse kaarten, dan bedoelt men de gebruikelijke kaarten met de letters R (Roi), D (Dame), V (Valet). In Nederland zijn er ook kaartboeken in omloop met H (Heer), V (Vrouw) en B (Boer).
- De meest gekende kaartspellen ter wereld zijn solitaire of patience en poker.
- Het bedrijf Cartamundi, eerder bekend als Carta Mundi (Latijn voor kaarten voor de wereld), is een producent van kaartspelen. De onderneming is gevestigd in Turnhout en werd in 1970 opgericht. Het heeft elf fabrieken en dertien verkoopvestigingen in onder andere België, Duitsland, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Nederland, Zweden ,de Verenigde Staten, Brazilië, India en Japan. Cartamundi is de grootste producent van speelkaarten ter wereld.