HERNE – Schoolomgeving in Herfelingen zou er een stuk veiliger op moeten worden

C21

HERNE – Schoolomgeving in Herfelingen zou er een stuk veiliger op moeten worden

Start_20_maart
HERNE – Schoolomgeving in Herfelingen zou er een stuk veiliger op moeten worden - Directeur GBS De Regenboog Christoph Segers - © Deschuyffeleer
 
Wegeniswerken_aan_gbs_de_regenboog_maart_2023__2_
HERNE – Schoolomgeving in Herfelingen zou er een stuk veiliger op moeten worden - © Deschuyffeleer
 
Wegeniswerken_aan_gbs_de_regenboog_maart_2023__2__renamed_10193
HERNE – Schoolomgeving in Herfelingen zou er een stuk veiliger op moeten worden - © Deschuyffeleer
 
Wegeniswerken_aan_gbs_de_regenboog_maart_2023__1a_
HERNE – Schoolomgeving in Herfelingen zou er een stuk veiliger op moeten worden - © Deschuyffeleer
 
Omleiding_herfelingen
HERNE – Schoolomgeving in Herfelingen zou er een stuk veiliger op moeten worden - © Deschuyffeleer
 

Eerstdaags wordt gestart met wegeniswerken ter hoogte van de basisschool De Regenboog aan de steenweg Asse in Herfelingen-centrum. Omdat er een subjectief onveiligheidsgevoel heerste waren zowel de schooldirectie als het oudercomité al jaren vragende partij om de schoolomgeving veiliger te maken. Ook het lokaal bestuur pikte acht jaar geleden dat idee op en bleef maar aandringen bij het agentschap Wegen en Verkeer om de schoolomgeving onder handen te nemen. Daar wordt nu eindelijk een gevolg aan gegeven.

Veiliger oversteken   

Directeur Christoph Segers: “ Zowel het oudercomité als het voltallig schoolpersoneel zijn blij dat de oversteekplaats eindelijk wordt aangepakt. Al jaren zijn wij vragende partij. Objectief was er niets aan de hand want er zijn – gelukkig - nog nooit ongelukken gebeurd. Dat maakte ook dat de heraanleg van het zebrapad geen echte prioriteit was. Vooral de vaak tegen te hoge snelheid voorbijrijdende vrachtwagens zorgden voor dat gevoel van onveiligheid. Het instellen van de snelheidszone 30 km/u, de knipperende snelheidsinformatieborden en het aanbrengen van de octopussignalisatie hebben het verkeer weliswaar al enigszins afgeremd, maar nu er een rijbaanherschikking komt zal dit zeker nog meer het geval zijn. Alhoewel er bij het vooropgesteld tracé vragen rijzen bij de inplanting van de  nieuwe haltes van De Lijn.

Middeneiland

Dat de oversteekplaats in twee delen wordt opgesplitst zorgt er tevens voor dat oversteken met kleine kinderen gemakkelijker zal worden. Misschien nog de grootste verbetering zullen de lichten zijn die de oversteekplaats en de voetgangers letterlijk in het ‘daglicht’ zullen zetten. Zeker in de wintermaanden was het hier ’s morgens soms gevaarlijk.

Goede samenwerking

De grootste werken voor de school worden uitgevoerd tijdens de paasvakantie om de (geluids)hinder zoveel mogelijk te beperken. Ook zijn er dan geen nieuwsgierige kinderen op de speelplaats mocht er, per ongeluk, toch een steentje wegspatten. De aannemer en de werfleider hebben ons gegarandeerd dat alles zeer veilig zal verlopen en we ons zeker geen zorgen moeten maken. Als er toch eens met grote machines aan de slag wordt gegaan, zullen we op voorhand verwittigd worden zodat we de kinderen op de achterste speelplaats kunnen laten spelen.

Kiss & ride zone

Uiteraard zal er tijdens de werken verkeershinder zijn. We verwachten files aan weerszijden van de steenweg omdat het verkeer slechts alternerend kan passeren. Dankzij de aangegeven kiss & ride zones buiten de werfruimte kunnen ouders gemakkelijk hun kinderen afzetten en te voet naar school brengen. Misschien is het ook een mooie gelegenheid voor de kinderen die in de buurt wonen om, als het weer het toelaat, met een alternatief vervoermiddel naar school te komen. Want we merken dat de meeste kinderen met de wagen gebracht worden, ook al wonen sommigen soms slechts op wandelafstand.

Schoolfeest

Door het uitstellen van de startdatum is de vraag of de werken klaar zullen zijn tegen zondag 7 mei. Die dag is het ons schoolfeest en het zou leuk zijn dat we de straat dan meteen ook feestelijk kunnen heropenen. Met een gezellige eet- en drankstand op onze speelplaats en twee musicalvoorstellingen in het Bavo-centrum zouden alle bezoekers dan meteen dankbaar gebruik kunnen maken van ons regenboogzebrapad, wat trouwens een primeur is voor onze gemeente en op geen betere plek had kunnen aangebracht worden”.

Informatie uit een voorafgaande publicatie

HERNE-HERFELINGEN - Veiliger oversteken aan basisschool De Regenboog op steenweg Asse

Heel binnenkort zijn er wegeniswerken voorzien op de N285 ter hoogte van de basisschool De Regenboog in Herfelingen-centrum. De werken zullen vermoedelijk 7 weken duren. In eerste instantie wordt er gewerkt aan de rijbaan  in de richting van Edingen. Tijdens de paasvakantie (3- 16 april) wordt er aan de ingang van de school gewerkt. Gemotoriseerd verkeer kan steeds afwisselend langs de werfzone rijden, geregeld door verkeerslichten.

Wat en waarom ?

Steenweg Asse in twee keer oversteken

Aan de gemeentelijke basisschool De Regenboog wordt de huidige oversteek voor voetgangers en fietsers vernieuwd. Door de aanleg van een middeneiland zal de schoolgaande jeugd veiliger kunnen oversteken in twee keer. Daardoor verhoogt niet enkel hun zichtbaarheid, maar worden automobilisten ook aangespoord te vertragen. Dankzij het middeneiland kunnen ook minder mobiele voetgangers rustiger oversteken.

Naast de aanleg van een middeneiland vormt Wegen en Verkeer in samenwerking met De Lijn de bushaltes ‘Klooster’ en ‘Centrum’ om tot één bushalte ‘Herfelingen-centrum’ ter hoogte van de basisschool. Beide bushaltes liggen vrij dicht bij elkaar en worden daarom omgevormd naar een kwalitatieve bushalte en dit in overleg met de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn.

Timing en impact?

Volgens de huidige planning starten de werken op de Steenweg Asse op maandag 13 maart en duren ze tot begin mei. De werken verlopen in 3 fasen:

Fase 1: werken richting Edingen

Fase 2: werken richting Asse

Om de hinder voor de schoolgaande jeugd te beperken, wordt er tijdens de paasvakantie gewerkt aan de ingang van de school.

Fase 3: aanleg middengeleider

Sint-Niklaasstraat wordt een werfzone en wordt derhalve volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

Tijdens de volledige duur van de werken wordt de Sint-Niklaasstraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers kunnen steeds via het voetpad aan de overzijde van de werken stappen.

Fietsers volgen een omleiding in beide richtingen via de Sint-Niklaasstraat, het pleintje aan de kerk en de voetweg die uitkomt ter hoogte van Steenweg Asse 231. Bekijk de route op bijgesloten afbeelding.

Openbaar vervoer: de buslijnen 102, 160 en 164 ondervinden hinder. Raadpleeg voor uw vertrek zeker de routeplanner van De Lijn op https://www.delijn.be/nl/routeplanner voor actuele informatie.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mrt 2023
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief