HERNE – Eerste bewoners op de nieuwe Fondatelsite eerstdaags verwacht

C21

HERNE – Eerste bewoners op de nieuwe Fondatelsite eerstdaags verwacht

Gieterij_april_2023__1_
HERNE – Eerste bewoners op de nieuwe Fondatelsite eerstdaags verwacht - © Deschuyffeleer
 
Gieterij_april_2023__2_
HERNE – Eerste bewoners op de nieuwe Fondatelsite eerstdaags verwacht - © Deschuyffeleer
 
Gieterij_april_2023__3_
HERNE – Eerste bewoners op de nieuwe Fondatelsite eerstdaags verwacht - Burgemeester Kris Poelaert, gemeenteraadslid Paul Beysl en schpen Kris Degroote - © Deschuyffeleer
 
Gieterij_april_2023__4a_
HERNE – Eerste bewoners op de nieuwe Fondatelsite eerstdaags verwacht - © Deschuyffeleer
 
Gieterij_april_2023__6_
HERNE – Eerste bewoners op de nieuwe Fondatelsite eerstdaags verwacht - © Deschuyffeleer
 
Gieterij_april_2023__7a_
HERNE – Eerste bewoners op de nieuwe Fondatelsite eerstdaags verwacht - © Deschuyffeleer
 
Gieterij_april_2023__11_
HERNE – Eerste bewoners op de nieuwe Fondatelsite eerstdaags verwacht - © Deschuyffeleer
 
Gieterij_april_2023__12_
HERNE – Eerste bewoners op de nieuwe Fondatelsite eerstdaags verwacht - © Deschuyffeleer
 
Gieterij_april_2023__13_
HERNE – Eerste bewoners op de nieuwe Fondatelsite eerstdaags verwacht - © Deschuyffeleer
 

Langzaam maar zeker verrijst er terug leven op de Fondatelsite. Dat nieuw leven is grotendeels te danken aan de Leuvense projectontwikkelaar Dyls die er al een tijdje naarstig aan het werk is om van de vroegere desolate gieterij een nieuwe woonwijk te maken waar overigens heel binnenkort de eerste bewoners zullen kunnen neerstrijken. Op termijn wordt het kwartier ‘Gieterij’ dan ook een wooncomplex met een gezellige mix van 76 woningen en een dertigtal appartementen opgedeeld in 3 blokken waaronder één als sociaal wooncomplex zal beheerd worden door de sociale huisvestingsmaatschappij Providentia. Het was in december 2020 dat in overleg met de adviesraden en na een burgerbevraging gekozen werd voor Gieterij als buurtnaam voor de nieuwe Fondatelsite. Die benaming haalde het van Charles Mazza- en Fondatelstraat. Ook een relatief nieuwe naam in die omgeving is de Twaalf Bunderweg. Dat is de naam voor de trage verbindingsweg tussen de Frans Minnaertstraat en de Hernekouter.

Een volledig nieuw kwartier

Met de realisatie van de nieuwe woonbuurt krijgt de herwaardering van de stationsomgeving een sluitstuk van formaat. Het waren zowel het lokaal bestuur als de NMBS als De Werkvennootschap die in eerste instantie zorgden voor een update van het stationsplein en de pendelparking. De vzw De Okkernoot dan weer zorgde voor een nieuwe bestemming van het stationsgebouw. Het is thans dan ook uitkijken naar de nieuwe site die de bevolkingscijfers voor Herne met een paar honderd moet zien aangroeien.

De vergunningsdocumenten slaan op een site van nagenoeg 5 ha met 76 ééngezinswoningen – open, halfopen en gesloten woningen – en nog een 30-tal appartementen.  Daarbij speelt de ontwikkelaar de kaart uit van een woonsite waarbij duurzaamheid, leefbaarheid en respect voor de omgeving het voortouw nemen. De nieuwbouwwoningen zijn allemaal ‘bijna energieneutraal’ gebouwd (E20). Het project bestaat uit woningen in verschillende stijlen en met uiteenlopende oppervlaktematen. Bovendien kan de woning aan de hand van heel wat flexibele keuzemogelijkheden worden afgestemd op ieders noden. Interessant om weten is dat gezien het gaat om een project met sloop en heropbouw, de btw-toeslag slechts 6% in plaats van 21% bedraagt. Dat drukt de aankoopprijs aanzienlijk en zo zou een huis in deze woonwijk best betaalbaar moeten kunnen zijn.

Naar nagenoeg 7000 inwoners?

Ook het lokaal bestuur ziet heil in de uitbreiding van de wooninfrastructuur op de site. Het hoopt alvast jonge gezinnen te overtuigen om in Herne te komen wonen om zo de kaap van 7000 inwoners te kunnen overschrijden. De ‘Gieterijsite’ leunt ook perfect aan bij de voorziene update van de gemeentelijke centrumfunctie waarbij wonen en leven op maat van jonge gezinnen een betaalbare en bijkomende dimensie krijgt. Het wordt sowieso een veilige omgeving met vlakbij een NMBS-station, scholen, handelszaken, sport- en ontspanningsmogelijkheden.

Random realisaties

Initieel was er ook sprake van de aanleg van een Finse looppiste van 400m. Na beraad heeft het lokaal bestuur evenwel beslist het tracé ervan uit te breiden en ook de site van de Hernekouter met zijn voetbalveld mee in het opzet te verweven. Zo zal de piste uiteindelijk zo’n 800 meter lang zijn. Nog deze zomer wordt de piste afgewerkt.  Een Finse looppiste is een speciaal loopparcours voor joggers. Om het loopcomfort te verbeteren bestaat de bovenlaag uit een verende laag. De zachte, dempende toplaag geeft een aangenaam loopgevoel en voorkomt blessures. Door het verende effect van de toplaag worden de gewrichten aanzienlijk minder belast. Een speciale funderingslaag van ongeveer 15 cm zorgt voor voldoende drainage. Het concept is indertijd uit de Scandinavische landen overgewaaid. Nadeel is dat lopen op een Finse piste iets lastiger is dan op verharde ondergrond en de snelheid daardoor over het algemeen lager komt te liggen. Naast de looppiste kreeg de site er onlangs ook al outdoor calisthenics toestellen bij. Het woord calisthenics komt van de Griekse woorden 'Kallos' en 'Sthenos', wat schoonheid en kracht betekent. Het doel is een betere fysiek op te bouwen door gebruik te maken van het eigen lichaamsgewicht. Het grootste voordeel van calisthenics is de toegankelijkheid. Het kan overal en gelijk wanneer en de toestellen zijn geschikt voor jong en minder jong.

Vergroening

Al van bij het ontwerp van het gemeentelijk Fondatel-RUP was voorzien in een aanzienlijke groene zone die opgevat werd als een ‘buurtpark’. “Dat werd mogelijk door de goede verstandhouding met de projectontwikkelaar als compensatie voor de vlotte medewerking van ons bestuur”, geeft burgemeester Kris Poelaert graag mee. “Hierbij heeft gemeenteraadslid Paul Beyl zich als landschapsarchitect van bij het begin vrijwillig ter beschikking gesteld voor het aanreiken van een concept waarbij zoveel als mogelijk functies werden geïntegreerd. De groene zone dient ook te zorgen voor een kwalitatieve landschappelijke afwerking ten opzichte van de open ruimte en mogelijkheden bieden op gebied van ‘publieke’ wandel- en rustplaats. Om de aantrekkelijkheid te optimaliseren werd dan ook niet alleen gedacht aan rustbanken, picknicktafels en fitnesstoestellen maar ook aan een bloemenweide, boompartijen, bosplantsoen, haagaanplanting en kleine landschapselementen. Die voorziening is er ook ten behoeve van onder meer de waterhuishouding en de waterberging”.

Als alles volgens plan verloopt wordt de eerste woning die deel uitmaakt van het complex aan de Lorengstraat nu donderdag opgeleverd. Naargelang de bouwwerken gefaseerd vorderen zullen ook de wegeniswerken volgen.  Het volledig project wordt opgedeeld in 3 fasen en zou klaar dienen te zijn tegen eind 2025.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 apr 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

marc colpaert | 06 dec 2024
marc colpaert | 05 dec 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief