GALM/GOOIK/HERNE - Meer dan 200 mensen zakten af naar het derde fusiecafé in het Baljuwhuis in Galmaarden

C21

GALM/GOOIK/HERNE - Meer dan 200 mensen zakten af naar het derde fusiecafé in het Baljuwhuis in Galmaarden

Editie_galmaarden_fusiecaf___2__kopie_
Meer dan 200 mensen kwamen naar het Baljuwhuis.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_fusiecaf___4__kopie_
Ludo Persoons, Kristof Andries en Joris Voets.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_fusiecaf___3__kopie_
 

Het derde fusiecafé werd georganiseerd in de grote zaal van het Baljuwhuis in Galmaarden, dit voor de fusie tussen de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne. Lesley Vermeir, de communicatie deskundige van de gemeente Galmaarden, kon ons meedelen dat er 200 stoelen werden geplaatst en nog enkele zitbanken. Alle stoelen waren bezet en ook stonden er nog tal van mensen recht. Volgens burgemeester Ludo Persoons een goede zaak, dat zoveel mensen attent waren en naar het fusiecafé kwamen. Het was Probis-coördinator Magnus Faingnaert die instond voor de algemene inleiding en die ook het verder verloop van de avond in goede banen leidde.

 
Het fusietraject dat er momenteel loopt heeft als doel de kansen en de risico’s van een doorgedreven samenwerking, als één gemeente in kaart te brengen. Het is een voorbereiding voor de eventuele fusie vanaf  1 januari 2025. Een goede communicatie met de inwoners vinden ze belangrijk, daarom werden er ondermeer fusiecafés georganiseerd. 
 
 
We geven nog even het fusietraject 2022 - 2023
 
Maart 2023: HERNE/GALMAARDEN/GOOIK - Principiële beslissing over fusie met hen drie gaat naar de gemeenteraden
April 2023: HERNE/GALMAARDEN/GOOIK - De drie lokale besturen staan principieel open voor verder onderzoek naar vrijwillige fusie
Aanstelling transitiemanager: Coördinator Mandus Faingnaert - Probis - Advies en Begeleiding voor de Publieke Sector.
Juni 2023: HERNE/GALMAARDEN/GOOIK - Fusienamiddag voor personeelsleden
Juni 2023: HERNE/GALMAARDEN/GOOIK – Fusiecafés met toelichting en vragen- en antwoordmoment
31 december 2023: Valt de definitieve beslissing
13 oktober 2024: Verkiezingen

1 januari 2025: Start nieuwe gemeente

 

Tijdens elk Fusiecafé werd er een gastspreker uitgenodigd die zijn kijk kwam geven over deze  fusie. Op donderdag 29 juni was dit prof. dr. Joris Voets, hoofddocent hoogleraar bestuurskunde en publiek management van UGent, die een woordje uitleg kwam geven in het Baljuwhuis. Joris kwam spreken over de voordelen, maar ook over de nadelen van een fusie. Maar daar hebben wij al over gesproken in vorige artikels.

 

Wat we wel nog willen meegeven:

 

- er komen geen naakte ontslagen bij het gemeentepersoneel in Galmaarden, Herne of Gooik, wel kan het zijn dat sommige mensen een nieuwe job gaan aangeboden krijgen.

- het dorpsrestaurant blijft doorgaan in de zaal Willem Tell, alleen voor onze gemeente, want er is nu al bijna geen plaats meer. Waar zouden ze die mensen uit Herne en Gooik dan moeten steken?

- de milieubelasting in Galmaarden en Herne zou kunnen wegvallen op termijn.

- milieuparken blijven bestaan, het probleem van de afvalophaling moet pas opgelost zijn tegen 2036.

- er mag slechts één Molenstraat of Stationsstraat zijn in de fusiegemeente. Wie pech heeft en zijn straat van naam ziet veranderen, moet zeker zijn ID-kaart laten aanpassen(of dit gratis kan geen idee).

- de straat met de meeste inwoners mag de straatnaam behouden.

- na 6 of 12 jaar zullen de gemeentelijke diensten pas efficiënt samenwerken.

- dienstverlening moet dicht bij de mensen blijven.

 

 

 

 

Nadien gaven tijdens het vraag en antwoord-moment zowel burgemeester Ludo Persoons, als algemeen directeur Kristof Andries, antwoorden op de vele schriftelijke vragen, die werden ingezonden de afgelopen weken. Daarna mochten de mensen uit het publiek ook vragen stellen, maar dit waren er niet echt veel. Je kon ze op één hand tellen.  Wij gaan niet alle vragen die ook al in Gooik werden gesteld hier herhalen, wij proberen om nieuwe vragen hier aan bod te laten komen.

 

Zo vroeg er een inwoner: waarom dalen de belastingen niet, dat zou toch logisch zijn na een fusie. Het antwoord was dat een gemeente geen bedrijf is en moet inzetten, op een kwalitatieve dienstverlening en dat zoiets geld kost.

Een andere vraag was: wat gaat er gebeuren met het gemeentelijk onderwijs. Reactie, daar is een werkgroep mee bezig en in die werkgroep zitten leerkrachten. Trouwens, er is vandaag al een goede samenwerking tussen de scholen van de verschillende Pajotse gemeenten. De fusie is geen enkele bedreiging voor het onderwijs.

Meer vragen en antwoorden kunt u terugvinden op de nieuwe website:  groeienomkleinteblijven.be.

Op tal van plaatsen in de drie gemeenten zullen de inwoners de komende dagen en weken bierviltjes en papierstrookjes vinden. Via die viltjes gaan de drie gemeenten alvast op zoek naar een naam van de toekomstige fusiegemeente en via de strookjes kan men ook nog in de toekomst zijn vragen aangaande de fusie kwijt. Dit alles kan tot 15 september

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jun 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief