HERNE – Binnenkort start een nieuwe vaccinatiecampagne tegen het coronavirus
De najaarscampagne tegen het coronavirus maakt thans werk van een vijfde prik. Het is immers een misvatting te geloven dat het coronavirus niet meer actief is. Het aantal coronabesmettingen is de jongste weken aanzienlijk gestegen en terug in opmars. Gezien de vaccinatiecentra al maanden geleden de deuren sloten zullen de vaccins deze keer hoofdzakelijk toegediend worden door de huisartsen en de apothekers.
Kwetsbare personen
De doeltreffendheid van de Covid-19 vaccins neemt af met de tijd. Gezien het groot risico van een nieuwe besmettingsgolf dit najaar starten de autoriteiten na half september een nieuwe vaccinatiecampagne, waarbij alle kwetsbare personen sterk worden aangeraden zich (opnieuw) te laten vaccineren. Weinigen belanden weliswaar nog in het ziekenhuis en voor wie er toch terechtkomt bestaan er intussen therapieën. Maar een najaarsgolf zou volgens experten de gezondheidszorg terug nog aardig onder druk kunnen zetten. Een nieuwe booster is daarom zinvol. Een vaccin beschermt immers goed tegen ernstig ziek worden maar die bescherming vermindert wel na een aantal maanden.
Eind augustus keurde het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA een nieuwe update van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech goed. Die is gericht op de XBB-subvariant XBB.1.5. De campagne zal overwegend met dit vaccin verlopen. Huisartsen en apothekers kunnen het vanaf half september bestellen. Het toedienen van een nieuwe boosterdosis helpt een goede immuniteit tegen het coronavirus te behouden en ernstige gezondheidsproblemen of zelfs een ziekenhuisopname te voorkomen. Bovendien is deze herfstbooster aangepast aan Omicron en biedt hij zo ook een betere bescherming tegen de varianten die momenteel in omloop zijn.
Het vaccin wordt sterk aanbevolen voor wie meer kwetsbaar is. Vlaanderen volgt daarin het advies van de Hoge Gezondheidsraad. Concreet wordt de herfstprik aangeraden voor 65-plussers, zwangere vrouwen tot 6 maanden na de bevalling, mensen met onderliggende aandoeningen, mensen die samenwonen met een risicopersoon alsook het voltallig personeel in de zorgsector. De prik wordt ook geadviseerd voor mensen met obesitas of voor wie een verzwakt immuunsysteem heeft. Zo’n 2 miljoen Vlamingen behoren tot de doelgroep. Ook andere volwassenen hebben de keuze om zich gratis te laten vaccineren.
Hoe te werk gaan?
De begerigen worden verzocht om na 17 september met hun arts of apotheker een afspraak te maken. Op apotheek.be staan de apothekers waar je terecht kan voor een vaccin. Voor Herne zijn dat Apotheek Herfelingen Steenweg Asse 213, 1540 Herfelingen, Apotheek Herne Stationsstraat 3, 1540 Herne en Apotheek Faut Geraardsbergsestraat 9A, 1541 Sint-Pieters-Kapelle. Zodra je de apotheek van je keuze hebt geselecteerd, kan je - als de apotheek deze mogelijkheden aanbiedt - direct online een afspraak maken of naar de onderliggende site gaan om er de nodige informatie te verkrijgen. Ook de huisartsen uit de Eerstelijnszone Pajottenland zijn zich aan het organiseren en zullen eerstdaags details bekendmaken over hoe die prikcampagne zich concreet zal uittekenen.
Bij Apotheek Herfelingen kan het vaccin gereserveerd worden via https://apotheekherfelingen.be . Wanneer de prik kan gegeven worden zal nadien via mail of via SMS gecommuniceerd worden.
Samen met de griepprik?
De twee vaccinaties gelijktijdig toedienen kan en mag. Maar toch dient rekening te worden gehouden met de efficiëntie. Besmettingen met covid zullen allicht eerder de ronde doen dan griep. Een coronaprik haal je best vóór eind oktober. Een griepprik wordt pas vanaf begin november echt nuttig.