Renovatie en uitbreiding vredegerecht in Herne kost een smak geld namelijk 2,7 miljoen euro
Voorstelling van het project.- Foto Marc Colpaert
Het gebouw moet volledig gestript worden.- foto Marc Colpaert
Gelukkig is de structuur nog in orde.- Foto Marc Colpaert
Een beeld van hoe het eind 2025 zal moeten uitzien. - Foto ingezonden
Op woensdag 22 mei start de renovatie en de uitbreiding van het oud vredegerecht naar een kunstacademie. Waar wetten ooit heersten, floreren binnenkort de creatieve geesten van de “KUNSTACADEMIE 2025”. De kostprijs is redelijk hoog met bijna 2,7miljoen euro voor een oppervlakte van 830 m2 wat neerkomt op 3.253 euro per vierkante meter. Ongeveer een 330 leerlingen volgen er les en alle afdelingen zullen samengebracht worden in het vredegerecht. Vanaf 1 september 2024 gaat de Academie ook van start met een afdeling beeldende kunsten in het Dominicanessenklooster.
Een korte historiek
1856
Bouw van het gemeentehuis met aangrenzende school en een woning voor de hoofdonderwijzer.
1923
De voorgevel werd aangepast naar zijn huidige staat.
1970
Het gebouw kreeg een nieuwe functie als vredegerecht en belastingkantoor.
1980
De Muziekschool Herne werd opgericht als filiaal van de afdeling van de muziekschool van Gooik onder leiding van directeur Georges De Kerpel.
2009
De Muziekschool Herne verliet het vredegerecht en week deels uit naar de Dekenij en het gebouw van de dienst welzijn.
2017
Het vredegerecht sloot zijn deuren en verhuisde naar Lennik.
De huidige Academie Muziek, Woord en Dans, afdeling Herne is momenteel gehuisvest in twee gebouwen, deels in de Dekenij en deels in het gebouw van de dienst welzijn. Ook de nieuwe afdeling ‘beeldende kunst’ zal later in het gebouw zijn intrek nemen. Alle afdelingen zullen dus worden samengebracht onder één dak", vertelde de bevoegde schepen Lieven Snoeks.
De muziekafdeling van Herne telt vandaag 337 leerlingen. Bij de renovatie blijft de voorgevel van het mooie gebouw van toen behouden waardoor er een samenspel ontstaat van oud en nieuw. In 2019 hebben het studiebureau Veld en Atelier Horizon het studieproject "Een Sterke Kern voor Herne" uitgewerkt. Deze werken zijn hier een onderdeel van.
Wat gaan de inwoners van Herne krijgen nadat dit gebouw gerenoveerd is.
Voorzieningen per verdieping:
Achteraan het gebouw (niveau kelder)
Op de parking achteraan het gebouw komt er een aanbouw waarin een woordklas, een balletzaal en een klas voor slagwerk worden voorzien.
Kelder
In de bestaande kelder komen de technische ruimtes, een kleedkamer, sanitaire voorzieningen en een opslagruimte.
Gelijkvloers
Op de gelijkvloers komen het secretariaat, de notenleerklas, twee instrumentenklassen en de sanitaire voorzieningen.
Verdieping 1A
Hier bevinden zich vier instrumentenklassen.
Verdieping 1B
Op deze verdieping bevindt zich het atelier voor ‘beeldende kunst .
Zolder
Op de zolder worden een technische ruimte en een opslaglokaal voorzien.
Een lift zal ervoor zorgen dat alle verdiepingen toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Het gebouw zal niet langer met fossiele brandstoffen worden verwarmd. "We hebben gekozen voor een geothermische warmtepomp die warmte uit de bodem onttrekt om het gebouw te verwarmen. In de zomer kan de werking worden omgekeerd om het gebouw te koelen. Door middel van een buizenstelsel, dat via verticale boringen in de bodem is aangelegd, wordt warmte en koelte uit de bodem onttrokken. Dat wordt dan via de warmtepomp afgegeven in het gebouw. De geothermische warmtepomp behaalt het hoogste rendement van alle warmtepompen. Daarnaast zetten we ook in op hernieuwbare energie en plaatsen we een zonnepanelen van 25KWP op het dak. Dit komt ongeveer overeen met het gemiddeld energieverbruik van 4 à 5 gewone woningen", legt Lieven verder uit.
Het gebouw zal aan de geldende EPB-eisen voldoen, die zowel normen stellen rond energieprestaties als een gezond binnenklimaat. Omdat we hier met een kunstacademie te maken hebben waar ook muziek deel van uitmaakt, is er ook een akoestische studie uitgevoerd in en rond het gebouw. Dus verschillende materialen zullen naast bv. de thermische eisen ook akoestische eisen opgelegd krijgen. Deze normen hebben betrekking op lucht- en contactgeluid, installatielawaai en er wordt ook rekening gehouden met de nagalmtijd en de geluidsabsorptie. Het drumlokaal werd extra onder de loep genomen en zoveel mogelijk geluidsdicht gemaakt.
Start en einde van de werken:
Vanaf woensdag 22 mei 2024 start de ontmanteling van het huidige gebouw. Na het bouwverlof beginnen ze met de boring voor de geothermische warmtepomp, waarna gestart wordt met de opbouw. De vermoedelijke opening van de nieuwe kunstacademie is gepland voor eind 2025.
De geraamde kosten bedragen 2.675.000 euro. Het architectenbureau Corbey-Ringoir heeft het ontwerp gemaakt na overleg met de directie en leerkrachten van de muziekacademie. Tijdens het voortraject zijn er ook bezoeken geweest aan andere vernieuwde kunstacademies. Het finale ontwerp is ééntje om trots op te zijn (dat mag ook wel voor zoveel geld!). De gemeente Herne kan trouwens geen beroep doen op enige subsidies, ze betalen wel maar 6 procent op de bouw. Voor wat betreft de parking zal er langs de overkant van de Edingsesteenweg op termijn een extra parking voorzien worden. De hoofdaannemer is de firma Phenix. Volgens burgemeester Kris Poelaert is dit veruit het duurste project van de afgelopen 15 jaar in Herne.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Colpaert | 18 sep 2024
Marc Colpaert | 18 sep 2024
Marc Colpaert | 17 sep 2024
Marc Colpaert | 16 sep 2024
Marc Colpaert | 16 sep 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 sep 2024
Marc Colpaert | 13 sep 2024
Marc Colpaert | 13 sep 2024
Marc Colpaert | 12 sep 2024
Marc Colpaert | 12 sep 2024
Marc Colpaert | 12 sep 2024
Marc Colpaert | 11 sep 2024
Marc Colpaert | 11 sep 2024
Marc Colpaert | 11 sep 2024
Marc Colpaert | 10 sep 2024
Marc Colpaert | 09 sep 2024
Marc Colpaert | 06 sep 2024
Marc Colpaert | 06 sep 2024