Aandachtspunten voor bedrijven en particulieren na de fusie van de drie gemeenten
Vanaf 1 januari 2025 smolten de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne samen tot de fusiegemeente Pajottegem.
Ons lokaal bestuur doet in samenwerking met de hogere overheden de nodige inspanningen om de impact van onder andere een wijzigende straatnaam zo beperkt mogelijk te houden. We delen hieronder een overzicht van de acties die voor of door jou ondernomen worden.
Wat wordt voor jou in orde gezet?
Overheidsbestanden (behalve eigen adressenbestanden) meestal automatisch Als je adres voorkomt in het Adressenregister worden je gewijzigde gegevens automatisch doorgegeven aan de meeste adresbestanden van overheden en grote dienstverleners
zoals VAT Information Exchange System (VIES); Federale, Gewestelijke en Provinciale Belastingdiensten,FSMA, Bpost, RSZ en RSVZ…
KBO en statuten
In het kader van de fusie zou de aanpassing van je adres in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) automatisch door de FOD Economie uitgevoerd worden.
Helaas werd de deadline door de FOD niet gehaald en is dit niet het geval. Dit brengt sommige ondernemers jammer genoeg in de problemen. We vragen je daarom om contact op te nemen met de dienst Lokale Economie via lokale.economie@pajottegem.be.
Onze medewerkers helpen je graag verder en bezorgen je het attest met de bevestiging van de adreswijziging omwille van de fusie zodat je de aanpassingen in de KBO-gegevens via een ondernemingsloket of de griffie van de ondernemingsrechtbank gratis kan laten doorvoeren. Het aanpassen van het ondernemings- of vestigingsadres in de statuten van je bedrijf gebeurt niet automatisch, maar je hoeft niet meteen actie te ondernemen om je statuten aan te passen. Dit kan perfect bij de eerstvolgende statutenwijziging, bijvoorbeeld bij een bestuurderswijziging of kapitaalsverhoging, moet je wel de aanpassing laten doen.
Uitzondering: als het adres van je bedrijf niet voorkomt in het Vlaams Adressenregister (CRAB) van Vlaanderen, bijvoorbeeld door een fout of een toegevoegd busnummer, dan moet je wél zelf het adres laten corrigeren in de KBO-databank. Oproep: Meer dan 1 op 10 ondernemers heeft een fout adres geregistreerd bij de KBO. Kijk je bedrijfsgegevens na via My Enterprise of via KBO Public Search en pas ze aan indien nodig.
Het ondernemingsloket
De beheersdienst van KBO zal alle adressen in de gefusioneerde gemeenten, automatisch wijzigen. Een onderneming moet hiervoor dus niet naar een ondernemingsloket.
Bereikbaarheid voor klanten en leveranciers: route-apps
De meeste route-apps zoals Waze en Google Apps krijgen de nieuwe informatie via het Adressenregister door zodat je klanten en leveranciers na een update je ook kunnen vinden met het nieuwe adres.
Post
Postvolmachten, waarmee men pakketten/post in naam van een bedrijf kan ophalen, dienen niet aangepast te worden.
Gezien er op een postvolmacht geen adres staat, blijft deze gewoon geldig.
Vraagt de klant toch een nieuwe volmacht aan als gevolg van de adreswijziging, dan zal Bpost de gewijzigde gegevens nakijken in de KBO, gegevens die een firma online kan wijzigen en/of bij het Belgisch Staatsblad. Bpost past dan de adresgegevens aan waar nodig.
Contracten
Reeds afgesloten contracten dienen niet aangepast te worden omwille van de wijziging van de gemeentenaam, straatnaam of nummer.
Dit zijn immers geen essentiële elementen van een overeenkomst. Het is uiteraard wel nuttig de klanten/leveranciers tijdig te informeren over de adreswijziging.
Wat moet je nog zelf ondernemen?
Facturen en contracten
Vanaf 1 januari 2025 moet je je nieuwe adres gebruiken op facturen en creditnota’s.
! Opgelet: Vanaf 1 januari 2026 moeten alle Belgische BTW-plichtige ondernemingen onderling gestructureerde elektronische facturen versturen én ontvangen.
Lees hier meer over e-facturen en Peppol. Ook je softwareleverancier of boekhouder kan je informeren.
Je hoeft bestaande contracten met je vroegere adresgegevens niet aan te passen.
Ze blijven rechtsgeldig. In contracten die je afsluit vanaf 1 januari 2025 gebruik je wel je nieuwe adres.
Website, promotiemateriaal, briefpapier
Je kan naar eigen goeddunken oude voorraden opgebruiken (behalve voor facturen zie hierboven).
Voor een webshop ben je wel verplicht de correcte adresgegevens in de algemene voorwaarden op te nemen.
Eigen adressenbestanden aanpassen
Heb je klanten of zakenrelaties die zelf mogelijk met een straatnaamwijziging te maken krijgen? Dan zal je zelf de aanpassingen moeten doorvoeren. De Vlaamse overheid stelt een lijst ter beschikking die je kan downloaden om het adressenbestand zelf te actualiseren.
Verpakking voedingsproducten: tijdig aanpassen
Produceer je zelf voedingsproducten, dan moeten je adresgegevens op de verpakking vanaf 1 januari correct zijn.
Voor andere producten is er geen verplichting, enkel een aanbeveling om zo snel mogelijk in orde te zijn.
Welke ondersteuning mag je als onderneming verwachten?
Financiële tussenkomst voor ondernemingen bij straatnaamwijzigingen of hernummering
Pajottegem voorziet volgende compensatie voor ondernemingen bij een straatnaamwijziging of hernummering:
Er wordt een compensatie voorzien van maximaal 200 euro per geïmpacteerde onderneming voor de kosten die noodzakelijk zijn voor de aanpassing van drukwerken of promotiematerialen. De vergoeding gebeurt bij voorlegging van een factuur als bewijsstuk.
Het specifieke begrip 'onderneming' duidt op iedere economische activiteit, op duurzame wijze uitgeoefend.
Onder economische activiteit wordt begrepen het aanbieden van goederen of diensten op een bepaalde markt. Iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die goederen of diensten aanbiedt en op die manier deelneemt aan het economisch verkeer wordt hier dus bedoeld.
Activiteit duidt erop dat het hierbij niet om een eenmalige handeling, maar om een duurzame activiteit op de markt moet gaan, en waardoor concurrentie ontstaat met andere ondernemingen.
De rechtsvorm, noch de wijze waarop de onderneming wordt gefinancierd, spelen een rol. Het kan zowel om een natuurlijke persoon, rechtspersoon, vereniging of publieke persoon gaan.
Op www.pajottegem.be kan de tussenkomst via een digitaal formulier eenvoudig aangevraagd worden.
Welke kansen zijn er voor jouw onderneming?
Contracten met de nieuwe fusiegemeente
Heb je een lopende overheidsopdracht van de gemeente Galmaarden, Gooik of Herne? Deze loopt door of wordt hernieuwd in Pajottegem.
Je kan in de toekomst bij prijsvragen ook mee aangeschreven worden. Laat bij interesse je contactgegevens achter. Ook wij trachten waar mogelijk lokaal aan te kopen.
Meld je aan als leverancier door contact op te nemen met de dienst Lokale Economie.
Lokale Economie
E-mailadres: lokale.economie@pajottegem.be
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Colpaert | 10 jan 2025
Marc Colpaert | 10 jan 2025
Marc Colpaert | 10 jan 2025
Marc Colpaert | 10 jan 2025
Marc Colpaert | 09 jan 2025
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 08 jan 2025
Marc Colpaert | 08 jan 2025
Marc Colpaert | 06 jan 2025
Marc Colpaert | 05 jan 2025
Marc Colpaert | 03 jan 2025
Marc Colpaert | 03 jan 2025
Marc Colpaert | 02 jan 2025
Marc Colpaert | 31 dec 2024
Marc Colpaert | 30 dec 2024
Marc Colpaert | 29 dec 2024
Marc Colpaert | 27 dec 2024
Marc Colpaert | 27 dec 2024