HERNE – Het geheim van de Olympiatoren ontsluierd

C21

HERNE – Het geheim van de Olympiatoren ontsluierd

Dsc01325
 
Dsc01317
Dsc01323
Dsc01332
Het melkverwerkingsbedrijf nv Olympia in Herfelingen maakt werk van de bouw van een verdampingstoren om het volume van de opgehaalde melk te reduceren. Begin juni zou de toren operationeel moeten zijn. Het proces zal alleszins ook een gunstig impact op de mobiliteit teweegbrengen.
 
Als alles volgens plan verloopt start nv Olympia in Herfelingen begin juni met het indampen van melk. Naast vet, eiwitten , lactose en mineralen maakt water met 88% het grootste bestanddeel van melk uit. Door het indampen wordt een aanzienlijk percentage van dit water aan de melk onttrokken. Hierbij wordt geëvaporeerde melk bekomen.. Magere melk in zijn oorspronkelijke toestand bevat 9 % droge stof. Na indamping verviervoudigt dit percentage. Jaarlijks haalt Olympia 120 miljoen liter melk op. Met de toren  beoogt het zuivelbedrijf een behandeling van 20 miljoen liter. Deze 20 miljoen liter, hoofdzakelijk bestemd voor de verkoop aan de industrie, zijn in de toekomst vervoerbaar in 250 ladingen. Heden ten dage vergt deze massa nog 800 transporten.
 
De toren
 
De ingebrachte melk wordt naar boven gepompt in de 21 meter hoge verdampingstoren.
“Deze toren is in 3 verticale secties verdeeld. Iedere sectie is opgevuld met buizen. De melk vloeit doorheen deze buizen en gelijktijdig wordt rond de buizen stoom gestuwd. Hoe lager de melk valt hoe meer haar temperatuur toeneemt. In de buizen is een vacuum gecreëerd waardoor het kookpunt reeds wordt bereikt op 72 graden. Dit stadium wordt bereikt na een val van nagenoeg 19 meter. Van op dit punt laat men de melk gewoon verder naar beneden vallen. Tijdens die vrije val ontwikkelen zich dan dampen die door middel van een ventilator worden weggetrokken en gecomprimeerd. Deze gecomprimeerde stoom wordt terug gebruikt om in het hogere gedeelte de buizen op te warmen. De overgebleven ingedikte melk wordt opgevangen en ondergaat dezelfde behandeling in sectie 2 en 3. Na drie passages bekomt men melk met 36% droge stof in plaats van de oorspronkelijke 9% en dit zonder enig kwaliteitsverlies”, licht Operations Manager Wim De Spiegeleer toe.
 
“Het evaporeren van melk is een procédé dat al lang bestaat maar dan op 100 graden,  zonder vacuum en stoomcompressie. Dit als dusdanig uitdampen heeft evenwel als gevolg dat de kwaliteit van het gewonnen product ondergeschikt is aan de kwaliteit van de initiële melk. Het is daarbij een heel energieverslindend systeem”, promoot de Operations Manager de strategische keuze van Olympia
 
Marktpositie
 
“Met deze moderne installatie wil de Olympia haar marktpositie verstevigen, de diversificatie van haar aanbod uitbreiden en aldus de tewerkstelling behouden en consolideren op lange termijn. Op gebied van transport is een inkrimping van volume een niet te versmaden pluspunt dat zich vertaalt op zowel financieel als ecologisch vlak. De strategie van de directie bestaat er ook in om onafgebroken te investeren in technologie en mensen om de beste kwaliteit na te streven volgens de beschikbare mogelijkheden”, aldus Luc Van Impe, Gedelegeerd Bestuurder.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 mrt 2008
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2024

archief