Restauratiewerken pastorie/dekenij LENNIK eindelijk af

C21

Restauratiewerken pastorie/dekenij LENNIK eindelijk af

Editiepqjot_lennik_pqstorie_foto__erckx
Foto © Felix Merckx
 
Dsc_4575
Dsc_4579
Dsc_4585
Klinken op de restauratie. - Foto's@Marc Sluys
 
Dsc_4573
 

De gerestaureerde pastorie/dekenij Sint-Kwintinus is opnieuw in gebruik  genomen. De restauratiewerken hebben door faling van een aannemer zo een 12 jaar geduurd.

Op 27 juli 1998 werd in de gemeenteraad de principebeslissing goedgekeurd voor de opmaak van een bestek en de wijze van gunnen. Hierdoor kon de aanstelling van een aannemer voor het uitvoeren van de restauratiewerken aan de pastorie Sint-Kwintinus.
Op 10 juli 2000 werd de aannemer, nv City Building uit Heldergem, aangesteld om deze werken uit te voeren.
 
Tijdens de uitvoering ging deze firma in faling. Als gevolg hiervan werd de restauratie gedurende een zestal jaren stilgelegd. Pas in 2008 werd ze hervat, na een nieuwe gunning, door de nv Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster.
 
De restauratie van deze historische dekenij, gelegen aan het pas vernieuwde Masiusplein in Lennik, is nu volledig rond is.
 
Het gebouw bevond zich bij de oorspronkelijke aanvang van de werken in zeer slechte staat. Het erin voorziene comfort liet te wensen over.
Aangezien deze dekenij een beschermd monument is gebeurde iedere ingreep in samenspraak met de dienst Monumenten en Landschappen van de Vlaamse overheid.
De studie werd uitgevoerd door Pajo-Plan cvba uit Pepingen.
 
Bij de restauratie werd de nadruk gelegd op de isolatie van het gebouw. Daarom werden onder andere bijkomende ramen geplaatst langsheen de binnenzijde van de bestaande en werd er bijzondere aandacht besteed aan de wijze van verwarmen van het gebouw (condensatieketels).
 
De oorspronkelijke aannemer voerde aan dit gebouw werken uit voor een bedrag van 400 000 euro. Het grootste gedeelte van dit bedrag werd betaald met subsidiegelden. De kostprijs van de uitgevoerde werken door nv Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster bedraagt bij benadering 500 000 euro. Hiervoor zal de gemeente nog een subsidie ontvangen van 100 000 euro.
 
Het park en de tuin van de dekenij worden in de nabije toekomst ingericht als openbaar park, fungerend als groene long in het centrum van Lennik.
Omdat de zolder niet werd opgenomen in het restauratiepakket, om financiële redenen, zal de gemeente op eigen kracht deze tijdens de wintermaanden ombouwen tot een tentoonstellingsruimte.
 
Over de bestemming van de pastorie zal het Lennikse schepencollege zich later uitspreken.
Na de restauratiewerken aan de zolder zal daar plaats zijn voor tentoonstellingen en vergaderlokalen. Rechts van de dekenij komen er lokalen voor de kerkfabriek en de jeugddienst.
 
HISTORIEK
De oude pastorie werd rond 1740 gebouwd door de Abdij van Nijvel en dat ter vervanging van een ouder gebouw. Bij een eerste restauratie in 1767 werd er een verdieping bijgebouwd. Hierbij verdween ook het strooien dak en werd het vervangen door leien.
 
Na de Franse revolutie namen er gendarmen hun intrek.
 
In 1888 gebeurde er een grote restauratie en kreeg de pastorie zijn huidig uitzicht. Toen werden ook een omheiningmuur en de huidige rouwkapel gebouwd.
 
Bij de restauratie in 1953 werden de ramen voor kruismonelen voorzien en kreeg het geheel een Vlaams-renaissancistisch uitzicht.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 jul 2010
Felix Merckx
Felix Merckx & Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert/Marc Sluys | 11 apr 2025

archief