PAJOTTENLAND - Educatief lessenpakket en educatief kaartspel leren Pajotse kinderen hun eigen streek ontdekken

C21

PAJOTTENLAND - Educatief lessenpakket en educatief kaartspel leren Pajotse kinderen hun eigen streek ontdekken

Editiepajot_groepsfoto
Ingezonden foto's
 
Editiepajot_lars_lambrecht
Ingezonden foto
 

De leerlingen van de tweede en derde graad uit het lager onderwijs van de zeven Pajottenland+gemeenten worden vanaf dit schooljaar tijdens hun lessen vergast op een stukje ‘streekeigen onderwijs’. Voor de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal werkten Lien Standaert, Nathalie Van Lul en Jos Huwaert het voorbije jaar aan het educatieve lessenpakket ‘Ken uw Pajottenland’ en het educatief kaartspel ‘Professor Pajot’. Ook de aangrenzende gemeenten Ternat, Liedekerke, Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek komen beperkt aan bod.   

Het lessenpakket bestaat uit drie bundels. Lien Standaert, coördinator voor de intergemeentelijke projecten bij Pajottenland+: ,,Je hebt invulblaadjes voor de leerlingen, er is de bundel met de verbetersleutel en met de verwijzing naar de eindtermen voor de leerkrachten. Tenslotte is er nog een bundel die over alle onderwerpen bijkomende uitleg verschaft. Deze is uitgewerkt om de leerkrachten meer achtergrondinformatie te bezorgen’’. Het lessenpakket is opgemaakt volgens thema’s, zoals monumenten, plekjes, figuren, erfgoed en een thema gevaar. In dit laatste thema komen vooral (geschiedkundige) conflicten aan bod, zoals de inval van de Romeinen en WO II. Ook voor de gemeenten Liedekerke, Ternat, Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw en Halle hebben we een onderwerp opgenomen’’. Voorts zijn er nog drie aanvullende reeksen die handelen over land- en tuinbouw, Pajotse producten en tenslotte fauna en flora.
KAARTSPEL
Het educatief kaartspel sluit aan bij het lessenpakket. ,,Door het kaartspel hopen we dat kinderen makkelijker de inhoud van het spel, dus eigenlijk de inhoud van de streekidentiteit, zullen oppikken en onthouden’’, vertelt Jos Huwaert, coördinator van Pajottenland+. Zo worden zij bewust dat hun streek veel te bieden heeft en dat ze er best respectvol en duurzaam mee omgaan. Het thema ‘gevaar’ is speciaal gekozen om in het kaartspel een attractief gegeven te stoppen. Via de gevaarkaarten kunnen de kinderen van mekaar kaarten en punten afpakken’’. Het kaartspel kreeg de titel ‘Professor Pajot’ mee. Wie het spel wint, kent zogezegd de streek het best en mag zich dus ‘Professor Pajot’ noemen. Lessenpakket en kaartspel zijn bedoeld voor kinderen vanaf het derde leerjaar. Omdat Profesor Pajot voor het derde leerjaar misschien net iets te moeilijk uitvalt, kan het spel ook als domino worden gespeeld. Leerlingen van de vierde, vijfde en zesde klas krijgen het spel mee naar huis.   Lars Lambrecht maakte de tekeningen voor het kaartspel.
Tijdens de persvoorstelling waren burgemeester Pierre Deneyer van Galmaarden en Michel Doomst, voorzitter van Pajottenland+, van oordeel dat onderwijs in eigen gemeente een grote meerwaarde heeft voor de toekomstige leefwereld van deze plattelandsgemeenten. En dit nieuwe initiatief laat toe om de kinderen een duidelijker inzicht te geven in de sterkte van hun eigen Pajottenland. Enkele verantwoordelijken van Pajotse scholen toonden zich enthousiast op de persvoorstelling. Directeur Gerry De Pelseneer van de gemeentelijke basisschool in Vollezele: ,,Dit is een zeer nuttig initiatief. We werken reeds rond de eigen gemeente, de provincie, het land en Europa. Nu hebben we de ontbrekende schakel. Kinderen trekken met hun ouders wel eens rond in de streek, en met deze bundel gaan vele zaken voor hen herkenbaar zijn’’. Zelfs voor muzische vorming zijn er mogelijkheden. 
HISTORIE
De eerste aanzet voor het lessenpakket en het kaartspel is gegeven tijdens een van de eerste overlegmomenten van de burgemeesters van de 7 Leadergemeenten. Een van de burgemeesters merkte op dat de leerkrachten vertelden dat ze weinig of geen lesmateriaal van de eigen gemeente of de streek hadden. En onze streek heeft toch veel te bieden. De burgemeesters weten ook dat de opgroeiende Pajotse kinderen een passende doelgroep is in de verdere opbouw van een modern en duurzaam platteland. Zo werden lessenpakket en kaartspel opgenomen als onderdeel van het project ‘Huis van het Pajottenland’.
,,Er was regelmatig overleg met de gemeenten en met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei als betrokken projectpartners. Ook de uitvoerders van het project ‘Pajottenland educatief’ werden op de hoogte gehouden. Maar ook leerkrachten en schooldirecties waren betrokken partij. Lars Lambrecht heeft ons passende tekeningen bezorgd en meerdere foto’s kwamen van Luc Bohez. We hebben nog teruggekoppeld naar culturele medewerkers op gemeentehuizen. Ook erfgoedkenners hielpen mee alles in de juiste plooi te leggen’’, besluit Lien Standaert.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 sep 2012
Felix Merckx
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 18 dec 2024
Marc Sluys | 13 dec 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief