Regering Di Rupo kost LENNIK en andere gemeenten geld.

C21

Regering Di Rupo kost LENNIK en andere gemeenten geld.

Kristien_van_vaerenbergh_sept_2010__c__miel_pieters__2_
Kristien Van Vaerenbergh. (Ingezonden foto)

De FOD Financiën stort dit jaar 1,1 miljoen aanvullende personenbelasting minder door de Lennikse gemeentekas dan vorig jaar afgesproken. Het gat in de begroting wordt hierdoor nog groter. Om de lopende rekeningen te betalen moet de gemeente Lennik geld gaan lenen of haar reserves aanspreken.

In het eerste geval betaalt ze intresten, in het tweede geval verliest ze intresten. “Met deze vervelende maatregel smukt de regering Di Rupo haar begroting 2013 op. Een maatregel die Lennik en vele andere Vlaamse gemeenten centen kost. Ondanks kille maatregelen eindigt de Lennikse begroting dieprood.” besluit N-VA-gemeenteraadslid Kristien Van Vaerenbergh.
Bovenop de algemene personenbelasting (de bruine enveloppe) int de gemeente Lennik een aanvullende personenbelasting van 8,5%. Dit bedrag wordt samen met de gewone personenbelasting geïnd door de FOD Financiën. De FOD Financiën stort dit bedrag dan op haar beurt door naar de gemeentekas.
Voor Lennik raamde de FOD dit bedrag op 4 miljoen euro voor 2013. Uiteindelijk zal Lennik dit jaar slechts 2,9 miljoen euro ontvangen. Dat is 1,1 miljoen euro minder dan voorzien. Hierdoor vergroot het tekort op de Lennikse begroting. Om de lopende rekeningen te betalen dient de gemeente bijgevolg leningen met intrest aan te gaan of haar reserves aan te spreken waardoor ze intrest op spaargeld verliest.
De FOD Financiën zal het resterend miljoen euro begin volgend jaar uitbetalen. Op deze wijze valt de uitgave onder de begroting 2014 in plaats van de begroting 2013. Lennik is niet de enige gemeente die op haar centen moet wachten. De maatregel treft ook andere Pajotse gemeenten. Voor alle Vlaamse gemeenten samen bedraagt de som meer dan 200 miljoen euro. Zo smukt de regering Di Rupo haar begroting 2013 op en verschuift ze dus de factuur naar een volgende regering na de verkiezingen.
De N-VA vraagt de gemeente protest aan te tekenen tegen deze werkwijze. N-VA-raadslid Kristien Van Vaerenbergh legt dan ook een motie neer op de gemeenteraad. In deze motie vraagt ze dat de maatregel wordt teruggedraaid en dat in de toekomst wordt gewerkt met een voorschotsysteem net zoals dat nu al het geval is bij de gemeentelijke opcentiemen.
De cijfers voor enkele Pajotse gemeenten: Halle kreeg 2,5 miljoen minder dan voorzien, Roosdaal 0,9 miljoen en Sint-Pieters-Leeuw 2,2 miljoen
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 dec 2013
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 18 dec 2024
Marc Sluys | 13 dec 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief