PAJOTTENLAND – Sprokkels uit de Politieraad
Nieuwe inspecteurs: Laurien Cuvelier, Niels Gommers en Wout Nechelput leggen eed af - © Deschuyffeleer
Nieuwe inspecteurs: Laurien Cuvelier, Niels Gommers en Wout Nechelput leggen eed af - © Deschuyffeleer
Nieuwe inspecteurs: Laurien Cuvelier, Niels Gommers en Wout Nechelput leggen eed af - © Deschuyffeleer
Nieuwe inspecteurs: Laurien Cuvelier, Niels Gommers en Wout Nechelput leggen eed af - © Deschuyffeleer
André De Roubaix is de vervanger van Paul Baert als raadslid voor Pepingen - © Deschuyffeleer
André De Roubaix is de vervanger van Paul Baert als raadslid voor Pepingen - © Deschuyffeleer
Nieuwe inspecteurs leggen eed af
Met Laurien Cuvelier, Niels Gommers en Wout Nechelput heeft de lokale politie Pajottenland er meteen drie nieuwe inspecteurs voor de interventiedienst bij. Zij legden dan ook tegenover de raadsleden de gebruikelijke eed af in de handen van Michel Doomst, de voorzitter van de politieraad en tevens burgemeester van Gooik.
André De Roubaix nieuw raadslid
André De Roubaix, in de vorige legislatuur burgemeester van Pepingen en in die functie ook lid van het politiecollege, is de vervanger van Paul Baert als raadslid. Door zijn vertrek uit de gemeente kon die niet langer zetelen noch als gemeenteraadslid noch als lid van de politieraad. Als nieuw raadslid in deze legislatuur legde ook André De Roubaix de gebruikelijke eed af. Voor zijn jarenlange inzet in de raad werden Paul Baert door de voorzitter bijzonder erkentelijke dankwoorden toegestuurd.
Achterstallen Verkeerveiligheidsfonds
Voor het bekomen van de achterstallige tegoeden van de Federale Overheid rond de tweede en aanvullende schijf van het Verkeersveiligheidsfonds bekrachtigde de raad de ingebrekestelling die door het politiecollege eerder was toegestuurd aan de Minister van Binnenlandse Zaken. Zo dient voor de periode 2010-2013 in totaal nog 81,9 miljoen euro uitgekeerd te worden. Ingevolge een ontwerp van koninklijk besluit zouden de Vlaamse politiezones hiervan om en de bij de 66% kunnen opstrijken. Het federaal regeerakkoord voorziet nu dat er ook effectief een regeling voor dit probleem wordt uitgekiend. Hoe de verdeling van de achterstallige bedragen tussen de Vlaamse politiezones er zou uitzien moet evenwel nog uitgeklaard worden.
Begrotingswijzigingen
Ten einde naar het eind van het jaar een zo getrouw mogelijk beeld te kunnen weergeven van de lopende begroting aan de hand van de gekende ontvangsten en uitgaven werd zowel in de gewone als in de buitengewone dienst een begrotingswijziging van eerder technische aard doorgevoerd. In beide diensten wordt het eerder geraamd resultaat van 720.550 euro in de gewone dienst en van 0 euro in de buitengewone dienst wel behouden. Ook de gemeentelijke dotaties blijven onveranderd. Meerinkomsten ten belope van 221.926 euro werden wel in een bijzonder reservefonds voor de financiering van de bouw van het nieuw politiehuis gestort.
Begroting 2015
De politieraad zette ook het licht op groen voor de begroting van het komende dienstjaar. Die werd opgesteld op basis van de cijfergegevens die eerder werden opgenomen in het meerjarenplan voor de periode 2014-2017. Zoals daarin voorzien stijgen de gemeentelijke dotaties met 8,16%.
In de gewone dienst wordt in het vooruitzicht gesteld dat het geraamd resultaat zal worden afgeklokt met een tekort van 356.566 euro. Maar door de inbreng van het positief geraamd algemeen begrotingsresultaat van 720.55. euro voor het huidig dienstjaar blijft het geraamd algemeen begrotingsresultaat voor toekomend jaar met een saldo van 363.983 euro toch nog positief.
De buitengewone dienst dan weer wordt in evenwicht afgesloten. In die dienst worden voor in totaal 219.450 euro aan investeringen voorzien. Grootste slokoppen hierin worden de aankoop van een mobiele ANPR-camera en flitser (124.000 euro), het aanschaffen van informaticamateriaal (49.500 euro) en het uitbetalen van erelonen voor het opmaken van plannen voor het nieuw politiehuis (20.000 euro). Verder zijn er ook nog onder meer aankopen van ergonomische bureaustoelen, kogelwerende vesten voor de operationele diensten en twee elektrische fietsen voor de wijkinspecteurs voorzien.
De gemeentelijke dotaties, in totaal goed voor 3.606.288 euro, werden vastgesteld op 159.538 euro voor Bever, 720.165 euro voor Galmaarden, 793.091 euro voor Gooik, 639.207 euro voor Herne, 886.054 euro voor Lennik en 408.231 euro voor Pepingen.
Nieuw politiehuis
Momenteel lopen de onderhandelingen met de eigenaars van de gronden die de politiezone wenst te verwerven voor de bouw van het nieuw politiehuis langsheen de Edingsesteenweg in Kester.
Voor de projectbegeleiding rond de administratieve en technische ondersteuning bij de bouw sluit de politiezone een samenwerkingsovereenkomst af met de gemeente Gooik. Die heeft inmiddels daartoe een overeenkomst afgesloten met de intergemeentelijke vereniging Haviland voor de eigenlijke projectregie. Raadslid Jonas De Boeck had opmerkingen bij de hele werkwijze en onthield zich dan ook bij de stemming.
Voor het opmaken van het bestek wordt uitgepakt met de vrij nieuwe procedure van een promotieopdracht van werken waarbij de opdrachtnemer, in feite de promotor, zich ertoe verbindt een werk uit te voeren of te laten uitvoeren volgens de door de aanbestedende overheid vastgestelde behoeften. De promotieopdracht van werken is dan ook een bijzondere vorm van overheidsopdracht voor werken omdat die tegelijk betrekking heeft op de financiering en op de uitvoering van werken. Ze kan ook diensten omvatten die dan verband houden met deze werken. Deze specifieke regeling is noodzakelijk gebleken om de vaak aanzienlijke financiering bij werken in goede banen te leiden en misbruiken te voorkomen. Eigenlijk is die promotie een vorm van alternatieve financiering via publiek-private samenwerking. De Politieraad stemde dan ook in de opdracht voor het bouwen van het politiehuis te realiseren via deze procedure met al dan niet inbreng voor de financiering van de voor de politiezone overbodige infrastructuur na inname van het nieuwe politiegebouw.
Gezien de complexiteit van de opdracht, de onmogelijkheid om via open of beperkte procedures de meest economische oplossing voor de politiezone te bekomen en de hoogdringendheid wordt als wijze van gunnen uitgegaan van de concurrentiedialoog. Dit is een gunningsprocedure waaraan alle aannemers, leveranciers of dienstverleners mogen vragen deel te nemen en waarbij de aanbestedende overheid een dialoog voert met de voor deze procedure geselecteerde kandidaten ten einde één of meer oplossingen uit te werken die aan de behoeften van de aanbestedende overheid voldoen en op grond waarvan de gekozen kandidaten zullen worden uitgenodigd om een offerte in te dienen.
Als alles volgens plan verloopt zal het bestek tijdens een bijzondere Politieraad begin toekomend jaar in een definitieve plooi worden gegoten. Ook zou het nieuw politiehuis nog in 2017 instapklaar moeten zijn.
Aankopen materiaal
De Politieraad stemde ook in met de aankoop van 10 PC’s met toebehoren voor een waarde van om en bij 8.100 euro en dit binnen het kader van het raamcontract van de Federale Politie.
Ook binnen het raamcontract van de Federale Politie worden nog tien kogelwerende vesten aangeschaft voor de leden van de dienst interventie en dit voor een bedrag van om en bij de 5.750 euro. Door het voornemen van de Federale Overheid om op termijn ook subsidies te voorzien voor het aanschaffen van beschermingsmateriaal voor het personeel van de lokale politiezones bestaat de mogelijkheid dat een deel van dit bedrag alsnog kan gerecupereerd worden. De kredieten voor kogelwerende vesten voor het personeel van de andere operationele diensten dan weer werden in de begroting van toekomend jaar ingeschreven.
ANPR-camera’s en trajectcontrole
In het kader van de bestrijding van de criminaliteit en van het doen naleven van de snelheidsbeperkingen op risicowegen besteedt de politiezone een budget van 261.288 euro aan camera’s voor geautomatiseerde autonummerplaatherkenning (ANPR) en trajectcontrole met inbegrip van alle toebehoren. Zo komt er één in het gehucht Kokejane op de Assesteenweg en dit in samenhang met camera’s voor trajectcontrole. Ook op de Assesteenweg in Lennik komt er een ANPR en een bewakingscamera. Nog in Lennik voorziet het project ook camera’s voor trajectcontrole op de N272 onder meer in de Jozef Van den Bosschestraat. Deze kosten worden wel gefinancierd door de gemeente Lennik zelf. Voor toekomend jaar voorziet de politie ook nog de integratie van een anoniem voertuig uitgerust met camera’s voor ANPR en flitsen.
Daar de aankopen geschieden via de raamcontracten van de opdrachtencentrale van het Vlaams gewest, wat flink wat subsidies oplevert, en mede door de gedeeltelijke co-financiering van het project door de gemeente Lennik, mag de politiezone normaliter wel rekenen op een return van in totaal 144.387 euro zodat de uiteindelijke kostprijs voor het budget van dit jaar 128.161 euro bedraagt.
Door het besluit van de Politieraad worden deze her en der reeds eerder aangekondigde aankopen dan ook geofficialiseerd.
Elektriciteitschaarste
Ten einde bij een elektriciteitschaarste op alles voorbereid te zijn en zo de operationaliteit van het korps en de dienstverlening aan de bevolking te kunnen blijven waarborgen bekrachtigde de raad ook nog drie besluiten van het Politiecollege bij hoogdringendheid voor het laten uitvoeren van aanpassingswerken aan de elektriciteit, het desgevallend huren van een noodgroepgenerator en het huren van bijkomende radiotoestellen voor de interne verbindingen met de politieposten.
Zoeken
Meer Nieuws
Redactie Editiepajot | 25 dec 2024
Marc Sluys | 19 dec 2024
Marc Colpaert | 18 dec 2024
Marc Sluys | 17 dec 2024
Marc Colpaert/Marc Sluys | 13 dec 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 13 dec 2024
marc colpaert | 12 dec 2024
Marc Sluys | 11 dec 2024
marc colpaert | 10 dec 2024
marc colpaert | 05 dec 2024
Marc Sluys | 02 dec 2024
Marc Sluys | 02 dec 2024
Marc Colpaert | 26 nov 2024
Marc Colpaert | 21 nov 2024
Marc Colpaert | 19 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 07 nov 2024