PEPINGEN - 50 jaar lang feesten in Beert

C21

PEPINGEN - 50 jaar lang feesten in Beert

Editiepajot_beert_1966
Het bestuur anno 1966 (Ingezonden foto)
 
Editiepajot_beert_2015
Het bestuur anno 2015 (Ingezonden foto)
 

Voor de 50ste keer wordt er op 21 & 22 & 23 en 24 augustus 2015 in Beert gefeest en dit wordt op gepaste manier gevierd. Tijdens ‘Feestend Beert’, vroeger Augustuskermis, word je getrakteerd op een feestelijke cocktail bestaande uit muziek en dans voor jong en oud, toffe sfeer en ontspanning voor klein en groot en dit al 50 jaar lang.

Op donderdagavond 20 augustus worden alle oud-bestuursleden, medewerkers, sponsors en alle Beertenaren op een viering “50 jaar feesten in Beert”. Om 19.30 uur blazen de Pepingse Pipe Band de avond op gang. Brokje geschiedenis
Tot begin de jaren vijftig bestond er in Beert elk jaar een kermis. In het dorp waren toen nog twee herbergen met een zaal en hier was het dan telkens feest. Die werden afgebroken en zo kwam het dat er 13 jaar lang geen kermis was in de gemeente. Tot in 1965 een aantal vrienden deelnamen aan de gemeenteraadsverkiezingen en zij beloofden Beert terug een kermis. Het toeval wilde dat ook de muziekchef van de plaatselijke fanfare Beert-Bellingen met het idee van een nieuwe kermis speelde. Een aantal Beertenaren sloegen de handen in mekaar en startten een kermis op. Er kwam een tent en de kermis kende een formidabel succes. De opbrengst ging naar de fanfare, wat achteraf na enkele jaren werd uitgebreid naar alle sociale en culturele verenigingen van Beert.
In 1972 mocht het dorp Beert mee figureren in de televisiefilm “Een mens van goede wil’. Voor de evocatie van een dorpsfeest deed men beroep op de 300 inwoners van Beert. Het dorp werd op zijn kop gezet. In hetzelfde jaar werd in de tent het 60 jarig bestaan gevierd door de plaatselijke fanfare Beert-Bellingen. Van de verkleedpartij kwam in 1974 een verkleed volksbal, ’s maandags na de eigenlijke kermis. Het ontstaan van de “Zotte maandag” in Beert, sindsdien een traditie in de streek. Begin de jaren ‘80 werd Zotte Maandag uitgebreid met touwtrekken en nam de Bond van Grote en Jonge gezinnen (Gezinsbond) de spelnamiddag voor hun rekening.
In 1990 werd de feitelijke vereniging omgezet naar vzw Feestcomité Beert. In 2000 werd een vernieuwende naam gezocht voor Augustuskermis, Feestend Beert werd gekozen. Ook de huidige vzw werd zo genoemd. In 2002 werd op zondag voor de eerste maal een eetrestaurant georganiseerd, meteen een schot in de roos.
Feestend Beert 2015
De organisatie van het weekend is in handen van de vzw Feestend Beert en wordt medegeorganiseerd door de plaatselijke verenigingen. Ook vele andere helpende handen, zowel jong als oud, maken van dit weekend een groot gebeuren. De opbrengst van de feesten wordt grotendeels verdeeld onder de meewerkende verenigingen. Verder organiseren ze jaarlijks een feestvergadering waarop ieder helpend hand uitgenodigd is en kopen we allerlei materiaal aan die we ter beschikking stellen voor alle meewerkende verenigingen.
De feesttent is gelegen nabij de kerk aan de J. Demaegtstraat in ‘t hartje van Beert. gen.
Vrijdag 21 augustus. De feesttent is omgebouwd tot een heuse discotheek en de bonkende geluiden worden veroorzaakt door verschillende DJ’s, bekend uit verschillende dansdiscotheken, radio of tv, Voor en namiddag:
Zaterdag 22 augustus . Voor en namiddag: Beweging in en rond de tent.
V
anaf 7.00u starten ze met de negende ROMMELMARKT. De rommelmarkt gaat door IN DE FEESTTENT. Vanaf 10.00u. tot 17.00 u. is de feesttent als het ware een indoor-markt. De standplaats is gratis. Voor inlichtingen kan iedereen terecht bij Ann (tel. 0495/48.40.50).
2de ZOMERSE MOUNTAINBIKE-CROSS - Voor de tweede organiseert Feestend Beert een Zomerse Mountainbike-cross. Er wordt in en rond de feesttent een parcours aangelegd. Dit bevat een aantal obstakels en een zandbak. Parcours is voor zowel mountainbike als cyclocross. Inschrijven kan vooraf: surf naar www.feestendbeert.be/inschrijvingen   ! Breng de bevestigingsmail mee en meld je aan op zaterdag vanaf 11.00u. in de feesttent. Inschrijven kan ook nog de dag zelf tot een half uur voor elke categorie. Er wordt gereden in verschillende categorieën:
NIEUW ! Over het hele land en in heel veel verschillende milieus wordt KUBB beoefend. Tegenwoordig is KUBB een populair gezinsspel en ruilen de senioren steeds vaker de petanqueballen in voor de kubbstok. Feestend Beert zorgt dit jaar voor een paar speelvelden waar gezinnen, vrienden, collega’s, buren, … een spelletje KUBB tegen mekaar opnemen. Info en inschrijven bij Sam (0498/48.46.27)
’s Avonds is er Biet@the 90’s - FUIF met YVES DERUYTER - DJ White, DJ Furax en DJ Mickey House
Zondag 23 augustus  - Van 11u. tot 15u. : FEESTRESTAURANT "Eettent Beert" met streekbieren
Na het succes van vorige jaren, toveren ze ’s zondags de feesttent om in een feestrestaurant.
Van 14u. tot 16u. : GEZINSZOEK- en WANDELTOCHT
Vanaf 17.00 uur: Biet Schlagert - Optreden van Vlaamse zagers: 17u - 18u : Benny Michiels; 18u - 19u : Bart De Clercq; 19u - 20u : Nicky Jones; 20u - 21u : Juul Kabas en 21u - 22u : De KozzesAansluitend fuif met DJ Bart. De inkom is gratis.
Maandag 24 augustus - Zotte Maandag. De traditionele ZOTTE MAANDAG wordt ingezet om 13.30 u. met kinderanimatie waar zowel jong als oud in beweging zal zijn. Daarna krijgen de kinderen het bezoek van PIPO & PIPETTE
Om 19.00 u. start het TOUWTREKKEN. Hier nemen ploegen uit de regio het tegen elkaar op. Deelname telt mee voor het Pajottenland criterium. De inschrijvingen hiervoor worden afgesloten op zondagavond. Dit jaar voorzien we eveneens twee touwen en pistes.
De feesten worden afgesloten met een ZOTTE MAANDAG FUIF met DJ Daan en met optreden van de De Lawineboys (uit NL).
Meer info op devernieuwde website op www.feestendbeert.be of word lid van onze facebookgroep Feestend Beert
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 aug 2015
Felix Merckx
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert/Marc Sluys | 23 sep 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys / Marc Colpaert | 07 sep 2022

archief