LENNIK - Project alcohol- en drugspreventie in sportclubs

C21

LENNIK - Project alcohol- en drugspreventie in sportclubs

Editiepajot_lennik_alcohol_foto_devogeleer
Foto Emile Devogeleer
 

Elke club wordt wel eens geconfronteerd met problemen rond gebruik van alcohol en drugs (A&D). Denk maar aan dronken supporters, agressie rond en op het speelterrein, rolmodellen die niet steeds het goede voorbeeld geven aan jonge sporters, dealen in de kleedkamers, ongezellige kantines, carpoolen onder invloed, met een kater op het veld staan, etc. Clubs geven aan dat het niet eenvoudig is om problemen door A&D te voorkomen of aan te pakken (enquête 2014).

VAD ontwikkelt daarom een haalbaar en veelbelovend concept om efficiënt op ontluikende A&D-gerelateerde problemen te reageren én om die in de toekomst te vermijden. Onderzoek wijst uit dat dit niet alleen gezondere en minder geblesseerde sporters oplevert, het maakt de club ook gezelliger, financieel duurzamer en trekt meer leden aan, zowel sporters als sympathisanten. Om dit te bereiken maken we gebruik van de meest recente wetenschappelijke inzichten.
Vijf clubs
In de regio Pajottenland werden 5 clubs bereid gevonden om in te spelen in de eerste (bronzen) fase van het preventieproject. Voor Lennik zijn dit VC Lennik Dames en KFC Lennik, voor Ternat KSKL Ternat en Volley Kruikenbrug Ternat en voor Roosdaal FC Denderzonen Pamel.Elke club word wel eens geconfronteerd met problemen rond het gebruik van alcohol en drugs, daarom lanceert VAD ( de vereniging voor alcohol en andere drugsproblemen ) een alcohol en drugspreventiecampagne in sportclubs.
Er word een proefproject van drie jaar opgesteld om de clubs aan te zetten om tot actie te komen, naast Oostende, Gent, Leuven, en Limburg is het Pajottenland één van de eerste regio's.
In een eerste fase wil men een concept uit testen en verfijnen met een aantal gemotiveerde clubs. Het concept bestaat uit drie stappen die elke club op eigen tempo probeert te doorlopen.
Jouw club verdient een bronzen medaille als minstens één bestuurslid en minstens de verantwoordelijke van de kantine een eenmalig, kortdurende vorming volgen. De vorming focust op hoe je met A&D-incidenten kan omgaan. Wat zegt de wet over minderjarigen en alcohol? Wat is de verantwoordelijkheid van en wat zijn de mogelijke gevolgen voor het barpersoneel ? Waar kan begeleiding op maat worden gevonden ? Wat kan je als club doen ? Als club denk je hier ook na over een aanmoedigend BOB systeem zodat alle sporters, jong en oud, altijd veilig thuis komen. Er word tal van sensibiliseringsmateriaal voorzien voor de participerende sportclubs om te gebruiken in de club.
Een club verdient een zilveren medaille als alle leden van de club meedoen. Hiervoor werk je met een charter met een aantal afspraken dat door al jullie clubleden ondertekend wordt. Ten tweede gebruikt elke ploeg tijdens minstens één training een educatief pakket dat alcohol en drugs in een breder plaatje van blessures, mentale gezondheid en teamspirit zet. Er word ondersteuning geboden aan de clubs voor alternatief en succesvol fondsenwerven.
Een club verdient een gouden medaille als het beschikt over een interne A&D-verantwoordelijke die zelf infomomenten organiseert voor leden en sympathisanten, en binnen de club als vertrouwenspersoon fungeert. De club beschikt ook over een reglement waarin alcohol, agressie, dronken rijden, illegaal druggebruik en de procedures bij inbreuken een plaats krijgen. De club erkent en ondersteunt een gezamenlijke aanpak om rijden onder  invloed, vooral met ploegmaats of jeugdspelers, tegen te gaan. Ook communicatie naar de gemeenschap, de tegenspelers en de supporters is een belangrijk onderdeel van de gouden medaille club.
Elke club doorloopt deze stappen op eigen tempo en elke club bekijkt de mogelijkheden en wenselijkheid om naar een volgende stap over te gaan. Deelnemende clubs kunnen tijdens de uitwerking steeds rekenen op steun en begeleiding van VAD, samen met het regionale gezondheids en preventiewerk ( CGG preventiewerkers, lokale/intergemeentelijke preventiewerkers, LOGO’s, etc.)
Terzelfdertijd evalueert men alle materialen en processen en worden aangepast op basis van de ervaring van de clubs. De inbreng van de pilootclubs, zijn dus erg waardevol. Op die manier kan een geoptimaliseerde aanpak verspreid worden naar andere clubs in Vlaanderen.
Geïnteresseerde clubs kunnen contact opnemen met verantwoordelijke Johan Rosiers van VAD : johan.rosiers@vad.be
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 dec 2015
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 25 dec 2024
Marc Colpaert | 18 dec 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 13 dec 2024
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief