PAJOTTENLAND – Politie maakt eerste resultaten trajectsnelheidscontroles bekend

C21

PAJOTTENLAND – Politie maakt eerste resultaten trajectsnelheidscontroles bekend

Resultaten_anpr
PAJOTTENLAND – Politie maakt eerste resultaten trajectsnelheidscontroles bekend - © Deschuyffeleer
 

De politie Pajottenland, die Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen bedient, heeft de eerste resultaten bekendgemaakt van de twee trajectcontroles die in de politiezone al operationeel zijn. Ook de hits van de ANPR-camera’s kwamen aan de oppervlakte. Er zijn overigens plannen om nog meer van die camera’s her en der in te planten in de zone.

Trajectcontroles
Uit de cijfers van de politie blijkt dat in het Herns gehucht Kokejane op de Assesteenweg (N285) het eerste trimester van dit jaar 176 overschrijdingen van de 50 km/u snelheidslimiet werden geregistreerd. Maar door de progressieve inachtname van een tolerantiegrens kregen slechts 46 overtreders tot nu toe een proces-verbaal in de bus.
In Lennik in de Joseph Vandenbosschestraat (N282) liggen de zaken duidelijk anders. Ook hier geldt een snelheidsbeperking tot 50 km/u. Hier liepen datzelfde kwartaal al 3.400 bestuurders tegen de lamp voor te snel rijden, waarvan er 841 een bekeuring kregen toegestuurd.
Beide trajectcontroles werden geleidelijk operationeel in de periode november-december vorig jaar. De politie zal op termijn bij het afhandelen van snelheidsovertredingen door middel van trajectcontroles nog meer slagkracht aan de dag kunnen leggen eens de samenwerking met het Gewestelijk Verwerkingscentrum in Gent voor het afhandelen van de processen-verbaal volledig operationeel zal zijn.
Geautomatiseerde controles
De ANPR-camera’s in Herne, Lennik en ook Eizeringen laten ook toe voertuigen te registreren die om een of andere reden niet in orde zijn of waarvan de bestuurders de aandacht van de politie opwekken. Verder laten ze de politie ook toe de opgenomen beelden te onderzoeken in het kader van gepleegde feiten en onderzoeken. Ook deze camera’s werden daadwerkelijk progressief in gebruik genomen vanaf november 2016.
Tot op heden leverden die camera’s om en bij de 2.200 hits op, waaronder 57 voor dringende opsporingen, 102 voor gestolen nummerplaten, 8 voor geen geldige technische keuring, 90 voor niet in orde met de verzekering en 297 voor signaleringen in de Algemene Nationale Gegevensbank van de politie. De camera’s laten in principe wel geen gebruik en geen onderschepping in real time toe.
De toekomst
Doordat de resultaten van de ANPR-camera’s met inbegrip van de trajectcontroles positief uitvallen willen zowel de politie als de gemeentebesturen deels ook met de steun van de Vlaamse overheid werken aan een uitbreiding van het camerapark in de politiezone. Zo gaat de politie nog dit jaar over tot de aankoop van een anoniem voertuig met ANPR-camera. Verder komen er op termijn ook drie bijkomende trajectcontroles en dit in Lennik in samenwerking met het Vlaams Gewest op de Ninoofsesteenweg (N8) en de Brusselsestraat (N282) en in samenwerking met het gemeentebestuur op de Schapenstraat.
De politie werkt ook aan het opzetten van een videomanagementsysteem voor de ANPR-camera’s (opnames), de camera’s in het centrum van Lennik en de sluikstortcamera.
Verder worden ook nog de mogelijkheden onderzocht om vrachtwagensluizen te installeren op de invalswegen naar het centrum van Lennik toe. Ook zouden er ANPR-camera’s kunnen komen op de Ninoofsesteenweg (N28) in Pepingen, op de Edingsesteenweg/Ninoofsesteenweg (N255) in Herne en in Bever op de N263 dicht in de buurt van het uitrittencomplex van de A8-autosnelweg.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 apr 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 mrt 2024

archief