Politie PAJOTTENLAND boekt betere resultaten in de strijd tegen woninginbraken
Politie PAJOTTENLAND boekt betere resultaten in de strijd tegen woninginbraken - © Deschuyffeleer
Politie PAJOTTENLAND boekt betere resultaten in de strijd tegen woninginbraken - © Deschuyffeleer
Als de tendens van de eerste negen maanden van dit jaar aanhoudt dan stevent de politie Pajottenland af op een merkbare verbetering van haar jaarcijfers voor 2017 op gebied van woninginbraken. Dat maakte zij recent bekend. De politie schrijft de sterke daling toe onder meer aan de inzet van de moderne technologische middelen zoals de ANPR-camera’s en aan het absoluut prioritair stellen van haar bijzonder actieprogamma in dit domein in al zijn facetten.
De jongste jaren kende de politiezone Pajottenland, die Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen omvat, een sterke stijging van het aantal woninginbraken zoals blijkt uit bijgevoegde tabel.
Evolutie woninginbraken 2012-2017
Om effectief resultaat te kunnen boeken meent het korps met hoofdcommissaris Mark Hellinckx aan het roer te moeten inzetten op alle facetten die met een woninginbraak verweven zijn. Zo is er niet alleen het preventieve luik, ook aan repressie en nazorg moeten afdoende tijd en capaciteit besteed worden. Een integraal en een geïntegreerd veiligheidsdenken wordt hierbij dan ook centraal gesteld. Zo verstrekt het korps advies diefstalpreventie ten huize, ondersteunt zij BIN-netwerken, onderneemt zij ontradende acties, waakt zij over de kwaliteit van de vaststellingen, voert zij doorgedreven onderzoeken uit en besteedt zij tenslotte ook een bijzondere aandacht aan de nazorg van de slachtoffers door onder meer hercontactname en aanbod huisbezoek door de wijkinspecteur.
Resultaten
De resultaten geven dan ook voorlopig een gunstige kentering aan. Tevens blijkt de verhouding pogingen/effectieve inbraken te evolueren naar een 50/50-verhouding. En ook de ophelderingsgraad toont een bemoedigende evolutie.
De toekomst
De politie Pajottenland meent dan ook dat een verdere gedreven inzet van politie én burger het fenomeen van de woninginbraken zeker nog kan terugdringen. De politie van haar kant zal blijven investeren in onder meer bijkomende camera’s en in ondersteuning van de BIN-netwerken. Van de burger verwacht de politie alleszins dan weer dat hij/zij blijft investeren in preventieve maatregelen en in het sneller melden van verdachte toestanden. Dit laatste gebeurt bij voorkeur via het centraal politienummer 101 of via op weekdagen van 06u30 tot 21u30 de wachtdienst in de zetel van het korps in Kester (Gooik) 054/31.35.00.
Nuttige tips
Tenslotte geeft de politie in de strijd tegen de woninginbraken ook, naast het mogelijk gebruikelijk afwezigheidstoezicht door buren, familie of politie nog graag een aantal achterliggende praktische tips mee:
- Sluit altijd alle ramen en deuren als je de woning als laatste verlaat. Doe alles slotvast.
- Laat bij afwezigheid 's avonds één of meerdere lichten branden. Zeker tijdens de donkere wintermaanden 's avonds.
- Verberg je reservesleutel niet op voor de hand liggende plaatsen buiten de woning.
- Weet wat je bezit en zorg voor een goede beschrijving ervan voor mocht het toch gestolen worden. Noteer serienummers en/of typenummers van de meest waardevolle zaken. Neem gerust foto's van juwelen.
- Bewaar je kostbaarheden verspreid over de woning op ongewone plaatsen, of berg deze veiligheidshalve op in een (bank)kluis.
- Bewaar niet teveel geld in huis.
- Hang huis- en autosleutels niet zichtbaar aan een haakje.
- Verlicht 's avonds donkere punten rond je woning.
- Laat buiten geen gereedschappen liggen die de inbreker kan gebruiken.
- Bij ramen en deuren die naar buiten draaien kunnen dievenklauwen worden aangebracht.
- Geef je woning een algemeen bewoonde indruk.
- Let op voor inbraken via het eerste verdiep, laat geen ladders rondslingeren (nieuwe tendens, vermoedelijk omdat men op de bovenverdieping minder detectoren van een alarminstallatie plaatst).
- Bij nieuwbouwwoningen liefst na de voltooiing van de werken de standaard cilinders vervangen.
- Sluit het tuinhuis af om te voorkomen dat inbrekers hier gemakkelijk toegang hebben om zo materiaal te stelen of uit te halen om de inbraak mee te plegen.
Zoeken
Meer Nieuws
Redactie Editiepajot | 25 dec 2024
Marc Sluys | 19 dec 2024
Marc Colpaert | 18 dec 2024
Marc Sluys | 17 dec 2024
Marc Colpaert/Marc Sluys | 13 dec 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 13 dec 2024
marc colpaert | 12 dec 2024
Marc Sluys | 11 dec 2024
marc colpaert | 10 dec 2024
marc colpaert | 05 dec 2024
Marc Sluys | 02 dec 2024
Marc Sluys | 02 dec 2024
Marc Colpaert | 26 nov 2024
Marc Colpaert | 21 nov 2024
Marc Colpaert | 19 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 07 nov 2024