8ste Editie Internationaal Geuze & Kriek Festival van het Pajottenland in Itterbeek
Op vrijdag 27 april 2018 wordt voor de achtste keer het Internationaal Geuze & Kriek Festival van het Pajottenland – in de volksmond beter gekend als de ‘Nacht van de Grote Dorst’ – georganiseerd. Dit jaar zal men aan de kerk van Itterbeek kunnen genieten van meer dan 100 brouwsels van producenten uit het Pajottenland en de Zennevallei. Vanaf 19u worden topproducten aangeboden van Boon, Cantillon, De Oude Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Girardin, Hanssens, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin, Timmermans alsook van nieuwkomer De Lambiekfabriek uit Lot. Daarnaast worden tijdens het festival ook een aantal bieren van spontane gisting voorgesteld die uit andere delen van de wereld afkomstig zijn.
De eerste Nacht van de Grote Dorst vond plaats in 2004 en was eigenlijk van meet af aan een internationaal festival. In biermiddens heeft het tweejaarlijks evenement inmiddels een stevige reputatie opgebouwd. De vorige editie trok bijna 2500 bierliefhebbers. Ongeveer een kwart daarvan kwam uit het buitenland (uit 42 verschillende landen en zelfs 37 verschillende Amerikaanse staten).
Omwille van het belang van de lambiek- en geuzesector voor toerisme en cultuur, traden Vlaams ministers Sven Gatz en Ben Weyts toe tot het beschermcomité van het festival.
Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts verklaarde: “Wat is er authentieker dan onze Kriek en Geuze, met die typische smaak en de fantastische verhalen die we erover kunnen vertellen, van de spontane gisting in open lucht tot de concurrenten die gaan samenwerken en er zo in slagen om te overleven. Als ik als minister op buitenlandse missie ben, dan neem ik steevast enkele flessen Geuze mee als geschenk. Ik ben heel blij dat de buitenlanders ook naar Vlaanderen afzakken voor het Internationale Geuze en Kriek Festival!”
Buitenlandse gasten
Het Geuzegenootschap is een fervent voorstander om het gebruik van de benamingen ‘Lambiek’ en ‘Geuze’ op internationaal vlak te beperken tot de in ons land geproduceerde spontane gistingsbieren. Daarom hebben de eigenaars van de brouwerijen Allagash, Oxbow, De Garde die aan de Nacht van de Grote Dorst deelnemen, zich akkoord verklaard om hun bieren nooit als Lambiek of Geuze te bestempelen. Voorzitter Panneels: “Het Geuzegenootschap is deze buitenlandse producenten zeer erkentelijk voor het respect dat zij op die manier betuigen aan onze lokale brouwers en stekers. Wij bieden hen dan ook graag een forum om de festivalbezoekers te laten kennismaken met hun brouwsels.”
Rob Tod, CEO van Allagash Brewing, zei: "Bij Allagash hebben we het grootste respect voor de geweldige Belgische brouwtradities, in het bijzonder de rijke geschiedenis en de heerlijke smaak van spontane gistingsbieren. In 2007 namen wij een koelschip in gebruik om bier te produceren. Hoewel we de productie van Lambiek als voorbeeld nemen, hebben we ons bier als dusdanig nooit zo genoemd. Wij kozen voor de naam Coolship en hebben al de grote eer gehad om de afgelopen 10 jaar te mogen deelnemen aan dit festival. Wij zijn heel blij dat we er opnieuw bij zijn!"
Tim Adams, meesterbrouwer van Oxbow: "We begonnen met het brouwen van spontaan gefermenteerde Farmhouse Ales in 2014 en brachten de eerste batch officieel uit in 2017. Het is een grote eer om onze spontaan gefermenteerde Farmhouse Ale te mogen voorstellen tijdens de Nacht van de Grote Dorst. Voor onze Native/Wild vonden wij inspiratie bij de machtige Belgische bieren. Het bier dat we zullen presenteren heet Native/Wild. Zoals alle Oxbow-bieren heeft het de rustieke basis van een Farmhouse Ale en werd het gemaakt met meerdere graansoorten, waaronder tarwe, spelt en haver. Daarnaast wordt ook overjaarse hop gebruikt tijdens een lange kooksessie. Het wort koelt 's nachts af in een koelschip van 10 hectoliter, letterlijk onder de sterren naast onze hoevebrouwerij. Daarna gist het brouwsel verder in reeds gebruikte, maar goed gereinigde, eiken vaten met een inhoud van 200 tot 500 liter. We gebruiken de woorden ‘Lambiek’ of ‘Geuze’ bewust niet, heel eenvoudig omdat ons bier geen Lambiek of Geuze is. Het is een Farmhouse Ale die op dezelfde manier als Lambiek geproduceerd wordt, maar die zich tegelijk zijn eigen regels heeft en nieuwe wegen verkent. Daarom noemen we de Native/Wild een spontaan gefermenteerde Farmhouse Ale."
Trevor Roger, eigenaar-brouwer van De Garde Brewing: "De Garde maakt enkel bieren van spontane gisting en voor elke batch wordt gebruik gemaakt van ons koelschip. De fermentatie en rijping gebeuren altijd in grote eiken vaten. Wij vonden veel inspiratie bij de Belgische lambiekbrouwers en -traditie, maar ons doel is niet om Lambiek te maken, of proberen te maken of om te doen alsof het Lambiek zou zijn. Wij erkennen het belang en de geschiedenis van onze Belgische inspiratiebronnen en zwaaien hen veel lof toe maar ondertussen maken we gewoon het beste lokale bier op de plaats waar wij ons bevinden. Het nastreven van productieprocessen en recepten die het beste onze eigen lokale 'terroir' weergeven, dàt is ons doel. Onze bieren zullen en kunnen geen Lambiek zijn omdat we het karakter van de producenten en plaatsen in België niet kunnen nabootsen. We zijn ook niet van mening dat de exact dezelfde processen de beste oplossing voor onze bieren zouden zijn, op onze locatie. Bijgevolg maken wij het beste Tillamook spontane gistingsbier dat we kunnen! "
Lambiekgemeente
Naast de nog actieve brouwerijen Girardin en Timmermans, waren vroeger op het grondgebied van Groot-Dilbeek ook nog brouwerij-mouterij Het Draaiboomken, het Hof van Appelmans, Goossens, De Neve, De Troch, Eylenbosch, Van den Houtte en Van Haute actief. Itterbeek werd vroeger de ‘lambiekgemeente’ genoemd. Zowat een halve eeuw geleden werden er al grootse Lambiekfeesten georganiseerd.
Het Internationaal Geuze & Kriek Festival van het Pajottenland wordt georganiseerd door vzw Het Geuzegenootschap in samenwerking met een aantal lokale verenigingen waaronder Chiro Itterbeek en het feestcomité van de Itterbeekse Kerkstraat. De vzw organiseert later op het jaar ook nog de Dag van de Kriek (2 juni 2018) en de Dag van de Lambiek (8 december 2018). Beide evenementen vinden in Eizeringen plaats.
Het festival komt tot stand met de gewaardeerde steun van Crelan, Lindemans, De Troch, Gigantes, Pajot1, Ring TV, De Vleminck Jan, Timmermans, Mort Subite, Boon, Alluretent, Gemeente Dilbeek, Gerolsteiner, Oud Beersel, Dilectra, Derycke IFS, Spontane Goesting, In de Verzekering tegen de Grote Dorst, Tropical Beach, Carrosserie Jans, Dakwerken de Meersman, Gueuzerie Tilquin, Tuinmachines Van Den Bossche, 3 Fonteinen, De Kerf, Arijs, Streekproductencentrum, De Lambiekfabriek, Schoentjes, Roelandts, Multifisk, Verzekeringen Lissens, Optiek Trap en Hemelinckx.
Voor meer informatie betreffende het Internationaal Geuze & Kriek Festival van het Pajottenland, zie www.grotedorst.be.