LENNIK – Eeuwenoude traditie ‘koekenbedeling in de basisschool Sint-Godelieve’.

C21

LENNIK – Eeuwenoude traditie ‘koekenbedeling in de basisschool Sint-Godelieve’.

Dsc_3466_01__large_
 
Dsc_3438_01__large_
 
Dsc_3443_01__large_
 
Dsc_3451_01__large_
 
Dsc_3446_01__large_
 
Dsc_3470_01__large_
 
Dsc_3477_01__large_
 
Dsc_3491_01__large_
 
Dsc_3494_01__large_
 

Deze morgen mochten alle kleuters van de Basisschool Sint –Godelieve, in Sint-Martens-Lennik aanschuiven voor de traditionele jaarlijkse koekenbedeling. Burgemeester Irina De Knop deelde voor het OCMW- Lennik  515 zakjes met ontbijtkoek van bakkerij Van Eycken uit aan de kleuters.

 Deze prachtige historische traditie rond armenzorg gaat terug tot de jaren 1533, in die periode waren ‘Armentafels’ of ‘Tafels der Heilige Geest’ niet ongewoon, deze werden gefinancierd door opbrengsten van hun bezittingen en door schenkingen van begoede burgers. Toen verbleef de familie Pipenpoy in het Waterhof in Sint-Martens-Lennik.

Die familie had aanzien en leverde onder meer een schepen voor de stad Brussel. In die tijd was het geloof dat de mensen hun hemel konden verdienen door schenkingen te doen. In Sint-Martens-Lennik is zo een jaarlijkse schenking gesticht met de bedoeling brood uit te delen aan de armen.

Als er zo een legaat is vastgesteld dan is het aan de rechtsopvolgers, eerst de COO en later het OCMW, om die opdracht van de ‘Armentafel’ van Sint-Martens-Lennik, waarin er verwezen wordt naar de schenking van die familie.

 In de volksmond leeft rond deze gebeurtenis ook een legende. ‘Op zekere winterdag verdwaalde een vreemdeling in het gehucht Bossuit. Hij viel uitgeput neer in een gracht en zou ongetwijfeld ondergesneeuwd en bevroren zijn indien een groep kinderen hem niet had ontdekt. De kinderen brachten hem onder en de man kwam de ontberingen te boven.

Uit erkentelijkheid voor zijn redding liet de vreemdeling op de schepenbank een stichting inschrijven waarbij bepaald werd dat jaarlijks, op Aswoensdag, gratis brood zou uitgedeeld worden aan de schoolkinderen, zo luidt de (geromantiseerde) legende.

Deze bedeling van broodjes of koeken aan schoolkinderen vraagt alleszins aandacht voor de lokale geschiedenis en herinnert ons aan hoe de zorg voor minder begoede evolueerde. Tegelijk kan de gemeente zo de veelzijdige sociale dienstverlening in het licht stellen die tegenwoordig uitgebouwd is door het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn ten voordele van een menswaardig bestaan voor alle inwoners.


 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mrt 2019
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 18 dec 2024
Marc Sluys | 13 dec 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief