LENNIK - Bruegel herontdekt: Feast of Fools

C21

LENNIK - Bruegel herontdekt: Feast of Fools

Aff-feastoffools_nl
 

Pieter Bruegel de Oude overleed 450 jaar geleden. Voor Vlaanderen het uitgelezen moment om de schilder te vieren. De regio Pajottenland Zennevallei heeft het geluk om twee belangrijke hefboomprojecten ‘Vlaamse Meesters 2018-2020’ te verwelkomen. Een openlucht wandelparcours in Dilbeek en een tentoonstelling in het Kasteel van Gaasbeek versterken elkaar en vormen samen een aangename daguitstap in het Pajottenland. Een fietsparcours en een gepersonaliseerde Bruegelbus verbinden de twee projecten en leggen bovendien de link met andere Bruegelactiviteiten in Vlaanderen. 

 

Pieter Bruegel wordt vaak beschouwd als dé belichaming van de Vlaamse identiteit. Hoe komt het dat hij uitgroeide tot een icoon, een onuitputtelijke bron van inspiratie én een huizenhoog cliché? In de expo Feast of Fools. Bruegel herontdekt maak je kennis met een reeks sleutelwerken van Vlaamse en internationale kunstenaars die ‘iets met Bruegel hebben’. Ze knopen aan bij zijn thema’s, herinterpreteren die, citeren hem, … en tonen zo aan dat zijn werk tot op vandaag niets aan relevantie heeft ingeboet.

 

Het grote misverstand

De tentoonstelling vertrekt vanuit ‘het grote misverstand’, toen Bruegel in de nadagen van de romantiek geproclameerd werd tot een diep in de Vlaamse klei gewortelde schilder van boerenkermissen, krakende sneeuwlandschappen en eeuwig ruisende korenvelden. De expo peilt naar de manier waarop Vlaamse en bij uitbreiding Belgische en internationale kunstenaars tijdens het interbellum en ook nadien omgingen met zijn artistiek legaat. Wij focussen daarbij op James Ensor, Valerius De Saedeleer, Jules De Bruycker, Gustave Van de Woestyne, Jean Brusselmans, Constant Permeke, Anto Carte, Otto Dix en George Grosz.

 

Bruegel, vandaag

Hierbij aansluitend trekt de tentoonstelling verschillende hedendaagse registers open. In samenwerking met curatoren Luk Lambrecht en Lieze Eeneman werd aan een reeks kunstenaars gevraagd om in te spelen op thema’s uit Bruegels oeuvre of op de interpretatie daarvan door de generatie van de herontdekkers. Deelnemende kunstenaars zijn Lázara Rosell Albear, Kasper Bosmans, Dirk Braeckman, Ricardo Brey, Daniel Buren, Carlos Caballero, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Jimmie Durham, Christoph Fink, Jan Van Imschoot & Sam Samiee, Bart Lodewijks, Hana Miletić, Yola Minatchy, Elisabeth Ida Mulyani, Honoré d’O, Ornaghi & Prestinari, Jonathan Paepens, Emmanuelle Quertain, Kurt Ryslavy, Pascale Marthine Tayou, Grazia Toderi, Yurie Umamoto, Birde Verheerswynghels, Peter Verhelst & Anneleen Boehme, Gosie Vervloessem en Gilberto Zorio. Deze creaties worden gekoppeld aan binnen de context relevant bestaand werk van Marcel Broodthaers, Mario Merz, Panamarenko en Franz West. Studio Job creëert voor deze expo een nieuwe sculptuur die refereert aan de papkom die te zien is op verschillende van Bruegels taferelen.

 

Bruegel, wereldwijd

De expo wordt verder verrijkt met een creatie van Rimini Protokoll, een van Berlijns meest creatieve theatergezelschappen. Zij ontwikkelden een video-installatie met Virtual Reality-brillen. Rimini Protokoll focust op ‘Feast of Food’. In Bruegels tijd werd voedsel dicht bij de consument geproduceerd, slechts geleidelijk aan verschenen uitheemse producten op de tafels. In de 21ste eeuw is dit radicaal veranderd: Bruegels boerenfamilies zijn high-tech agro-industrieën geworden, de keuze in supermarkten is eindeloos, we kennen zelfs meestal de herkomst van wat we eten of drinken niet meer. Bovendien is de wereldbevolking in de laatste 50 jaar verdubbeld. Rimini Protokoll onderzoekt hoe onze voedselproductie veranderde doorheen de tijd. 

 

Marieke Debeuckelaere, projectleider: 

‘De ‘Once in a Lifetime’ Bruegeltentoonstelling in Wenen gaf de aftrap voor een ‘Bruegelvol’ 2019 in Vlaanderen. In het Kasteel van Gaasbeek ontdek je hoe het werk van Bruegel heel wat iconen rond de vorige eeuwwisseling inspireerde, van James Ensor tot Otto Dix. Je hoort een ode aan de schilder in liederen van Jacques Brel en Wannes Van de Velde. Bruegel leeft dus ook vandaag nog verder. Daniel Buren focust op het ‘Bruegeliaanse’ Pajottenland, Ricardo Brey keert met zijn creatie terug naar zijn eerste grote liefde. Pieter Bruegel: brandend actueel in Feast of Fools. Bruegel herontdekt!’

 

Lees het volledige Pajot Zenne Magazine hier digitaal of rep je naar één van de 450 verdeelpunten in je regio.

 

www.feastoffools.be 

www.bruegel2019.be 

www.vlaamsemeesters.be 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mrt 2019
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 18 dec 2024
Marc Sluys | 13 dec 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief