Kasteelpark van Gaasbeek vormt natuurlijk decor voor topdansers uit binnen- en buitenland
Vanaf 29 mei vindt in het kasteelpark van Gaasbeek de voorstelling ‘Somnia’ plaats met laatstejaarsstudenten van de internationaal geprezen dansschool P.A.R.T.S van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker. Natuur en Bos van de Vlaamse overheid is als beheerder van het park nauw betrokken bij dit project waar natuur en cultuur hand in hand gaan.
Natuur doorbreekt muren
Het kasteelpark van Gaasbeek is een natuurparel in het Pajottenland. Het domein ligt dan wel vlakbij Brussel, toch straalt het de nodige rust uit voor een voorstelling in openlucht. Met ‘Somnia’ verlaten vierenveertig talentvolle dansers uit binnen- en buitenland het klassieke binnendecor om in dialoog te gaan met de oerelementen van de natuur. Hiervoor werken zij samen met choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en theatermaakster Jolente De Keersmaeker. Contrasten als geluid en stilte, licht en donker, afstand en nabijheid worden in het park relatief. Zowel nieuwe mogelijkheden als nieuwe grenzen verschijnen.
Natuur is de basis van alle kunst. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars op hun manier geprobeerd om de onuitputtelijke schoonheid van de natuur te verbeelden. Natuur maakt de mens rijker en prikkelt de artistieke verbeelding. Zo ontstaan nieuwe creaties zoals de dansvoorstelling ‘Somnia’ die de volle steun krijgt van Natuur en Bos. “Die steun is niet toevallig, want ook voor Natuur en Bos zijn natuur en kunst sterk verweven en versterken ze elkaar”, vertelt administrateur-generaal Marleen Evenepoel. “Het kasteelpark van Gaasbeek heeft een eeuwenoude geschiedenis. Met wat verbeelding waan je je terug in de middeleeuwen, toen jonkheren- en vrouwen door dit romantische park flaneerden. We willen de mensen zoveel mogelijk die natuurlijke en culturele rijkdom laten beleven. Dansen in openlucht en in het groen is een totale vrijheidsbeleving, niet alleen voor de dansers van P.A.R.T.S. maar zeker ook voor de toeschouwers.”
Niet bij hun proefstuk
Het is niet de eerste keer dat Natuur en Bos kwaliteitsvolle artistieke projecten in natuurdomeinen ondersteunt. “Natuur is dan wel onze corebusiness, we zijn geen groentjes inzake cultuur”, stelt Marleen. “De doorkijkkerk in Borgloon is een bekend architecturaal hoogstandje in onze domeinen. Wist je trouwens dat de architecten van de kerk, de curatoren zijn van het elektronische muziek- en kunstenfestival Horts Arts&Music op het Kasteeldomein van Horst? Er zijn ook de land-art die Scalluviarealiseerde in de Polders van Kruibeke, de jaarlijkse theatervoorstellingen van de Zomer van Antwerpen in het Sint-Annabos en Jazzwood in het Chartreuzenbos. In domein Groenenberg, vlakbij het domein van Gaasbeek, organiseren we in dit Bruegeljaar een poëzie-expo rond Bruegel.”
Al die artistieke natuurprojecten hebben een andere, verrassende invalshoek maar dragen telkens bij aan het bekender en toegankelijker maken van de natuurdomeinen in Vlaanderen.