Odisee-student uit LENNIK is genomineerd voor Bachelorprijs 2019
Friedl Teirlinck (40) lanceerde sensibiliseringscampagne rond postpartumdepressie
10 tot 20% van de moeders kampt na de bevalling met een postpartumdepressie. Odisee-studente Friedl Teirlinck (bacheloropleiding Gezinswetenschappen, Campus Schaarbeek), die er enkele jaren geleden zelf mee te maken kreeg, lanceerde in haar bachelorproef een sensibiliseringscampagne. Voor dat werk is ze nu door Scriptie vzw genomineerd voor de Bachelorprijs 2019.
“In het kader van mijn bachelorproef aan hogeschool Odisee werkte ik een sensibiliseringscampagne uit rond postpartumdepressie – in de volksmond postnatale depressie genoemd”, vertelt Friedl. “Met financiering vanuit het UZ Gent maakte ik een filmpje van drie minuten met twee getuigenissen, waaronder die van mezelf (zie onderaan in dit bericht), en daaraan gekoppeld de website www.wolkinmijnhoofd.be. Met deze campagne heb ik drie doelen voor ogen: alle betrokkenen van een postpartumdepressie informeren, hen ondersteunen aan de hand van getuigenissen en tips, en doorverwijzen naar professionele hulp.”
Wachtlijsten geestelijke gezondheidszorg terugdringen
Friedl werkte deze campagne uit, omdat 10 tot 20% van de moeders en hun partners te maken krijgen met een postpartumdepressie. “Bovendien kreeg ik er na mijn zwangerschap ook zelf mee te maken, dus het thema ligt mij extra na aan het hart. Ik wil er met deze campagne voor zorgen dat de partners van de getroffen mama’s beter geïnformeerd en ondersteund worden, en dat het taboe rond het thema doorbroken wordt. Op die manieren vinden moeders met een hulpvraag sneller de juiste hulpverlening, en dat kan dan weer de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg terugdringen – één van de speerpunten in het Vlaamse regeerakkoord. In feite maakte ik met ‘Wolk in mijn hoofd’ de website die ik zelf hadden willen lezen toen ik in mijn postpartumdepressie zat.”
Oprichting nieuwe vzw
En wat volgt er nu? “Er wordt een vzw opgericht om andere veranderingsstrategieën waarover ik in mijn bachelorproef schrijf te financieren. Daarvoor zorgt het Gentse Expertisenetwerk voor Perinatale Mentale Gezondheid, waar ik als ervaringsdeskundige zelf deel van uitmaak. Zo willen we onder meer in zorgcentra een aparte ruimte inrichten waar de partner ook ontvangen kan worden en eventueel kan verblijven. Daarnaast willen we affiches verspreiden om bijvoorbeeld bij gynaecologen of bij Kind & Gezin op te hangen.”
“Ik ben blij dat ik nu, zeven jaar na mijn moeilijke postpartumperiode, mee zorg voor deze sensibiliseringscampagne en vzw. Het voelt als een tweede geboorte – deze keer wel met gevoelens van blijdschap en vreugde”, besluit Friedl.
Meer info over de Bachelorprijs
Op zaterdag 21 december wordt de winnaar van de Bachelorprijs bekendgemaakt. De Bachelorprijs, een deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs, bekroont een professionele bachelorproef die getuigt van een innovatief karakter, nieuwswaarde, journalistiek potentieel en een duidelijke inzetbaarheid in de praktijk. Website: scriptieprijs.be