GOOIK - “Pajotterke” Geniet van de lokaal gekweekte tarwe en rogge van Filip!

C21

GOOIK - “Pajotterke” Geniet van de lokaal gekweekte tarwe en rogge van Filip!

Filip_in_rogge__kopie_
Filip tussen zijn rogge. - Ingestuurde foto
 
Img_3396
 
Een waanzinnig goed brood met een (h)eerlijke boterham voor iedereen.Dat is waar Filip Mignon uit Gooik achter staat. Als hobbyboer is hij al jaren bezig en nu wordt zijn tarwe en rogge verwerkt in heel wat Pajotse broden. Deze worden dan ook nog eens verkocht in en rond het Pajottenland. Wie dus een lekker en gezond brood nodig heeft, vraag dan naar 'Pajotterke'van bij ons.
 
Wist je dat ons brood nog zelden van Belgisch graan gemaakt wordt ? Het Pajottenland was destijds gekend als de graanschuur van Brussel. Dit kwam enerzijds door de centrale ligging, maar vooral door de vruchtbare leemgrond die de streek kenmerkt. Denk hierbij maar aan de landschapsschilderijen van Pieter Breughel.
Begin de 20e eeuw is de aandacht voor de teelt van kwaliteitsgranen – voor de bakkers en brouwerijen – afgenomen omwille van de goedkopere import van granen uit de toen meer gemoderniseerde landen zoals Amerika en Frankrijk. Bovendien werd meer vee gekweekt (zuivel en vlees was een luxeproduct !), waardoor nu meer voedergranen geteeld worden. De medewerkers van HoGent brachten boer Filip, molenaars en bakkers samen in 1 project. Allen vakmensen die de stiel met hart en nieren beheersen. Hierbij ontstond het brood “Pajotterke”. Een streekproduct met een ultra kort en transparant keten. Fair trade hoeft niet steedds uit het buitenland te komen maar kan evenzeer met een lokaal product van hier geschieden. "Ons doel: Waanzinnig goed brood maken met een (h)eerlijke boterham voor iedereen", zegt Filip Mignon.
 
Gezonde bodem
De kweek van gezonde tarwe begint bij een gezonde bodem. D.w.z. een evenwichtig bemeste grond die veel organisch materiaal bevat. Hierin ontwikkelen zich grote populaties micro-organismen en regenwormen die zorgen dat: het organisch materiaal wordt omgezet naar vruchtbare humus de bodem voorzien van een groot gatenstelsel zodat regenwater snel in de bodem infiltreert en plantenwortels snel kunnen ontwikkelen. Een gezonde bodem zal minder last ondervinden van erosie en zal zorgen dat de planten voldoende vocht en voedsel ter beschikking krijgen. Bovendien vermijdt boer Filip het gebruik van zware landbouwmachines want die verdichten de bodem te sterk en doden de nuttige beestjes in de bodem.
 
Bemesting
"De bemesting wordt oordeelkundig toegediend. Dit wil zeggen volgens de behoefte van het gewas. Verder worden nog zwavel, magnesium en sporenelementen, zoals mangaan, toegediend om een evenwichtige voeding en kwaliteitsgraan te bekomen."
 
De Oogst
Begin augustus wordt de tarwe en de rogge geoogst. Hierbij is het essentieel dat de granen voldoende afgerijpt zijn om een optimale bakkwaliteit te bereiken. Het is eigenlijk zoeken naar een evenwicht tussen voldoende rijpheid van de granen en het verbreken van de kiemrust van de graankorrel. Begint het langdurig te regenen tijdens de oogst, dan treden de graankorrels uit hun kiemrust en beginnen ze te kiemen. Dit proces is zeer nefast voor de bakkwaliteit. 
 
 
Biodiversiteit: Akkerranden & voedselstroken
 
Boer Filip plantte meer dan 1 km hagen rond zijn velden. Hierin ontwikkelen natuurlijke vijanden, zoals zweefvliegen en lieveheerbeestjes, zodat boer Filip minder dient te spuiten tegen de bladluizen en andere parasieten in het graan.
Hij besteedt ook veel aandacht aan voedselstroken nabij de akkers zodat de bijtjes, akkervogels en het wild een voedselbron hebben en een nestgelegenheid om in te overwinteren.
 
De samenstelling van de bloem van het Pajotterke met zorg gemalen door Molens Morreels-Limbourg, Heerbaan 6, in Gooik is:
tarwebloem 
roggemeel 
tarwemeel 
roggevlokken 
tarwevlokken
 
De deelnemende en supergemotiveerde bakkers: Het Pajotterke – het (h)eerlijke brood vind je bij:
Bakkerij Wim Coppens, Sint-Pieters-leeuw
Bakkerij Pede, Zwalm (Rozebeke)
Hoevebakkerij Den Bunder, Sleidinge (Evergem)
Bakkerij Van Eyken, Lennik
Bakkerij Vermoesen, Affligem
Bakkerij Van Der Bracht, Ninove
Bakkerij Bolleke, Zottegem
Bakkerij Van Herreweghe, Aspelare (Ninove)
Patisserie De Brabander, Gentbrugge

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 okt 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 mrt 2024

archief