De gerestaureerde Sint-Gertrudiskapelin GAASBEEK is officieel ingehuldigd

C21

De gerestaureerde Sint-Gertrudiskapelin GAASBEEK is officieel ingehuldigd

Sint-gertrudiskapel_foto_tess_thibaut
 

Donderdagnamiddag werd de pittoreske Sint-Gertrudiskapel feestelijk ingehuldigd door Vlaams minister-president Jan Jambon. Vanop de balkons in de kapel bracht Vox Luminis, onder leiding van Lionel Meunier, een muzikaal programma.

De Sint-Gertrudiskapel

De Sint-Gertrudiskapel werd gebouwd door de omstreden graaf René de Renesse de Warfusée, een dromer met ambitieuze plannen voor het hele kasteeldomein, dat hij aankocht in 1615. Hij leefde ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog, wat hem er allesbehalve van weerhield een leven van grote sier te leiden als voorzitter van de Raad van Financiën die de bezittingen van Koning Filips IV in de Spaanse Nederlanden beheerde. Hij wilde het domein van Gaasbeek omtoveren tot een heus barokpark en liet zelfs temidden van de vijvers fantasierijke gebouwtjes optrekken, vierkante kabinetten die binnenin helemaal versierd waren met mozaïek. Van dit feeërieke concept blijven vandaag nog drie getuigen overeind: het barokpaviljoen met zijn weelderige stucplafond, de museumtuin en deze kapel die rond 1625 werd opgetrokken en nu voor het eerst opengesteld zal worden voor bezoekers.

De twee zijvleugels van de kapel met trappenhuizen werden pas toegevoegd bij de achttiende-eeuwse verbouwing en zorgden voor meer ruimte op het gelijkvloers en voor balkons op de eerste verdieping. Deze scheppen heel wat nieuwe mogelijkheden voor de kapel, niet in het minst voor musici. De muzikale inhuldiging door Vox Luminis zette meteen de toon.

De kapel, die een haast ruïneuze aanblik bood, werd zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde grondig gerestaureerd, met inbegrip van alle interieurelementen. Bovendien werd beslist, de buitenkant van het bakstenen gebouw te voorzien van een ademende witte verflaag, aansluitend bij het oorspronkelijke architecturale concept uit de barokperiode, waardoor het toen bewust gecreëerde dramatische contrast tussen de natuurstenen elementen en de vlakke gevelpartijen opnieuw leesbaar gemaakt werd. De kapel werd bovendien voorzien van  vloerverwarming, wat in een aanzienlijke verbetering en stabilisering van het binnenklimaat moet resulteren.

In de linkerzijkapel kan een beeldje in Carramarmer bewonderd worden, een aandoenlijk kleine gisant die jarenlang tegen de voorgevel van het gebouw hing. De weergoden waren echter niet mals voor het beeldje, dus na een grondige restauratie kreeg het een plaats in de kapel.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jun 2021
Marc Sluys
Tess Thiebaut
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 18 dec 2024
Marc Sluys | 13 dec 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief