Mobiele unit eerstelijnszone PAJOTTENLAND voert vaccinatietest uit in Hernse basisschool

C21

Mobiele unit eerstelijnszone PAJOTTENLAND voert vaccinatietest uit in Hernse basisschool

De_bloesem_testproject_vaccinatie_2022__3_
Mobiele unit eerstelijnszone PAJOTTENLAND voert vaccinatietest uit in Hernse basisschool - Meester Brent Sunaert - © Deschuyffeleer
 
De_bloesem_testproject_vaccinatie_2022__1_
Mobiele unit eerstelijnszone PAJOTTENLAND voert vaccinatietest uit in Hernse basisschool - Populatiemanager Patrick De Rycker - © Deschuyffeleer
 
De_bloesem_testproject_vaccinatie_2022__2_
Mobiele unit eerstelijnszone PAJOTTENLAND voert vaccinatietest uit in Hernse basisschool - Directeur De Bloesem Geert Van Damme - © Deschuyffeleer
 

De Covid-19 vaccinatiecampagne in Vlaanderen verloopt zeer succesvol door de inzet van vele actoren met voorop de eerstelijnsgezondheidszones, de zorgverleners, de  (vrijwillige) medewerkers en de lokale besturen. In de eerstelijnszone (ELZ) Pajottenland met haar vaccinatiecentra in Gooik en in Dilbeek werd op datum van 10 januari al aan 65.050 burgers een extra prik, de zogenoemde boosterprik, gegeven. Dat is 58% van de totale bevolking en 73% van de gevaccineerde populatie met 2 prikken. Op het niveau van het Vlaams gewest ligt dat cijfer op 65,7%. Voor de 12 à 17-jarigen zijn er ook al 6.280 van de 7.724 (81,3%) gevaccineerd en ruim 82,5%  kreeg reeds een eerste  prik.

Alternatieven testen

Een mobiele unit met een medisch team met onder meer dokter Guy Belsack (Ternat) en met populatiemanager Patrick De Rycker van de ELZ Pajottenland kwam nu langs in de vrije basisschool De Bloesem in Herne. Bij wijze van testproject voor het uitwerken van alternatieven bij het sluiten van de vaccinatiecentra - voorzien voor april - bood dat team het personeel de mogelijkheid hun boosterprik te laten zetten. De school is de werkstek van een 30-tal onderwijs-, administratieve en onderhoudswerkkrachten.

Patrick De Rycker: “Vlaanderen zet op dit moment druk op de ketel om zowel de uitnodigingen voor als het zetten van de boosterprik te versnellen. Vlaanderen heeft eind november ook al aan verschillende eerstelijnszones gevraagd of zij bereid waren een alternatief pilootproject uit te werken voor het opvangen van de sluiting van de vaccinatiecentra eind april. De ELZ Pajottenland schreef zich toen in als kandidaat. Een van de tests was het lokaal vaccineren van bepaalde doelgroepen en nagaan of bepaalde locaties als geschikt kunnen bevonden worden. Wij deden dat op verschillende plaatsen en telkens ging het ook om een andere doelgroep. Zo werden er al testen uitgevoerd in onder meer de huisartsenwachtpost in Lennik. In een drietal scholen (Galmaarden, Lennik en Dilbeek) dan weer vaccineerden we ofwel de leerlingen ofwel het personeel. En ook in bepaalde apotheken zoals in Herfelingen lasten wij al prikmomenten in. In De Bloesem ging het nu over een boosterprik voor het personeel.

Volgende week al gaan we onze eindconclusies en bevindingen overmaken aan Vlaanderen dat dan algemene richtlijnen zal uitwerken over hoe we na de sluiting van de vaccinatiecentra zullen kunnen doorwerken. Er zal allicht een link zijn tussen de doelgroep die op dat moment aan de beurt voor een vaccinatie komt en de keuze van de gepaste locatie. Telkens zal er ook gewerkt worden met satellietapothekers die dan instaan voor de bestelling en de voorbereiding van de vaccins”.

Vaccinatie van kinderen

Patrick De Rycker: “Blijkbaar doet het gerucht de ronde dat kinderen van 5 à 11 jaar die niet in het vaccinatiecentrum kunnen worden gevaccineerd dit dan wel in de school kunnen laten doen. Op dit moment wordt er evenwel voorlopig in de ELZ Pajottenland GEEN vaccinatie voorzien in scholen voor de kinderen in die leeftijdsgroep. De kinderen worden, net overigens zoals bij de andere leeftijdsgroepen, uitgenodigd naar hun vaccinatiecentrum. Kinderen van 15 jaar of jonger dienen steeds een toestemming te hebben van de ouders/voogd.

Een kind kan niet gevaccineerd worden zonder toestemming van de ouders. Als ouder geef je die toestemming door fysiek aanwezig te zijn bij de vaccinatie. Dus door met je kind naar het vaccinatiecentrum of de vaccinatieplaats te gaan. Kan je als ouder niet mee naar de vaccinatie, dan zal je een ondertekende toestemmingbrief moeten meegeven aan je kind. De aanwezigheid of ondertekende toestemmingsbrief van een van de ouders geldt ook als toestemming van de andere ouder. Tenzij die uitdrukkelijk de vaccinatie van het kind geweigerd heeft. 

De vaccinatie van je kind uitdrukkelijk weigeren kan je het gemakkelijkste online doen via de uitnodiging die je kind krijgt via de post of e-box. In die uitnodiging staan een link en een code om de vaccinatie te weigeren. Kan je als ouder je weigering niet online kenbaar maken, dan moet je fysiek naar het vaccinatiecentrum gaan om je weigering kenbaar te maken. Neem dan een bewijs mee dat je de ouder bent van het kind/de kinderen van wie je de vaccinatie wil weigeren (Kids-ID, attest van gezinssamenstelling). Kinderen zullen ook niet gevaccineerd worden als ze gewoon niet op de uitnodiging ingaan en dus geen afspraak maken”.

Volle medewerking

Directeur Geert Van Damme: “Onze school heeft op geen enkel moment geaarzeld om haar medewerking te verlenen aan dit testproject. Ook ons personeel zag tal van voordelen in een vaccinatie op de werkvloer. Onze - vooral jonge - medewerkers gingen dan ook graag in op het aanbod. Zo goed als het voltallig schoolteam heeft nu al zijn boosterprik gekregen. Het bespaart aan de ene kant tijd en energie en aan de andere kant wordt de rompslomp in verband met een vervanging tijdens de afwezigheid beperkt tot een paar minuten. En bovendien valt ook de verplaatsing weg.  Wij ervaren het als een nobele dienstverlening. Vanuit de overheid krijgen de scholen in het algemeen en ook onze school in het bijzonder veel steun. Ons steentje bijdragen die onze aller gezondheid ten goede komt ervaren wij dan ook graag als een kleine wederdienst”.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jan 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 feb 2024

archief