Alvinne en Vrijstaat Vanmol EIZERINGEN slepen goud in de wacht op Frankfurt International Trophy

C21

Alvinne en Vrijstaat Vanmol EIZERINGEN slepen goud in de wacht op Frankfurt International Trophy

Schermafbeelding_2022-04-14_om_18
 

Vrijstaat Vanmol uit het Vlaams-Brabantse Eizeringen en brouwerij Alvinne uit het West-Vlaamse Moen hebben gisteren met hun Bloedarend Raw Ale een gouden medaille gewonnen in de categorie ‘Speciality Beer’ van de Frankfurt International Trophy 2022. Het is al de tweede award die deze ambachtelijke brouwerijen in minder dan een maand met hun ‘collaboration beer’ binnenrijven. Begin april won de Bloedarend Raw Ale al zilver op het Concours International de Lyon. Op die bierwedstrijd won Vrijstaat Vanmol met zijn Gronckel Quadrupel ook de Médaille d’Or in de categorie ‘Strong Dark Ale’
Bijna 4.100 wijnen, bieren en sterke dranken uit 50 landen namen deel aan de 6de editie van de Frankfurt International Trophy. Ze werden blind geproefd en beoordeeld door een internationale jury, die was samengesteld uit 460 leden. De beste bieren werden beloond met een award
Raw ale: aloude traditie, maar vrijwel onbekend 
Drie jaar geleden trokken Erwin Vanmol (55) en Jan Panneels (21) naar Noorwegen om zich te verdiepen in de eeuwenoude brouwkunst van de zogenaamde 'rauwe' bieren. Die brouwmethode gaat terug tot de tijd van de Vikingen. Het wort voor een raw ale wordt maar tot zo’n 80 à 90°C verwarmd. Doordat het kookpunt niet werd bereikt, komt de fruitigheid van gist mooi tot zijn recht. Het resultaat is een friszurig bier met een fruitig karakter.
Eens terug uit Scandinavië probeerden Erwin en Jan in hun proefbrouwerijtje in Eizeringen tal van recepten uit. Na een goed half jaar had het brouwersduo eindelijk de speciale brouwtechniek onder de knie. Ze deelden hun ervaringen met collega Glenn Castelein (48) van Alvinne. Die was onmiddellijk bereid om samen met het Pajotse duo een eerste Belgische Raw Ale op de markt te brengen: de op hout gerijpte Nørse Man. 
“Raw Ales zijn bijzonder. Vooral wanneer je het waterslot van het hergistingsvat ziet tekeer gaan eens de gist aan het brouwsel wordt toegevoegd. Dat is nogal een spektakel”, zegt Glenn Castelein. “De smaak is vergelijkbaar met die van een farmhouse ale, zij het iets fruitiger. De reacties in de gespecialiseerde biercafés in binnen- en buitenland waren laaiend enthousiast. In een mum van tijd was de eerste batch uitverkocht.”
Kort daarop besliste het trio om een tweede ‘collab beer’ te maken. Jan Panneels: “Erwin en Glenn kwamen met het lumineuze idee om aan het basisbier bloedsinaasappel toe te voegen. Het resultaat is verbluffend. De Bloedarend is een elegant, licht parelend bier met een opvallende koraalrode kleur. Bovendien blijkt het zich net als de Nørse Man uitstekend te lenen voor gastronomische foodpairing.” 
Nieuwe bierstijl in België
Van de Bloedarend werden maar 1800 flessen van 75 cl geproduceerd. Ook dit bier werd, net als zijn voorganger, bijzonder gesmaakt en is intussen uitverkocht. Eind 2021 produceerden Vrijstaat Vanmol en Alvinne een derde raw ale die ze enkele maanden lieten rijpen op Siciliaanse Marsala-vaten. Van deze bijzondere Nørse Man-versie zijn nog een aantal flessen beschikbaar.
“Raw ales zijn relatief onbekend, ook in gespecialiseerde biermiddens. Geen enkel bierconcours heeft een categorie voor raw ales. Daarom moesten we de Bloedarend in te schrijven in de meer algemene ‘Speciality Beer’-categorie, waarin bieren die buiten de klassieke bierstijlgrenzen kleuren, tegen elkaar uitkomen. En zoals nu blijkt, twee keer kort na elkaar met succes! Het spoort ons dan ook aan om deze nieuwe bierstijl verder te verkennen en te ontwikkelen”, aldus Erwin Vanmol. “Wegens de plotse aandacht die de Bloedarend heeft gekregen naar aanleiding van de zilveren medaille in Lyon en de gouden medaille in Frankfurt, hebben we beslist om volgende week een nieuwe Bloedarend-batch te brouwen. 

Alvinnne werd in 2004 opgericht en wordt gerund door Glenn Castelein. De in Moen (Zwevegem) gevestigde brouwerij behoort tot de wereldtop met zijn zurige en op houten vaten gerijpte bieren. Er wordt gebruik gemaakt van een eigen huisgist, de Morpheus. Alvinne staat er ook om bekend dat ze heel creatief durft om te springen met bijzondere ingrediënten zoals o.a. zeldzame fruitsoorten. 
www.alvinne.be

 

 

Vrijstaat Vanmol werd in 2016 opgericht door cartoonist Erwin Vanmol. De toen 15-jarige Jan Panneels kwam hem al gauw een handje helpen. Een jaar later werden ze vennoten. De kleine, Pajotse brouwerij verwierf al gauw bekendheid met zijn Gronckel-assortiment dat op dit ogenblik bestaat uit de Gronckel Blond, Tripel, Quadrupel en Janimal. Deze bieren zijn niet alleen verkrijgbaar in cafés, drankenhandels en buurtsupermarkten in het Pajottenland maar ook in gerenommeerde biercafés in Antwerpen, Brugge, Nederland, Noorwegen en Italië.
www.vrijstaat.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 apr 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 18 dec 2024
Marc Sluys | 13 dec 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief