REGIO - Ruim 2300 bezoekers voor Erfgoeddag in Pajottenland & Zennevallei

C21

REGIO - Ruim 2300 bezoekers voor Erfgoeddag in Pajottenland & Zennevallei

Erfgoeddag_ook_de_oekrainse_vluchtingen_te_gast_in_de_regio_ontdekten_het_gooikse_schoolverleden
Erfgoeddag in Gooik.- Ingezonden foto
 
Erfgoeddag_lokale_organistoren_tineke_en_frank_in_herne
Erfgoeddag in Herne. - Ingezonden foto
 
Erfgoeddag_door_rausa_in_roosdaal
Erfgoeddag in Roosdaal.- Foto ingezonden
 
Erfgoeddag_baljuwhuis_galmaarden
Galmaarden
 
Editie_galmaarden_heetveldemolen_hubert_cools_1__kopie_
Isabelle Cools stelde haar werken tentoon in de Heetveldemolen.- Foto Marc Colpaert
 
Zondag 24 april was alweer een hoogmis voor het cultureel erfgoed in het Pajottenland en de Zennevallei: maar liefst 2329 bezoekers haalden op een 11-tal locaties herinneringen op aan de schooltijd van toen.
 
Terug in de (school)tijd
 
Zowel in Galmaarden, Roosdaal, Beersel, Gooik, Pepingen, Herne en Dilbeek kon je het schoolerfgoed van weleer ontdekken. Naast schoolfoto’s, oude klasboeken, historische documenten en objecten… kon je er ook kennismaken met enkele nostalgische activiteiten. Griffels en leistenen werden beschreven in het mooiste schoonschrift, landkaarten afgedrukt, handwerkjes gemaakt en oude speelplaatsspelletjes kwamen opnieuw tot leven.
 
 Feest
 
Erfgoeddag betekende ook de start van de viering ter ere van 60 jaar Trammuseum. Maar liefst 407 personen bezochten het museum dit weekend. Ze maakten er net zoals zovele klassen uit onze regio kennis met oude trams en de rijke geschiedenis van deze unieke site.
 
Maar ook in Galmaarden had men reden tot feesten: een nieuwe educatie molenroute tussen de Heetveldemolen en het Baljuwhuis werd er plechtig ingewandeld. Wandelen werd er ook gedaan in Bellingen waar 50 personen de Pepingse schoolgebouwen herontdekten onder begeleiding van een gids.
 
In Affligem kon je op 2 locaties het lokale erfgoed ontdekken: een wandeling door het centrum van Essene werd voorzien van deskundige uitleg door historische personages en in en rond de Kluiskapel nam Broeder Amincus iedereen mee op schooluitstap van weleer.
 
Erfgoedweek
 
 Erfgoeddag wordt dit jaar uitgebreid tot een heuse erfgoedweek: tussen 25 en 29 april trekken tal van erfgoedwerkers naar de schoolbanken. Meer dan 1000 leerlingen zullen zo in ware VIP-stijl het culturele erfgoed uit Pajottenland en Zennevallei ontdekken de komende week.
 

  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 apr 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys/Marc Colpaert | 23 mrt 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 22 mrt 2023

archief