HERNE/PAJOTTENLAND – Dit jaar geen Roparun op onze Belgische wegen

C21

HERNE/PAJOTTENLAND – Dit jaar geen Roparun op onze Belgische wegen

Niet_door_het_pajottenland
HERNE/PAJOTTENLAND – Dit jaar geen Roparun op onze Belgische wegen - © Deschuyffeleer
 

Ook dit jaar krijgt de Roparun zijn beslag tijdens het pinksterweekend maar blijft hij  binnen de Nederlandse grenzen. Het Pajottenland zal derhalve deze keer geen toeschouwer kunnen zijn van de vele honderden gedreven lopers en fietsers die anders op zaterdag voor Pinksteren bij het krieken van de dag aan de start stonden in La Courneuve bij Parijs om op maandagnamiddag na goed 530 km te finishen op de Coolsingel in Rotterdam.

Dit jaar vertrekken de deelnemende teams vanaf de evenementenlocatie aan het Vliegveld Twenthe en blijven ze enkel op Nederlandse bodem.  Daarmee halen ruim 200 ingeschreven teams geld op dat via Stichting Roparun wordt ingezet voor de ondersteunende zorg voor mensen met kanker.

Een nieuwe startlocatie

Onder normale omstandigheden kent de Roparun startplaatsen in Frankrijk en Duitsland. Door de huidige situatie rondom de coronapandemie besloot de Roparun eerder om de komende editie binnen de eigen landsgrenzen te organiseren. Hierdoor moest de organisatie op zoek naar een nieuwe startlocatie, die inmiddels gevonden is in Twente.

Ook met deze startlocatie wordt de Roparun een organisatie die bestaat uit drie dagen en twee nachten.  Vanuit Twente worden  thans twee routes uitgezet, een noordelijke en zuidelijke route.

Het idee voor de Roparun (Rotterdam Parijs Run) ontstond in 1991 uit een weddenschap tussen Sjaak Bril en Peter van der Noord. In 1992 werd de eerste editie gehouden in de vorm van een estafetteloop, met als doel geld in te zamelen voor palliatieve zorg voor mensen met kanker.

De Roparun is een non-stop estafetteloop die sinds 1992 wordt gehouden tussen Rotterdam en Parijs. In het pinksterweekeinde, van zaterdagmiddag tot en met maandagmiddag, moeten de deelnemers een afstand van ongeveer 520 kilometer afleggen. Tot 2004 liepen de deelnemers, destijds nog in het Hemelvaartweekend, van Rotterdam naar Parijs, maar sinds 2004 startte de run in Parijs en is de finish op de Coolsingel in Rotterdam. Vanwege de maximale capaciteit van 275 teams op het parcours zijn er toen meerdere startplaatsen maar die op de Coolsingel finishen.

Al vanaf het eerste jaar is het ophalen van geld het hoofddoel van deze sportieve prestatie. Het geld is bedoeld om projecten te financieren die het leven van mensen met kanker, voor zover mogelijk, veraangenamen. "Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven" is het motto van de Stichting Roparun.  In al die jaren komt de opbrengst van de Roparun aardig in de buurt van de 100 miljoen euro.

Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die dus ieder gemiddeld zo'n 65 kilometer lopen oftewel meer dan anderhalve marathon.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jun 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 18 dec 2024
Marc Sluys | 13 dec 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief