Lokaal opvanginitiatief in LENNIK is Een geschiedenis van zorg en integratie

C21

Lokaal opvanginitiatief in LENNIK is Een geschiedenis van zorg en integratie

Keuken_2_2
 
Sinds 2001 biedt Lennik onderdak aan mensen die hun land ontvluchten vanwege oorlog, dictaturen of levensbedreigende situaties. Deze opvang vindt plaats binnen een LOI (lokaal opvanginitiatief), een individuele opvangstructuur die materiële steun verleent aan vluchtelingen. 
 
De meeste vluchtelingen die lokaal bestuur Lennik opvangt, hebben inmiddels een erkenning als vluchteling gekregen en moeten vanuit het opvanginitiatief op zoek naar eigen huisvesting. Lennik’s eerste opvanglocatie was het oude gemeentehuis van Gaasbeek, waar zes alleenstaande mannen werden ondergebracht. Destijds verliep de asielprocedure veel trager, waardoor mensen soms jarenlang in het opvanginitiatief verbleven. 
 
Door de jaren heen hebben diverse wereldwijde crisissen geleid tot een uitbreiding van de opvangcapaciteit. De asielprocedures werden sneller en anders georganiseerd. Tegenwoordig ontvangen lokale opvangstructuren enkel nog mensen die al erkend zijn als vluchteling of een hoge kans op erkenning hebben. 
 
Bij het uitbreken van de crisis in Syrië werden verschillende Syrische vluchtelingen opgevangen in de Frans Van der Steenstraat. Vervolgens verhuisde het LOI in 2012 naar de oude rijkswachtkazerne in de Alfred Algoetstraat, waar plaats is voor elf mensen. Gezien we altijd trachten in te spelen op de noden die Fedasil, het orgaan dat vluchtelingen toewijst aan opvangstructuren, aangeeft, waren sindsdien zowel alleenstaande mannen als vrouwen welkom. 
 
Als relatief kleine gemeente hebben we lange tijd 21 mensen opgevangen. In 2018 besloot de hogere overheid het aantal opvangplaatsen te verminderen, waardoor we nog 16 personen onderdak boden. In 2022 werd een woning verkocht, waarna het aantal opgevangen personen zakte naar 11. 
 
Voor de zomer van 2025 verhuist het LOI opnieuw naar de voormalige rijkswachtkazerne op de Alfred Algoetstraat. Daar zal plaats zijn voor zes alleenstaande vrouwen. Hoewel we iets minder mensen zullen opvangen, zal de kwaliteit van de opvang aanzienlijk verbeteren, aangezien het huidige LOI-gebouw niet meer voldoet. 
 
Een LOI biedt meer dan alleen onderdak. Het bevordert ook de integratie van bewoners in de lokale gemeenschap door middel van taal- en cultuurprogramma’s en samenwerking met lokale organisaties en vrijwilligers. Kwalitatieve opvang is van groot belang, omdat het wederzijds begrip en samenwerking bevordert en bijdraagt aan een inclusieve samenleving.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 feb 2025
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief