Landelijke gemeenten regio PAJOTTENLAND luiden alarmbel: “Wachtlijsten kinderdagopvang lopen reeds door tot 2011”

C21

Landelijke gemeenten regio PAJOTTENLAND luiden alarmbel: “Wachtlijsten kinderdagopvang lopen reeds door tot 2011”

Editiepajot_gooik_kinderopvang_foto_kos
De burgemeesters vragend dringend meer kinderopvang. (Foto KOS)
 

De Burgemeesters van de gemeenten Gooik, Pepingen, Herne, Drogenbos, Lennik, Roosdaal, Liedekerke,Ternat en Merchtem maken zich ernstig zorgen over het nijpende tekort aan kinderdagopvang in hun regio, zij klagen de gewijzigde regelgeving ten voordele van de steden en grotere gemeenten aan en menen bij niet wijziging ervan dat hun bevolking in de kou komt te staan bij de recente en komende uitbreidingsrondes.

Michel Doomst, Volksvertegenwoordiger en Burgemeester van Gooik: “Ondanks het feit dat we dagdagelijks geconfronteerd worden met jonge mensen die wanhopig op zoek zijn naar een oplossing voor hun kinderopvangprobleem werd bij de laatste uitbreidingsronde geen enkele plaats toegewezen in onze ruime regio. Gooik investeerde niet minder dan 250.000€ voor het zelfstandig kinderdagverblijf omdat de bevolking echt niet méér zonder kon".
 
Alle in 2008 en 2009 opgestarte (kleine) kinderdagverblijven zaten nauwelijks een paar maanden na de start met een wachtlijst van méér dan 1 jaar. Concreet moet men in feite nog voor de zwangerschap inschrijven om tijdig een plaats te bemachtigen.
Grootste probleem voor de regio zijn het wegvallen van de grootouder- en familieopvang door o.a. de stijgende activiteitsgraad van 55 plussers, de vele inwijkelingen uit West- en Oost Vlaanderen die omwille van een job in de hoofdstad in deze gemeenten komen wonen en hier geen familie hebben en de hoge tewerkstellingsgraad van de inwoners waardoor jmen procentueel een veel hogere nood hebt dan in veel stedelijke regio’s.
 
Kris Poelaert, Burgemeester van Herne: “Onze gemeente staat op de behoeftelijst van de administratie nochtans op de 2e plaats voor de Regio Halle-Vilvoorde. Verschillende van mijn collega’s scoren voor hun gemeenten eveneens zeer slecht voor de verhouding 0 tot 3 jarigen/ beschikbare plaatsen”.
 
Burgemeester Calmeyn van Drogenbos is bijzonder ontgoocheld over de niet toekenning van het aangevraagde gesubsidieerde kinderdagverblijf, ondanks het specifieke karakter van Drogenbos, met zijn directe ligging tegen het hoofdstedelijk gewest en het feit dat ze over geen enkele erkende en gesubsidieerde plaats in de kinderdagopvang beschikken werd het dossier niet weerhouden.
Het gemeentebestuur besliste hier om een zelfstandig kdv op te starten, maar rekent voor de toekomst op een groter en gesubsidieerd initiatief.
 
Burgemeesters Wynant en Parys, beiden tevens advocaat van beroep, onderzoeken of de door de administratie recent ingevoerde beperkende regel die de kleinere gemeenten quasi automatisch een zodanige beperking oplegt dat ze zelfs ondanks hun hoge behoefteranking niet in aanmerking méér kunnen komen voor uitbreidingen,via de Raad van state kan vernietigd worden op grond van het gelijkheidsbeginsel (Grondwet).
 
De burgemeesters van de regio richten hieromtrent een schrijven naar de bevoegde minister en wachten op antwoord vooraleer verdere stappen te ondernemen.
 
Christien Hemerijkx en Eddie de Block melden dat de lokale besturen van Roosdaal en Merchtem verplicht zijn om, in afwachting van de middelen van de hogere overheden, toch via gemeentelijke budgetten de hoogste noden zelf te ondervangen door extra plaatsen te creëren.
 
Stephan Plattiau, algemeen directeur van het Centrum voor kinderopvang Breugelkind dat op unieke wijze samenwerkt met tientallen lokale besturen en organisaties in deze regio maar ook initiatieven coördineert te Brussel en gans Vlaanderen bevestigt de oproep van de betrokken burgemeesters “ vorig jaar renoveerden onze technische diensten niet minder dan 3 vestigingen die binnen de 3 maanden na opening reeds volgeboekt waren, voor 2010 plannen we niet alleen terug minstens een vijftal renovatiedossiers voor de organisatie van nieuwe kinderdagverblijven in Vlaanderen en Brussel, maar ook nog 4 uitbreidingen van bestaande kinderdagverblijven.
 
Door de unieke organisatiestructuur (Breugelkind beschikt over een eigen werfcoördinator, gespecialiseerde bouwkundige en technische medewerkers) en samenwerkingsconcept kunnen lokale besturen mits het ter beschikking stellen van de nodige (te renoveren) infrastructuur binnen de 6 maanden beschikken over een kinderdagverblijf.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 feb 2010
Felix Merckx
KOS
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief