AFFLIGEM/ ASSE/ LIEDEKERKE/ ROOSDAAL/ TERNAT - Vanaf 1 mei gaat Civiele Bescherming blussen in tal van gemeenten

C21

AFFLIGEM/ ASSE/ LIEDEKERKE/ ROOSDAAL/ TERNAT - Vanaf 1 mei gaat Civiele Bescherming blussen in tal van gemeenten

Civiele_bescherming_liedekerke_1_gr
 
Liedekerke_kamers_civiele_bescherming_1_kl
Liedekerke_kamers_civiele_bescherming_2kl
Liedekerke_civ_besc_kololel_de_kock_kl

Vanaf 1 mei zijn er grondige wijzigingen op gebied van hulpverlening. In princiepe moet het korps dat het snelst op de plaats van de ramp kan komen gaan hulp bieden. Het gevolg is dat de Civiele Bescherming van Liedekerke vanaf 1 mei branden gaat blussen in ondermeer Liedekerke, Essene, Teralfene, een stukje van Ternat, Wambeek (tot aan de Ninoofsesteenweg), Strijtem, Roosdaal en Borchtlombeek. Wanneer zij uitrukken worden ook de korpsen gewaarschuwd die er nu blussen als versterking.

Over deze hervormingen hadden wij een gesprek met kolonel De Kock van de Civiele Bescherming Liedekerke.
De nieuwe wijzigingen komen er in afwachting dat de brandweer hervormd wordt, want normaal is de Civiele Bescherming een aanvulling van de brandweerkorpsen.
Kolonel De Kock: “Iedere burger die hulp nodig heef moet op dezelfde tijd kunnen bereikt worden. Dat moet gebeuren tussen de 12 en de 15 minuten. Zo zijn wij met het korps van de Civiele Bescherming op sommige plaatsen hier in de streek vlugger dan de korpsen die het gebied momenteel bedienen. Het wil daarom niet zeggen dat bij een brand ook het korps gaat opgeroepen worden dat nu er nu al gaat blussen. Wij beschikken immers niet over een brandweerladder. Dit korps zal dan later arriveren dan wij”.
In Liedekerke zelf worden de branden nu al geblust door de Civiele Bescherming. Verder zullen ze vanaf 1 mei als eerste uitrukken voor het blussen van branden in Essene, Teralfene, een stukje van Ternat, Wambeek (tot aan de Ninoofsesteenweg), Strijtem, Roosdaal en Borchtlombeek. Voor deze gemeenten doet de Civiele Bescherming ook het ziekenvervoer en de hulp aan personen in nood. Hiervoor gaat men bijvoorbeeld op de E40 tot in Groot-Bijgaarden moeten gaan.
Kolonel De Kock: “We gaan deze hulp bieden zo lang de hervormingen bij de brandweer niet gedaan zijn. Eens de hervorming een feit is, stoppen we er mee”.
 
NIEUWBOUW
Kolonel De Kock kon ook goed nieuws melden in verband met de nieuwbouw, dat al enkele jaren bezig is maar niet afgewerkt geraakt.
Kolonel De Kock: “Toen ik hier 21 jaar geleden hier toekwam waren er al grote plannen voor een nieuwbouw. Later werden dan alleen de bestaande gebouwen gerenoveerd”.
De gebouwen, waarvan de bouw zo een drietal jaren geleden begonnen is en die al anderhalf jaar wachten op de afwerking (gebrek aan geld), moet dienen als eetzaal en slaapzaal voor de manschappen die wacht kloppen. Er wordt gewerkt in 4 ploegen van elk 26 man. Momenteel moeten deze slapen in barakken die 30 jaar geleden werden geplaatst en toen al tweedehands werden aangekocht. Het is bijna niet meer denkbaar dat er één bed is voor 4 personen in lokalen die lijden onder de tand des tijd. Elk bed is omringd door vier kasten.
Begin 2010 zouden de nieuwe slaapzalen en eetzaal moeten klaar zijn.
 
Het terrein en de gebouwen waar de Civiele Bescherming van Liedekerke onderdak heeft, werden begin van de jaren ’50 door de Belgische staat gekocht van de firma SOCATEX. Deze firma was tussen 1925 en 1947 te Liedekerke gevestigd en verhuisde in 1947 naar Anderlecht. Haar voornaamste activiteit bestond uit het spinnen en het weven van katoenweefsel.  
 
Alle huidige gebouwen – behalve de paviljoenen en de metalen loodsen – maakten deel uit van de vroegere fabriek. Inwendig werden de fabriekshallen aangepast.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 apr 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 06 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief