LIEDEKERKE - Opening “Valier 4”

C21

LIEDEKERKE - Opening “Valier 4”

Editiepajot_liedekerke_opening_de_valier_foto_jacky_delcour__3_
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_liedekerke_opening_de_valier_foto_jacky_delcour__1_
Foto's © Jacky Delcour
Editiepajot_liedekerke_opening_de_valier_foto_jacky_delcour__2_
Foto's © Jacky Delcour
Editiepajot_liedekerke_opening_de_valier_foto_jacky_delcour
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_liedekerke_opening_de_valier_foto_jacky_delcour__4_
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_liedekerke_opening_de_valier_foto_jacky_delcour__5_
Foto's © Jacky Delcour
 

Vrijdagavond werd de Valier 4 plechtig geopend met een welkomstwoord van Fred Schaubroeck voorzitter van de Valier. Staatssecretaris en ook voorzitter van de gemeenteraad Etienne Schouppe had het over “De integratie van de Valier”. Professor Dr. Willem Lemmens van de Universiteit van Antwerpen had het over “De blijvende zorg”. Kathleen Straetmans, directeur De Valier VZW, sprak een dankwoord. Het huisorkest van de Valier zorgde voor de muzikale omlijsting.

40 jaar geleden groeide hier in onze contreien bij mensen, vertrouwd met de sociale sector en de wereld van minder valide personen, het besef dat passende voorzieningen ontbraken voor hulp- en zorgbehoevende mannen en meervoudig gehandicapte volwassen vrouwen.
Ouder wordende ouders hadden geen uitzicht op een passende opvang voor hun zoon of dochter van zodra zij zelf niet langer in mogelijkheid zouden zijn om voor hen in te staan. Wijlen Jozef Van Linthout, pastoor van Muilen, O.L. Vrouw Boodschap, en sociaal sterk geëngageerd priester werd aangezocht – en sowieso bereid gevonden- om mede een oplossing te zoeken voor dit probleem. Samen met hem nam een groep mensen, van alle leeftijden en gezindten, parochianen en niet-Liedekerkenaren, bekenden en anonieme werkers, het engagement een passende structuur uit te bouwen.
Pastoor Van Linthout en zuster Magda Van der Speeten, de algemene overste van de zusters van St. Pieters Leeuw, waren bereid het vroegere klooster, dan pastorie van Muilem, af te staan aan de VZW Gehandicaptenzorg Pajottenland, de moeder VZW waaruit achteraf de VZW De Valier groeide. De kajotter Jef Van Linthout ging in een rijhuis wonen. Els Van Saene uit Pamel/Roosdaal, Mieke Blanke uit Denderleeuw en Paul De Ruyver - de voorzitter van de kerkfabriek - en een schare anonieme geëngageerde bondgenoten waren de pioniers van toen. Zij waren ook gedurende vele jaren de sterke trekkers van het nieuwe project en zijn er vandaag nog. In 1977 waren de aanpassingswerken aan de pastorie klaar en kwamen de eerste 10 bewoners er wonen.
De oude noodkerk werd vervolgens door vele helpende handen afgebroken en naast de pastorie werd een nieuwe site aangebouwd geschikt voor rolstoelpatiënten.
In 1980 werd zo Valier 1 voltooid voor nog eens 10 bewoners. Het ene project was nauwelijks of een nieuw werd in de steigers gezet.
In 1994 werd in de Verlorenkoststraat Valier 2 gebouwd voor nog eens 20 personen, en in 1999 kwam er Valier 3 voor opnieuw 10 nieuwe bewoners.
Nog in 1999 wordt het dagcentrum Eigen opgestart met 4 bezoekers en in 2001 start in de Kleemputtenstraat de residentiële opvang voor 6 personen. Nu zijn er 14 erkende plaatsen.
In afwachting dat het nieuwe project Monnikbos klaar is zijn 16 bewoners thuis in huis Eigen in Affligem.
En vandaag hebben wij de opening - ook in de Verlorenkoststraat - van een gebouw voor 10 zorgafhankelijke mensen met een aangeboren handicap. Wat 35 jaar geleden ontstond  uit sociaal engagement is langzaam maar zeker een complex van welzijn geworden. De Valier is in Liedekerke groot geworden. De gemeente en de instelling zijn samen NAAR mekaar en MET mekaar gegroeid. De bevolking en het gemeentebestuur hebben het project opgenomen en gekoesterd. De Valier heeft Liedekerke en Liedekerke heeft de Valier. Ze hebben een hart voor elkaar; De Liedekerkenaren kennen de wandelende en winkelende bewoners en hun begeleiders. En omgekeerd. Mensen met hersentrauma, matige of ernstige mentale handicap, motorisch gestoorden, allen zijn hier thuis. Volkomen natuurlijk. Pastoor Van Linthout maakt het niet meer mee. Hij zou vandaag fier geweest zijn over wat uit "zijn"pastorij gegroeid is: Een organisatie ontstaan uit kristelijk geïnspireerde naastenliefde en vertrekkend van de zorgvraag biedt hier aan tientallen volwassen met aangeboren of niet aangeboren handicap nieuw levensperspectief.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 dec 2010
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 06 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief