HALLE - Ouders kopen bijna elk jaar nieuwe boekentas

C21

HALLE - Ouders kopen bijna elk jaar nieuwe boekentas

Dreamland_2011_p200

80 % van de ouders koopt elk jaar of om de 2 jaar een nieuwe boekentas voor zijn kind. Toch blijven kwaliteit en degelijkheid belangrijke criteria bij de aankoop. Tot die verrassende conclusie kwam DreamLand, de back to school-specialist van de Groep Colruyt. Samen met marktonderzoeksbureau GfK onderzocht DreamLand het aankoopgedrag van ouders op het vlak van schoolartikelen. Daarvoor ondervroegen ze 1.200 ouders met kinderen tussen 3 en 14 jaar.

Bij de aankoop van een boekentas zijn de prijs-kwaliteitverhouding en degelijkheid doorslaggevend voor ouders. Opvallend genoeg gaf maar liefst 42 % van de ondervraagden aan elk jaar een nieuwe boekentas voor zijn kind te kopen. 38 % doet dat om de 2 jaar. Ook ringmappen, bureaumateriaal, papierwaren, brooddozen en pennenzakken worden door de meeste ondervraagden jaarlijks of om de 2 jaar aangekocht. Meer dan de helft koopt zelfs meerdere keren per jaar papierwaren en bureaumateriaal.

Bij de aankoop van een boekentas, pennenzak en brooddoos speelt de mening van het kind een grote rol. Ze gaan enkel het karretje in als het kind ze leuk vindt.

 

143 euro voor een schooljaar
Het afgelopen schooljaar besteedden ouders gemiddeld 143 euro aan schoolartikelen. Daarbij geldt: hoe ouder het kind, hoe hoger de uitgaven. Zo ligt het budget voor een 6- tot 12-jarige bijna 2,5 keer hoger dan dat voor een 3- tot 5-jarige. Bij 12- tot 14-jarigen ligt het zelfs bijna 3,5 keer hoger. Het grootste deel van het budget gaat bij alle leeftijdsgroepen naar de boekentas. In Vlaanderen ligt het budget iets hoger dan in Wallonië en Brussel.

 

Afspraken over budget en kwaliteit 
De meerderheid (85 %) van de ouders legt zelden of nooit op voorhand een maximumbudget vast. Toch maakt 22 % van de ondervraagden vaak of altijd afspraken met het kind. Die gaan dan wél vooral over het budget, maar ook over kwaliteit. Afspraken worden vooral gemaakt met 12- tot 14-jarigen.

  

Schoolrush start eind augustus
Hoe jonger de kinderen, hoe vroeger ouders schoolinkopen doen. 39 % van de ondervraagden begint eind augustus met de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. 5 % start hier pas mee tijdens de eerste 2 weken van september.Bijna de helft van de ondervraagden werkt dikwijls of altijd met een lijstje tijdens het schoolshoppen. In Wallonië gebeurt dat vaker dan in Vlaanderen. Op het lijstje staat vooral het schoolgerief dat echt nodig is, dikwijls doorgegeven door de school zelf. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 aug 2011
Marc Sluys
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief