VOORDE / LIEDEKERKE – Adolf Van Valckenborgh 101

C21

VOORDE / LIEDEKERKE – Adolf Van Valckenborgh 101

Editiepajot_liedekerke_voorde_adolf_van_valckenborgh_101_jaar_foto_jacky_delcour__1_
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_liedekerke_voorde_adolf_van_valckenborgh_101_jaar_foto_jacky_delcour
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_liedekerke_voorde_adolf_van_valckenborgh_101_jaar_foto_jacky_delcour__2_
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_liedekerke_voorde_adolf_van_valckenborgh_101_jaar_foto_jacky_delcour__3_
Foto's © Jacky Delcour
 
Editiepajot_liedekerke_voorde_adolf_van_valckenborgh_101_jaar_foto_jacky_delcour__4_
Foto's © Jacky Delcour
 

Woensdag werd de 101-jarige Adolf Van Valckenborgh gevierd in Carpe Diem in Voorde (Ninove). Adolf Van Valckenborgh, medestichter van de parochie Muilen, is ook gemeenteraadslid geweest en medestichter van vele sociale verenigingen in Liedekerke.

Adolf Van Valckenborgh werd geboren op 8 februari 1911. Er werd gevierd met al de inwoners, de directie en het personeel in de feestzaal van Carpe Diem. Pastoor E.H. Roger Cosijns van Voorde, Schepen Dorette Heymans en ACW voorzitster Ann Van Langenhof, Het gemengd koor van Muilem, allemaal uit Liedekerke, en het stadbestuur van Ninove was er ook bij met burgemeester Michel Casteur, schepen Tania De Jonge en schepen Rudy Corijn.
Adolf Van Valckenborgh heeft vijf kinderen, dertien kleinkinderen en zesentwintig achterkleinkinderen. Tijdens de viering werd Adolf overladen met geschenken en bloemen. Adolf Van Valckenborgh is altijd sociaal erg bewogen geweest. Als jonge man stichtte hij samen met de onderpastoor De Roover en andere jonge mannen in 1927 de “Kajotters”. Adolf was de tweede voorzitter. De grote doorbraak kwam er op sociaal, syndicaal en cultureel gebied met de komst van onderpastoor Verhaert. In 1928 werd het syndicaat opgericht. Vervolgens werden de KWB, het ACV en het overkoepelend orgaan ACW gesticht. Adolf Van Valckenborgh was voorzitter van twee, drie verenigingen tegelijkertijd. Aan vergaderingen dus geen nood. De sociale organisaties kenden een grote bloei. Onderpastoor Verhaert kon de jonge mannen enthousiasmeren en stimuleren. De Kajotters kregen een trompettenkorps en vol enthousiasme trokken ze samen op naar Brussel voor de Rerum Novarum stoet. Onder leiding van onderpastoor Verhaert werden studiekringen ingericht en werd er regelmatig toneel gespeeld. Toen in april 1955 onderpastoor Van Linthout in Liedekerke benoemd werd, was Adolf voorzitter van de KWB. Samen zorgden zij weer voor een verbetering van de Patronage: het bouwen van een kantine en het aanleggen van een tennis, basket- en volleybalplein. De KWB richtte studiekringen in waar allerlei problemen en thema’s van verschillende aard – ook godsdienstige – besproken werden.
 In 1957 werd de parochie O.L. Vrouw ter Muilen opgericht. Adolf werd schatbewaarder van de kerkfabriek en bleef dit tot 1986. Mr. Van Linthout werd er kapelaan en later pastoor. Als oud kajotters-propagandist en een late priesterroeping was hij heel dynamisch. Eerst zou er een noodkerk gebouwd worden. Voor de praktische uitvoering van de werken had Adolf Van Valckenborgh de leiding. Hij maakte ook de toren van de kerk.
Er moest natuurlijk veel geld ingezameld worden. Adolf Van Valckenborgh en vele andere mannen deelden bedelbrieven uit in tientallen kerken. De noodkerk was in bijna drie maanden klaar en werd ingezegend door Z.E. Mgr. Schoenmaeckers.
Zijn echtgenote heeft dan wel eens gezegd: “Dolf, u zou beter uw bed op Muilen maken”. Ja, zoveel was Adolf weg. Hoe hij het allemaal klaarspeelde, weet hij zelf niet meer, want hij werkte toen nog fulltime bij de spoorwegen.
Maar dat is nog niet alles. In 1958 ging Adolf daadwerkelijk in de politiek. Voor de gemeenteraadsverkiezingen stond hij op de CVP-lijst en kreeg er de tweede meeste stemmen. Na 25 jaar wachten kwam er dan een heel sociaal voelende burgemeester: Edward Bronselaer (uit de groep van de vroegere patronage). Bij de inhuldiging sprak Adolf Van Valckenborgh de feestrede uit. Zes jaar lang zetelde hij in de gemeenteraad en ijverde hij voor het welzijn en de uitbouw van Liedekerke, zonder persoonlijke verrijking.
Adolf heeft 25 jaar in de Rembrandtstraat in Antwerpen gewoond bij zijn oudste dochter Josephine. Maar Aldolf had zelf ingezien dat zijn verzorging te zwaar werd voor dochter Josephine. En ook de jongste dochter Godelieve woont niet ver van het rustoord Carpe Diem en is daar geen onbekende. Toen kwam er daar op 25 januari een kamer vrij en Adolf was akkoord om naar zijn nieuw verblijf te gaan. Nu is hij heel tevreden en heeft zich volledig aangepast aan zijn nieuw verblijf. Hij is tevreden en zijn kinderen voelen zich goed met de gedane beslissing.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 feb 2012
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief