LIEDEKERKE / ROOSDAAL - Windturbines dicht bij bewoning plaatsen is waanzin

C21

LIEDEKERKE / ROOSDAAL - Windturbines dicht bij bewoning plaatsen is waanzin

Dokter_marc_goethals_2013_p200
Dokter Marc Goethals (ep)

De stelling die dokter Marc Goethals, de vermaarde cardioloog uit het O.L.V. ziekenhuis in Aalst, inneemt windt er geen doekjes om. Het is in geen geval verstandig om windturbines in de directe nabijheid van woonzones te plaatsen. Al het wetenschappelijk materiaal dat hieromtrent werd gepubliceerd wijst hier immers op.

Dokter Marc Goethals mag gerust een autoriteit worden genoemd wanneer er wordt gepraat over geluidshinder, en dit sinds de hele problematiek rond nachtvluchten nabij de luchthaven van Zaventem. ’s Nachts moeten mensen slapen, stelt hij, dit is absoluut noodzakelijk omdat ons lichaam ’s nachts moet herstellen en zich moet klaarmaken om de volgende dag weer actief te kunnen zijn. Ons gehoor is ons natuurlijk alarmsysteem en waarschuwt ons ook ’s nachts voor gevaar. Vanaf 35 decibel merken we al dat ons lichaam reageert en onze slaap verstoord wordt. ’s Nachts moet het dus met andere woorden stil zijn aldus nog dokter Goethals.
Of windturbines geluidshinder veroorzaken? Absoluut! Vele mensen gaan overdag onder een windturbine staan en vinden dat de geluidshinder meevalt. Waar ze echter geen rekening mee houden is dat ’s nachts lage grondwind wegvalt en hogere wind in intensiteit toeneemt. Dit proces heeft ook zijn invloed op het omgevingsgeluid.
Het zal je misschien verwonderen maar uit wetenschappelijke studies blijkt dat de aanwezigheid van windturbines door omwonenden, bij het slapen, als hinderlijker wordt ervaren dan treinverkeer of zelfs overvliegend vliegtuigverkeer. Hoe komt dat? In de eerste plaats door de voortdurende aanwezigheid van het lawaai. Vergelijk een overvliegend vliegtuig met een bak ijskoud water die over een slaper wordt uitgegoten. Vervelend, maar je trekt bij wijze van spreken een nieuwe pyjama aan en kan verder slapen. Bij windturbines is het geproduceerd lawaai vergelijkbaar met dat van het voortdurend sprenkelen van druppels ijskoud water over je hoofd. Dat stoort de slaap veel ingrijpender. Voeg daar nog aan toe dat windturbines een geluid met een bijzonder lage frequentie voortbrengen. Dat gaat door alles heen. Je raam sluiten of je huis isoleren helpt dus niet!
De gevolgen hiervan zijn niet te onderschatten! Het is een misvatting dat wanneer mensen niet plots bij bosjes neervallen er geen gezondheidsschade kan zijn. Een verstoorde slaap kan rechtstreeks gerelateerd worden met tal van ziekten zoals hart- en vaataandoeningen, kanker, maar ook de psychische en sociale gevolgen zijn niet te onderschatten. Als de slaap gedurig wordt verstoord kan dit een zeer nefast effect op het dagelijks functioneren hebben.
Windturbines plaatsen in de directe omgeving van woonzones is dus ronduit waanzinnig. Wanneer een gerenommeerde instelling zoals de “Academie de France” voorzichtigheid bepleit en aangeeft om 1.500 meter weg te blijven van woningen moet je daar – zeker in ons dicht bebouwde Vlaanderen – rekening mee houden. Eigenlijk kan je dus stellen dat Vlaams Brabant en bij uitbreiding andere gebieden in Vlaanderen te klein zijn voor deze vorm van energiewinning sluit dr. Goethals af.
Dr. Goethals herhaalt dit standpunt op vraag van het nog steeds waakzame actiecomité LeefbaarLiedekerkeRoosdaal. Hij nam een zelfde standpunt al eerder in op een infoavond georganiseerd door hetzelfde comité. De leden beklagen zich erover dat lokale politici, vooral aan de Roosdaalse zijde, onvoldoende aandacht hebben voor dit standpunt. In Liedekerke reageerden verschillende politici al negatief op een project aan de Cathemlindeweg in het grensgebied tussen Liedekerke en Roosdaal, aldus Mario Vandenborre. Maar aan Roosdaalse zijde is het nog altijd raden wat bestuurs- en oppositiepartijen ervan denken. “Jammer”, voegt Dieter Trenson daar aan toe. “De stand van dergelijke projecten zou transparant moeten worden gecommuniceerd met de inwoners zodat er kan worden geluisterd naar hun opinie en inbreng. Het kan niet zijn dat gemeenteraadsleden eens om de 6 jaar worden verkozen om een vrijgeleide te krijgen om te doen wat ze willen zonder verdere inbreng van de bevolking”. “Wij hebben trouwens iets wezenlijks aan het debat toe te voegen”, vervolgt Dieter, “maar men is blijkbaar doof voor onze inbreng”. “Nu wordt het hoog tijd dat ook de Roosdaalse politici een standpunt innemen. Burgers hebben toch het recht om te weten waarvoor zij kiezen wanneer zij in oktober naar de stembus trekken?”
Het volledige interview met dr. Goethals kan beluisterd worden op www.leefbaarliedekerkeroosdaal.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 sep 2012
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 16 dec 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief