LIEDEKERKE – Engagementsverklaring “Naar een duurzame keuken” voor De Valier
Foto's © Jacky Delcour
Foto's © Jacky Delcour
Foto's © Jacky Delcour
Zorginstelling De Valier bespaart tien procent op de milieu-impact van haar maaltijden. Ecolife & Velt begeleidde gedurende een paar maanden samen de keukens van de Valier rond duurzame voeding en dit met de financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant.
De provincie Vlaams-Brabant overhandigde woensdag de engagementsverklaring aan de Valier. Hiermee geeft de provincie het signaal dat ze werk wil maken van duurzame voeding en waar mogelijk projecten ondersteunt die deze doelstelling omzetten in de praktijk.
Ecolife en Velt begeleidden gedurende 6 maanden 2 zorginstellingen bij het verduurzamen van de maaltijden, met de financiële steun van de Provincie Vlaams-Brabant. De resultaten zijn positief en tonen aan dat zelfs op een relatief korte termijn omschakelen naar een meer duurzame grootkeuken mogelijk is: in beide instellingen is men er in geslaagd om te werken met meer seizoensgroenten, terwijl de vleesporties verminderd zijn. 2 keer winst: voor de gezondheid en voor het milieu.
1/3 van onze ecologische voetafdruk is te wijten aan de manier waarop we ons voeden. Het consumeren van vlees, vis en zuivel en de keuze om ook in de winter groenten te eten uit verwarmde serres of uit verre landen weegt zwaar door in de milieubalans. Tegelijkertijd stelt de Wereldgezondheidsorganisatie en het Nationaal Voeding- en Gezondheidsplan vast dat we te veel vlees en te weinig groenten en fruit eten. Dat we onze voetafdruk kunnen verminderen met eenvoudige maatregelen bewijzen De Valer en Huize Eigen Haard, 2 zorginstellingen in Vlaams-Brabant.' Zij verlaagden de milieu-impact van hun keuken eik met ongeveer 10%: Dit resultaat behaalden ze door volgende drie acties uit te voeren:
Door 10 of 20g minder vlees per maaltijd te serveren realiseren beide instellingen de grootste milieuwinst. Maar ook het introduceren van volledig vegetarische maaltijden en het aanbieden van meer seizoengroenten leveren een relevante reductie van de milieu-impact op.
Om deze omschakeling mogelijk te maken, kregen beide keukens een kookles van ecokok Nicola Kersting. Ecocoach Ingrid Pauwels zorgde voor de opvolging en ondersteuning van de keukens. Een praktische gids, de groentekalender, het Handboek Ecologische Voeding van Velt vzw en 5 infofiches rond duurzame voeding boden hierbij houvast. In een gezamenlijk keukenatelier maakten de instellingen kennis met duurzame leveranciers en ecologische producten.
Zoeken
Meer Nieuws
Guido van Cauwelaert | 16 dec 2024
marc colpaert | 10 dec 2024
Marc Colpaert | 27 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 09 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 04 nov 2024
Marc Colpaert | 28 okt 2024