HALLE / LIEDEKERKE / MERCHTEM - 53 Vlaamse steden en gemeenten en 5 warenhuisketens werken samen aan stille en duurzame stadsdistributie

C21

HALLE / LIEDEKERKE / MERCHTEM - 53 Vlaamse steden en gemeenten en 5 warenhuisketens werken samen aan stille en duurzame stadsdistributie

Hilde_crevits_p200
Hilde Crevits (ep)

53 steden en gemeenten in Vlaanderen nemen deel aan een vernieuwend project van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits rond stedelijke distributie. In onze streek werken Liedekerke en Merchtem mee.

Enerzijds gaat het om het stil en duurzaam laden en lossen van goederen in steden en gemeenten tijdens de vroege ochtend en de late avond. Anderzijds is er aandacht voor een betere samenwerking en dialoog over de globale problematiek rond goederenvervoer in steden en gemeenten. Ook 5 distributiebedrijven doen mee: naast Colruyt en Delhaize gaat het om Albert Heijn, Carrefour en Lidl. Samen vertegenwoordigen ze bijna 80 procent van de voedingsmarkt. Uit een eerste proefproject in 9 Vlaamse steden en gemeenten, is gebleken dat stille leveringen positief ervaren worden door de omwonenden, de gemeenten en de distributiebedrijven.
Elke dag worden supermarkten in gans Vlaanderen bevoorraad met talloze voedingswaren en goederen. Heel wat vrachtwagens rijden steden en gemeenten in en uit. Om de impact van die activiteiten in te perken organiseerde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits een PIEK-proefproject rond stille belevering buiten de piekuren (tijdens de vroege ochtend en de late avond). 9 steden en gemeenten werkten samen met Colruyt en Delhaize aan die stille beleveringsprojecten. Dat gebeurde via technische ingrepen aan vrachtwagens, aanpassingen aan het laad- en losmateriaal en de laad- en losplaatsen en de opleiding van chauffeurs en winkelpersoneel.
De resultaten van het PIEK-proefproject waren positief : de verkeersveiligheid verhoogt omdat er minder gemengd verkeer is met de zwakke weggebruikers en de klanten, de omwonenden reageren positief op de inspanningen om stil te leveren, de leveringen gebeuren efficiënter en met een betere spreiding, er is een daling van het brandstofverbruik, de uitstoot van schadelijke stoffen vermindert en het bedrijfsimago verbetert dankzij het duurzaam karakter van dit project. Heel wat aandacht ging naar de communicatie met de buurt via buurtvergaderingen en via informatiefolders.
Gezien de mooie resultaten en de positieve reacties op het PIEK-proefproject, lanceerde Vlaams minister Hilde Crevits een oproep bij alle Vlaamse steden en gemeenten om deel te nemen aan een nieuw project rond stedelijke distributie. Daarbij gaat er enerzijds aandacht naar de stille belevering van goederen. Anderzijds roept minister Crevits alle betrokkenen op om de handen in elkaar te slaan om via dialoog oplossingen te zoeken voor de problemen rond stedelijke distributie (leveringstijden, los- en laadplaatsen enz.). De interesse voor het thema is groot 53 steden en gemeenten nemen deel aan het project. In het Pajottenland is dat Liedekerke en Merchtem.
In aanloop naar het officieel startmoment dit voorjaar volgt er verder overleg met de deelnemende steden en gemeenten en de distributiebedrijven. Samen zullen ze de vestigingen van de warenhuisketens in kaart brengen. In functie van het beschikbaar stil materieel, de ligging en de routes van de vrachtwagens zullen de mogelijkheden van belevering worden opgelijst.
Tijdens dit project wordt eveneens een draaiboek voor stille en duurzame leveringen opgesteld. Dat boek zal een handig en betekenisvol instrument vormen voor alle steden en gemeenten in Vlaanderen en de distributiesector. Met aandacht voor de manier van leveren, communicatie met de buurt, het milieu enz.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jan 2013
Felix Merckx
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief